Prima pagină » Actualitate » Primul om criogenat. Cine este bărbatul îngheţat complet şi cum este posibilă procedura – VIDEO

Primul om criogenat. Cine este bărbatul îngheţat complet şi cum este posibilă procedura – VIDEO

21 iul. 2022, 12:23, 1 ,
în Actualitate

Conservarea corpului uman a fost de-a lungul istoriei o idee în vogă. Însă, James Bedford a fost primul om din istorie care a beneficiat de procesul de criogenie. El s-a născut în anul 1893 şi a fost un profesor emerit de psihilogie la Universitatea din California, Statele Unite ale Americii.

Vă aducem aminte că încă din cele mai vechi timpuri oamenii au încercat prin diverse metode să păstreze în anumite condiţii cadavrele.

James Bedford, primul om criogenat din istorie

James Bedford a fost complet îngheţat la o temperatură de minus 196 de grade Celsius şi astfel a devenit primul om din istorie suspus la aceasta metodă. Totul pentru a i se conservă trupul în cazul în care ar putea exista o modalitate care să-l readucă la viaţă.

În trecut, din diverse motive religioase sau din speranţă că ar putea să revină la viaţă, oamenii recurgeau la idei nu tocmai moderne pentru a păstra corpurile celor care au plecat pe cealaltă lume. Cel mai la îndemână exemplu este mumificarea efectuată de egiptenii antici.

În acest context, ideea a revenit în vogă în anii 1960, moment în care un grup de cercetători a reuşit să avanseze conceptul de congelare a persoanelor imediat după deces. Aceştia ar urma să fie readuşi la viaţă abia în momentul în care ştiinţa ar putea avansa să vindece afecţiunile care i-au ucis.

Astfel, înainte de a muri James Bedford a avut încredere în acest procedeu de conservare şi a avut speranţa că ştiinţa va avansa într-atât de mult în viitor încât să i se permită readucerea organismului sau la viaţă. După solicitarea să, la scurt timp după deces a fost criogenat.

James Bedford, diagnosticat cu cancer la rinichi

Primul om criogenat din istorie, James Bedford, a fost diagnosticat cu cancer la rinichi, care se răspândise şi la plămâni. Profesorul, care se resemnase cu faptul că va muri din cauza unei boli, vedea astfel o șansă de a reveni la viaţă în viitor.

Decesul profesorului Bedford s-a produs într-un mod neașteptat, iar cercetătorii nu au avut timp suficient să facă procedura completă de criogenie. Astfel, i-au injectat în vene un tip de antigel, format din 15 la sută dimetil sulfoxid și 85 la sută soluție Ringer.

La scurt timp după, trupul profesorului a fost plasat într-un recipient etanş umplut cu gheaţă uscată. Mai apoi, Bedford a fost scufundat în azot lichid, într-un vas Dewar. În primă fază, trupul lui Bedford a fost depozitat la institutul lui Edward Hope, specializat în tehnici de criogenie din Phoenix, Arizona.

Procesul de criogenie a organismelor a evoluat în timp. Pentru standardele actuale de criogenie, procedura a fost una dezordonată şi dezorganizată. Cu toate acestea, în anul 1991, evaluarea vizuală a stării lui Bedford a arătat că trupul era complet îngheţat şi nu suferise nicio deteriorare evidentă.

După 15 ani şi mai multe relocări de la o unitate de crioconservare la alta, corpul lui Bedford a ajuns la Alcor Life Extension Foundation, în Scottsdale, Arizona, unde se află şi în ziua de astăzi.

Cum se execută procesul de criogenie a oamenilor şi cât costă

După ce a fost declarat decesul unei persoane de un medic, trupul pacientului este necesar să fie pregătit extrem de repede pentru a fi transportat la centrul de criogenare. Important este ca intervenţia să nu dureze mai mult de 6 ore de la moartea clinică, pentru a se împiedica degradarea trupului care este rapidă.

Odată ce a ajuns în centrul de crioconservare, corpul este supus unor serii de proceduri. Sângele este înlocuit cu un tip de antigel. Procedeul este utilizat pentru a împiedica formarea cristalelor de gheață între țesuturi în timpul congelării. Acest lucru ar dăuna sau complica o potențială viitoare reanimare. Astfel pregătit, cadavrul este înghețat progresiv până la minus 196 de grade Celsius.

În momentul de faţă, şanse de reanimare după criogenie există doar la nivel teoretic, practic neexecutându-se niciuna.

În lume, există trei mari companii care oferă servicii de criogenie. Două sunt din Statele Unite ale Americii, respectiv Alcor și Cryonics Institute, iar cea de-a treia este din Rusia şi se numeşte KrioRus.

În funcție de opțiunile alese, sunt conservate numai capul (pentru cei care mizează pe faptul că medicina viitorului le va putea da un corp nou-nouț) sau corpul întreg. La Alcor, tariful este de 75.000 de dolari numai pentru cap și 188.000 de dolari pentru corpul întreg.

Cryonics Institute are prețuri mai accesibile, între 26.000 și 33.000 de dolari pentru întreg corpul.

La rândul său, KrioRus anunță tarife care pornesc de la 26.000 de dolari.

O altă variantă, în cazul în care readucerea la viaţă a vechiului organism nu ar fi totuşi posibilă, o reprezintă transferul de memorie. Pe baza studiilor pe limbrici, promotorii criogeniei susţin că îngheţarea poate păstra conţinutul din creierul persoanelor, chiar dacă trupurile nu pot fi readuse la viaţă. Acest lucru deschide posibilitatea de a descărca personalităţi crioconservate într-un corp robotizat.

De asemenea, pe lângă faptul că se criogenează oamenii, procesul mai este folosit și la flori.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024