Prima pagină » Razboi în Ucraina » Primul mare succes al armatei ruse: au cucerit oraşul Herson. Liderii ucraineni fac apel la „rezistenţă totală”

Primul mare succes al armatei ruse: au cucerit oraşul Herson. Liderii ucraineni fac apel la „rezistenţă totală”

03 mart. 2022, 11:23,
în Razboi în Ucraina

După o săptămână de lupte crâncene, a fost confirmat primul succes important al armatei ruse, prin cucerirea orașului Herson. În acest context, ministrul ucrainean al Apărării a făcut un apel la ”rezistență totală” împotriva trupelor ruse. De asemenea, avansul trupelor ruse către Kiev a înregistrat puţine progrese în ultimele trei zile, iar Harkov şi Mariupol rămân în mâinile ucrainenilor.

Secretarul de stat american, Anthony Blinken, a declarat că Statele Unite lucrează pentru a sprijini ţările din prima linie, între care Polonia, Republica Moldova, România şi Slovacia, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina. Totodată, miercuri, pentru prima dată în şapte zile de ofensivă militară, Rusia a recunoscut moartea a 498 de militari ruşi în războiul din Ucraina. Cu toate acestea, preşedintele ucrainean Zelenski a estimat miercuri noaptea la circa 9.000 pierderile de vieţi omeneşti în rândul forţelor armate ruse de la începerea invaziei.

Primul succes major al armatei ruse: au cucerit Herson

După șapte zile de lupte crâncene, responsabili ucraineni au confirmat pierderea oraşului Herson. Aceștia au recunoscut în cursul nopţii de miercuri spre joi prezenta armatei ruse la Herson, un mare oraş din sudul ţării. Acesta este cel mai mare oraş capturat de forţele ruse de la începutul invaziei începute în urmă cu opt zile.

Şeful administraţiei regionale, Ghenadi Lahuta, a îndemnat locuitorii pe reţeaua Telegram să stea acasă, spunând că „ocupanţii (ruşi) sunt în toate cartierele oraşului şi sunt foarte periculoşi”. La rândul său, primarul Igor Kolihaev a anunţat că a discutat cu „oaspeţi înarmaţi” într-o clădire a administraţiei din Herson, referindu-se la trupele ruseşti.

„Nu avem arme şi nu suntem agresivi. Am arătat că lucrăm pentru a securiza oraşul şi încercam să facem faţă consecinţelor invaziei. Întâmpinăm dificultăţi uriaşe cu colectarea şi înmormântarea morţilor, livrarea de alimente şi medicamente, colectarea gunoiului, gestionarea accidentelor”, a spus Igor Kolihaev.

El a dat asigurări că nu le-a făcut nicio promisiune ruşilor şi pur şi simplu le-a cerut să nu se tragă în oameni. A anunțat însă că intră în vigoare o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii în oraş şi o restricţie a circulaţiei maşinilor.

Armata rusă a anunţat că a pus mâna pe Herson, situat nu departe de Peninsula Crimeea anexata în 2014 de Moscova. Acest oraş-port şi periferiile sale au suferit bombardamente intense.

Ucraina cere rezistenţă totală şi creşterea presiunii

În acest context, ministrul Oleksii Reznikov, al Apărării ucrainene, a făcut un apel la „rezistenţă totală” împotriva trupelor ruse şi la creşterea presiunii asupra duşmanului. Oficialul ucrainean a adăugat că forțele armate ucrainene resping cu succes atacurile frontale ale rușilor şi anihilează coloanele sale.

Ministrul Apărării de la Kiev s-a adresat îndeosebi cetăţenilor care se afla în teritorii ocupate temporar de trupele ruse. Reznikov a cerut populaţiei să atace coloanele de aprovizionare care însoţesc coloanele de blindate.

„Cu ajutorul vostru armata noastră va învinge şi îi va alunga mai rapid pe ocupanţi. Trebuie să împiedicăm trupele ruse să primească ajutorul ariergardei. Dacă duşmanul rămâne fără combustibil, echipamente, hrana, sprijin tehnic, nu va putea face nimic”, a insistat el.

Forțele ruse avansează foarte încet

Avansul forţelor ruse către capitala ucraineană Kiev a înregistrat puţine progrese în ultimele trei zile. Mai mult, oraşele Harkov, Cernigau şi Mariupol rămân în mâinile ucrainenilor, potrivit serviciilor de informaţii britanice.

„Principală parte a coloanei ruse lungi care avansează spre Kiev rămâne la 30 de kilometri de centrul oraşului, fiind ţinută în loc de rezistenţa ucraineană înverşunată, de defecţiuni mecanice şi de blocaje. Coloana a făcut puţine progrese vizibile în ultimele trei zile”, a anunţat ministerul Apărării.

În altă ordine de idei, până acum, cel mai mare succes al armatei ruse este cucerirea orașului Herson.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *