Prima pagină » Titlurile zilei » Primul șut în fund dat Iașului după alegerile din 9 iunie! Niciun politician din județ nu se află pe listele pentru Parlamentul European – FOTO

Primul șut în fund dat Iașului după alegerile din 9 iunie! Niciun politician din județ nu se află pe listele pentru Parlamentul European – FOTO

12 iun. 2024, 02:00,
Alexandra MAISNER, în Titlurile zilei

După alegerile locale și europarlamentare 2024, Iașul a primit și primul șut. Niciun politician din județ nu se află pe lista celor 33 de politicieni care vor reprezenta România în Parlamentul European

În Parlamentul European, România are 33 de mandate, însă pe listă nu se regăsește niciun ieșean. După alegerile locale și europarlamentare care au avut loc duminică, 9 iunie 2024, alianța PSD-PNL a obținut un procent de 48,70 la sută, AUR – 14,95 la sută, Alianța Dreapta Unită (ADU) – 8,61 la sută, UDMR – 6,53 la sută, Partidul S.O.S. România – 5,04 la sută, Partidul Reînnoim Proiectul European al României – 3,67 la sută și candidatul independent Nicolae Ștefănuță – 3,05 la sută.

Niciun ieșean nu se află pe listele pentru Parlamentul European

În anul 2024, în total, la Bruxelles, vor fi aleși 720 de europarlamentari, cu 15 mai mult decât la alegerile precedente, din 2019. România va trimite în Parlamentul European 33 de membri, însă niciunul dintre aceștia nu este din Iași. În urma alegerilor de duminică, 9 iunie 2024, Alianța PSD-PNL a obținut 19 mandate, AUR – 6 mandate, ADU – 3 mandate, UDMR – 2 mandate, SOS – 2 mandate și un candidat independent, Nicolae Ștefănuță. Este important de amintit faptul că Iașul a avut doi europarlamentari în perioada 2007-2008, pe Mihaela Popa (PD) și Dumitru Oprea (PLD).

În perioada 2009-2018, în Parlamentul European, Iașul a fost reprezentat de către Cătălin Ivan (ADN), iar în perioada 2019-2024, singurul reprezentant ieșean de la Bruxelles a fost medicul Tudor Ciuhodaru (n.r. – atunci, din PSD). Astfel, în legislatura 2024-2029, Iașul nu va avea niciun reprezentant în Parlamentul European. Reporterii BZI au discutat cu politicienii din Iași, iar aceștia susțin faptul că lipsa de pe liste a europarlamentarilor din județ este o problemă care se va reflecta în dezvoltare.

„Lipsa de pe liste a europarlamentarilor din Iași reflectă realitatea puterii liderilor PNL și PSD de la Iași, precum și dorința acestora de a susține proiectele județului și ale municipiului. Dacă situația a fost foarte complicată juridic în cazul PMP, pentru celelalte partide, Iașul a rămas doar un bazin de voturi și atât”, a declarat Petru Movilă, președinte PMP Iași.

Tudor Ciuhodaru: „Nimeni nu a mai reușit să facă ce am făcut eu”

Contactat de reporterii BZI, medicul Tudor Ciuhodaru, care și-a încheiat mandatul de europarlamentar în luna mai 2024, a transmis faptul că, deși politicienii se bat cu pumnul în piept că își doresc dezvoltarea Iașului, nimic concret nu se întâmplă.

„Toată lumea se bate cu pumnul în piept, apropo de ceea ce reprezintă Iașul, dar când este vorba să facă ceva, nu se întâmplă nimic. Cât am reușit eu să fiu acolo, am dovedit că se poate, eu, cât am fost în Parlamentul European, am dovedit că se poate. Sunt în top 10 europarlamentari și ca tot ceea ce înseamnă activitate semnificativă, de la Planul de luptă împotriva cancerului și până la mecanismul european de protecție civilă, noua lege a farmaciei și altele. Nimeni nu a mai reușit să facă ce am făcut eu. Cât timp nu vom avea reprezentanți ai noștri, nu vom putea avea pretenția să ne bage cineva în seamă”, a precizat Tudor Ciuhodaru, fost europarlamentar.

Contactat de reporterii BZI, deputatul Marius Ostaficiuc a transmis că AUR Iași a avut doi candidați pe lista națională pentru alegerile europarlamentare, însă scorul obținut la scrutinul de duminică, 9 iunie, nu a fost suficient pentru ca cei doi ieșeni să plece la Bruxelles.

