Prima pagină » Local » Primul pacient care a beneficiat de tratament de radioterapie cu ajutorul tehnologiei Gamma Knife se simte bine. Medicii neurochirurgi din Iași au realizat 700 de astfel de intervenții – FOTO

Primul pacient care a beneficiat de tratament de radioterapie cu ajutorul tehnologiei Gamma Knife se simte bine. Medicii neurochirurgi din Iași au realizat 700 de astfel de intervenții – FOTO

30 nov. 2023, 02:00, 1 ,
Cristina Doroftei, în Local

În data de 19 iulie 2022, în cadrul Laboratorului de Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife, de la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, a fost realizată prima intervenție pe creier fără bisturiu. Până în prezent, medicii neurochirurgi din Iași au realizat 700 de astfel de intervenții. Recent, s-au convins că munca lor nu a fost în zadar, pentru că primul pacient care a beneficiat de tratament de radioterapie cu ajutorul tehnologiei Gamma Knife s-a întors la spital mai bine ca niciodată.

Primul pacient care a beneficiat de tratament de radioterapie cu ajutorul tehnologiei Gamma Knife se simte bine

 Spitalului Clinic de Urgență „Prof. dr. Nicolae Oblu” din Iași

Până în prezent, medicii neurochirurgi din Iași au realizat 700 de astfel de intervenții de Gamma Knife

Bărbatul în vârstă de 50 de ani a fost diagnosticat cu meningiom, o tumoră dezvoltată la nivelul meningelui. Pur și simplu, într-o dimineață s-a trezit că are vederea dublă, nu s-ar fi gândit niciodată că este vorba despre o tumoră care-i apasă pe nervul optic.

Aceasta era situată într-un loc al creierului prin care trec o mulțime de nervi cranieni, inclusiv cel care determină vederea dublă. Din acest motiv, singura șansă de salvare era reprezentată de o iradiere stereotactică Gamma Knife. Recent, pacientul s-a întors la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași pentru control.

„Primul pacient se simte forte bine, a fost recent la control. Cu toate acestea, după un an și șase luni de la realizarea intervenției nu ne așteptăm la diminuarea semnificativă a leziunilor, timpul de așteptare este între 2 și trei ani”, subliniază dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași.

La Spitalul de Neurochirurgie din Iași s-au efectuat 700 de intervenții cu ajutorul tehnologiei Gamma Knife

tehnologia Gamma Knife de la Spitalului Clinic de Urgență „Prof. dr. Nicolae Oblu” din Iași

Primul pacient operat cu ajutorul tehnologiei Gamma Knife  s-a întors la spital, mai bine ca niciodată

Medicii neurochirurgi de la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași realizează zilnic șase-șapte operații pe creier fără bisturiu cu ajutorul tehnologiei Gamma Knife. Medicul Lucian Eva, managerul unității medicale, a precizat faptul că şi ceilalţi pacienţi operaţi prin această metodă, care aveau patologii diverse, sunt într-o stare foarte bună.

„În decursul unui an și patru luni s-au realizat 700 de intervenții cu ajutorul tehnologiei Gamma Knife. Marea majoritatea, o proporție covârșitoare de aproximativ 97 la sută, dintre pacienții care au trecut printr-o astfel de intervenție au o evoluție foarte bună. Cei care au prezentat complicații au fost legate de patologia de bază, fie că sunt metastaze secundare unor cancere, cum ar fi cancerul de plămân, de prostată sau cancerul de sân. Tratamentele efectuate până în prezent, conform protocoalelor, au o eficiență la care ne-am așteptat.

Pe de altă parte, este și o sursă de venit importantă pentru spital, atât din punct de vedere al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, cât și prin faptul că avem pacienți privați care plătesc, anume pacienții care nu sunt asigurați, din țară sau din alte țări. Suma tratamentului variază între cinci și opt mii de euro”, transmite dr. Lucian Eva în legătură cu tratamentul de radioterapie cu ajutorul tehnologiei Gamma Knife.

Comentarii
  • Cat este spaga ca sa ajungi sa beneficiezi de astfel de interventie? Cat trebuie sa impingi pe la dom’ profesor sau alte animale de genul ca sa ai o sansa la viata?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *