Statul chinez a raportat joi, 14 ianuarie 2021, prima persoană decedată din cauza noului coronavirus din luna mai și până în momentul de fată. Decesul a fost confirmat în provincia Hebei.
Comisia Națională de Sănătate din China nu a dorit să ofere alte detalii, conform The Guardian.
Totodată, joi, în China s-au pozitivat 138 de persoane, dintre care 124 infecții locale, 81 în Hebei și 43 în Heilongjiang.
Reamintim faptul că experții Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au ajuns în Wuhan pentru demararea investigației asupra originilor virusului SARS-CoV-2, după lungi negocieri și încercări de blocare.
Primul deces după 8 luni, în China
China a depus eforturi extrem de mari pentru a evita reapariția cazurilor de infecţie în ultimele săptămâni, însă joi s-au înregistrat 138 de infecții şi un deces.
Mai mult decât atât, infecțiile din provincia Heilongjiang aproape că s-au triplat. Heilongjiang, care are peste 37 de milioane de locuitori, a declarat starea de urgență și le-a cerut locuitorilor să nu părăsească provincia decât dacă este absolut necesar şi au un motiv bine întemeiat.
Noul val de infecții vine înaintea sărbătorilor de Anul Nou chinezesc, când sute de milioane de oameni se deplasează în orașele lor de origine. Autorităţile de la Beijing au anulat deja sărbătorile de Anul Nou chinezesc în mai multe provincii în urma detectării unor focare restrânse de COVID-19.
Originea coronavirusului, cercetată de reprezentanţii OMS la Wuhan
Echipă internațională de experți a Organizației Mondiale a Sănătății s-a deplasat de urgenţă în metropola chineză Wuhan pentru a își începe investigația asupra originilor coronavirusului, în urma unei lungi așteptări și a numeroaselor încercări ale guvernului chinez de a o bloca
„Sosirea experților în Wuhan are loc la capătul unor lungi negocieri între guvernul chinez și OMS și a mai multor încercări ale chinezilor de a bloca, inclusiv pe ultima sută de metri, intrarea echipei de specialiști în țară. Ultima astfel de încercare a avut loc chiar la începutul săptămânii, când unor dintre cercetători le-a fost blocat accesul la graniță pe motiv că nu aveau „documentele la zi”, potrivit The Guardian.
Cei 10 cercetători au ca obiectiv intervievarea personalului mai multor institute de cercetare, spitalelor dar și oamenilor care frecventează sau lucrează în piețele „umede” din metropolă, acolo de unde se crede că ar fi pornit virusul.
Sistemul de avertizare timpurie a fost împiedicat
O lipsă de pregătire este reflectată în toate documentele cu privire la gestionarea pandemiei cu noul coronavirus de către statul chinez. În secțiuni sunt exprimate informații extrem de critice în evaluarea internă a sprijinului guvernului pentru operațiunile Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Hubei.
Raportul caracterizează CDC Hubei ca fiind subfinanțat, lipsit de echipamentul de testare adecvat și cu personal nemotivat, care a fost adesea simțit ignorat în vasta birocrație a Chinei. Documentele includ un audit intern, care arată că analiza criminalistică a fost scrisă în octombrie 2019, înainte de începerea pandemiei.
Cu mai mult de o lună înainte ca primele cazuri să creadă că au apărut, revizuirea continuă să îndemne autoritățile sanitare să „găsească riguros veriga slabă în activitatea de control al bolii, să analizeze în mod activ și să suplinească deficiențele”. Raportul intern al CDC se plânge de absența finanțării operaționale din partea guvernului provincial Hubei și observă că bugetul de personal este cu 29% mai mic decât obiectivul său anual.