„AUR Iaşi a avut doi candidaţi pe lista naţională pentru alegerile europarlamentare, însă scorul obţinut de partid nu a fost suficient pentru a avea măcar un reprezentant în Parlamentul European. Iaşul rămâne fără reprezentant în Parlamentul European pentru că partidele comasate PNL-PSD nu au acordat niciun fel de importanta Iaşului şi astfel, ieşenii au trimis în PE reprezentanţii altor judeţe”, a transmis Marius Ostaficiuc.

Reporterii BZI i-au contactat și pe Alexandru Muraru, președintele PNL al județului Iași, care, deși era pe listele europarlamentarilor propuși din partea alianței PSD-PNL, nu a mai prins niciun loc în Parlamentul European, Costel Alexe, președintele CJ, și Bogdan Cojocaru, președintele filialei județene Iași, PSD, însă aceștia nu au dorit să ofere niciun punct de vedere.

Astfel, niciun ieșean nu e află pe listele partidelor care își vor trimite reprezentanții în Parlamentul European. Este pentru prima dată după 17 ani, când am avut primul ieșean la Bruxelles, când Iașul nu are un europarlamentar. Practic, Iașul, după alegerile europarlamentare de duminică, a primit și primul șut, niciun politician nu se regăsește pe lista pentru Parlamentul European.

Comentarii
  • No problems ! Lingem acadeaua !

  • Hai sa fim seriosi. Iasul, ca de altfel toata Romania, nu are politicieni. Si nici partide. Doar niste gasti de cioflingari, care pozeaza in politicieni. Niciun politician roman nu stie sa enunte coerent nici macar 3 idei separate din doctrina politica a propriului partid. Pentru ca aceasta nu exista. Singura doctrina politica din Romania este puterea si banul.
    Hai sictir cu politicienii vostri. Ii meritati, nu va mai vaicariti. Asa popor, asa politicieni.

  • R E A L I T A T E A

    Dar oare la ce calități deplorabile au și puși numai pe ciordeală, nu vi se pare normal????

  • Solutia – nu numai pentru aceasta problema – este federalizarea. Raman comune externele, moneda si apararea. Atat.

  • Și dacă se ducea vre-un pulifici din iași în parlahoțul bețiv horopean ce făcea în afară de lins clanțele pe acolo și salariu frumușel î-n rest era–000000–-sau n-o fi avut vreo unul rolexuri îîî sau care să miroase pârțurile comasaților meeeiii ciuciu îîî& ciordac–gaura covrigului ciordelist–

  • Pierderea nu e a noastra.
    Pierderea e a parlamentului evropenesc.
    Cum necum, n-o sa aiba un parlamentar de calibrul habilului. O sa ramana in nestiinta despre meteoriti, bang sonic, unda serpuitoare, particole pm10…ba chiar si misterul pestilor o sa le ramana nedezlegat.
    Habilul a mai fost europarlamentar o data la viata lui, ba chiar si presedinte de cejeu (dar cand s-a trezit eta dimineata) deci nu pierde decat niste salarii babane, demagogie si, mai ales, la orgoliu.
    Insa contributia habilului ca si consilier judetean va fi fundamentala. Va studia radiatia gastelor calatoare si fondul de ten al luciului de apa de pe Prut. Va armoniza legea lui Murphy cu principiul dominoului. Si, in calitate de habil de haur, poate va prinde in asti 4 ani si o delegatie la Bacau pe banii statului, scurtutz, sa isi culeaga nucile din curte in satul natal.

  • Acum ati vazut si voi acest lucru pentru ca listele pentru europarlamentare si nu numai, au fost publice de foarte multa vreme.
    Era trecut vreun iesean inainte de alegeri pe locurile eligibile pentru europarlamentare ?
    Nu era trecut nimeni din iasi, deci ce mai comentam acum aiurea ?
    Doar asa de amorul artei si sa ne aflam in treaba.

  • bine ca ati participat in frauda numita alegeri 🙂 acum gata, scoateti banul…voi credeti ca statul traieste cu aer? 🙂

  • Slugi, asta sunt cei ce cred ca sunt ‘șefi la filiala”. Avem un renume in educatie, cultura, economie, arte … pentru ca AM AVUT oameni de valoare. Ce lasam in urma ca mostenire generatiilor viitoare?

  • „Buzăul nu e în Moldova şi vă rog frumos să nu mă jigniţi”.

  • Decat Muraru de la PNL mai bine Sosoaca in parlamentul european.Partidul SOS Romania si-a atins scopul.

  • În conducerea ieșeană, sunt politicieni evrei.

  • 9:18am, ” SOS Romania si-a atins scopul…” pe seama unor retarzi…

  • Foarte bine, prostime ati votat calaii psd -pnl, acum ce mai vreti? S-au folosit de voi si shut in kur la prostime ca s-a descarcat caruta cu prosti prin Moldova. Bravo SOS Romania !!!! Este singurul partid care merita votat! Diana SOSOACA va fi presedinta Romaniei! Nu va mai merge cu frauda electorala a psd-pnl si la presidentiale, va fi un macel.

  • Alexandru Muraru, specialist in antisemitism si care monitorizeaza toti eroii Romaniei, este pe locul 21 pe lista partidului PNL-PSD. Au prins 19 locuri, dar este talentat in ai trage de pe scaun pe cei dinaintea lui. Asa ca sigur Iasul va avea un europarlamentar, care numai bine nu o sa ne faca.

  • Fratilor, voi ati vazut listele ? Oamenii de pe liste, astia din Moldova in primul rand, desi reteta e cam aceeasi peste tot. Doar ciolan si demagogie. Pe cine sa votezi ?
    Da, dna Sosoaca a dat o lectie de nota 10 despre cum se face treaba.
    AUR cam la fel.
    Nici aia nu au venit cu oameni valorosi din teritoriu (rectific: si aia au venit cu nulitati din teritoriu) insa si-au facut treaba. Au intrat varfurile. Slava Domnului ca nu au intrat aia de mai jos, adica fripturistii si pupatorii in cur.
    Ia vedeti USR, astia nici nu stiu ca au fost alegeri. Taica Barna si cu veterinarul miliard au prins umbrela intinsa de fanaticii hastag, dar restul lipsa, tati.
    Pe cine sa fi ales, ca in afara de PSD SOS si AUR toti se vaicaresc grupa mare. Ciuvica ? Calinescu ? Ciolos ? La munca, eroilor.
    Muraru ? Chiar ma bucur ca nu a prins trenul asta.

  • Sfântu Țepterie

    Decat cornutul Muraru de la PNL mai bine lipsă

  • 🥰Sunt 18 bucăți europarlamentari moldoveni la Bruxelles !🥰

    Din păcate Iașul are 0 zero europarlamentari dar orașul BOTOȘANI are trei europarlamentari iar SUCEAVA 12 europarlamentari trimiși la Bruxelles. NEAMȚUL ȘI BACĂUL au trimis 5 europarlamentari( de la diverse partide) . Iar Galațiul 3 europarlamentari. VRANCEA a trimis 5 eurodeputați care să ne reprezinte interesele in EU …restul de eurodeputați sunt din Maramureș și Oltenia !🙃

    p.s: acest text e un fragment dintr-un mesaj venit din viitor pe adresa redacției. Acesta a fost scris de un călător spațial și are data poștei: 21.07. 2570 …posibil să fie un „panflet” așa că trebuie tratat cu bășcălie🤭

  • Consilier local

    Buletinele de vot, să fie înseriate.

  • La urmatoarele alegeri numaratoarea voturilor sa se faca in prezenta unor reprezentanti ai tuturor partidelor participante la alegeri, altfel se vor frauda alegerile si la prezidentiale si taranii , prostimea din toate satele care voteaza de 33 de ani doar psd-pnl legati de pat acasa, in cotet, fiti siguri ca taranii prostalai vor vota si la presidentiale psd – ciolacu sau pnl – ciuca sau gioana oricum si asta psd-ist comunist . Ne-am facut de ras si de data asta in fata tarilor UE.

  • Nu avem politiceni,dar ii avem pe Chirica si Alexe .Doi Pacalici care fac de rusine Iasul !Toti asazisi politiceni au venit la conducerea Iasului pentru a se imbogati ! Nu i-a interesat de Iasi si ieseni ,ci de interesul propriu.Sintem cei mai mari papagali din tara !Toate orasele mari au reprezentanti in guvern,administratie sau la nivel inalt din politica romaneasca ,Iasul nu are si nu a avut !La Bucuresti se duc si devin ”YESMENI”.Yesmen – pentru cei care nu stiu ce inseamna,oameni cu capul plecat si care spun da la ceea ce spun ceilalti,adica nu au puterea sa se opuna si sa-si spuna propria parere.

  • Parca sunteti copii.
    La recensamantul din 2021 au numarat 19 milioane de romani? Au numarat.
    La alegeri au fost 19 milioane de cetateni cu drept de vot? Au fost.
    Tot STS a transmis rezultatele? Tot.
    Si voi va mai minunati ce a iesit … Hai la o bere!

  • Lingaii colorati si sifonari nu accepta comentariile ,,, hai luati cu SIKTIR si clanta pupincuristilor

  • muhe sos cu haur

    Cum adica o avem pe „duoamna” soso,senatoare de Iasi mamligarilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *