Prima pagină » International » Primul summit UE-China din ultimii patru ani a fost programat provizoriu la începutul lunii decembrie
Primul summit UE-China din ultimii patru ani a fost programat provizoriu la începutul lunii decembrie

Primul summit UE-China din ultimii patru ani a fost programat provizoriu la începutul lunii decembrie

10 nov. 2023, 16:20,
în International

Primul summit UE-China din ultimii patru ani a fost programat provizoriu pentru 7-8 decembrie, a declarat vineri, 10 noiembrie, un oficial UE, întrucât Thierry Breton a devenit cel mai recent comisar senior care a vizitat China pentru a pune bazele întâlnirii.

Acestea sunt datele la care lucrează ambele părți, dar acestea trebuie încă anunțate oficial, a spus diplomatul. Un înalt oficial al UE a spus că datele întâlnirii găzduite de China nu au fost încă definitive. Ambii au vorbit sub condiția anonimatului pentru că nu erau autorizați să intre în evidență.

China va găzdui primul summit bilateral din ultimii patru ani

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un discurs adresat ambasadorilor UE la începutul acestei săptămâni, a cerut o abordare „cu ochi limpezi” a întăririi poziției globale a Beijingului, în timp ce privea spre summit.

Omologul său din Consiliul European, Charles Michel, va participa și el, în timp ce premierul chinez Li Qiang va fi președinte. Președintele chinez Xi Jinping se va întâlni și cu cei doi, potrivit unui oficial UE care cunoaște planurile.

Breton, într-un discurs din prima zi a vizitei sale, a mustrat linia dură a Beijingului cu privire la accesul la vasta sa piață de telecomunicații, menționând că ponderea furnizorilor europeni de echipamente de rețea 5G a scăzut la o singură cifră. El a spus că „nu este acceptabil ca Ericsson și Nokia să fie excluși pe criterii neclare” de la licitația pentru contractele 5G în China.

Aceste comentarii au reflectat preocupări mai ample exprimate de un apel nominal al comisarilor europeni care au vizitat China în ultimele luni, inclusiv vicepreședinții Valdis Dombrovskis și Věra Jourová – care sunt responsabili pentru politica comercială și digitală – cu privire la lipsa accesului la piața chineză. Deficitul comercial bilateral de mărfuri al UE a crescut la aproape 400 de miliarde de euro anul trecut.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`