Prima pagină » Actualitate » Primul deces din cauza Covid-19 a unui cadrul medical din Arad
Primul deces din cauza Covid-19 a unui cadrul medical din Arad

Primul deces din cauza Covid-19 a unui cadrul medical din Arad

27 oct. 2020, 11:34,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Marţi, 27 octombrie 2020, s-a confirmat primul deces din cauza Covid-19 a unui cadru medical din Arad. O asistentă de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Arad a trecut la cele veşnice din cauza noului coronavirus. De asemenea, alţi nouă angajaţi au fost testaţi pozitiv cu virusul SARS – COV – 2.

Primul deces de la SAJ Arad. O asistentă de ambulanţă, Ana Maria Ciudar, din judeţul Arad a murit din cauza virusului COVID-19, la vârsta de doar 48 de ani, iar alte nouă cadre medicale din Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) sunt confirmaţi în prezent.

Directorul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Arad, Raveca Nicoară, a precizat marţi, 27 octombrie 2020, faptul ca asistenta care „a căzut la datorie” lucra la substaţia din oraşul Ineu.

„Săptămâna trecută, luni, a fost confirmată pozitiv cu SARS-CoV-2, marţi a fost internată, dar evoluţia a fost nefavorabilă. Din păcate, ieri (luni – n.r.) a decedat. Colega noastră avea şi o boală autoimună”, a declarat Raveca Nicoară.

Asistenta s-a aflat în linia întâi încă de la începutul pandemiei de coronavirus, astfel punând mai presus de orice, dragostea, grija și dedicarea pentru bolnavii aflaţi în nevoie. Chiar dacă aceasta suferea de o boală cronică şi plănuia să se pensioneze de invaliditate, Ana Maria Ciurdar a hotărât să mai ajute încă, până când sistemul medical se degrevează. Astfel, AnaMaria Ciudară a continuat să lucreze ca asistent medical la Substaţia din Ineu a Serviciului de Ambulanţă Judeţean Arad.

În data de 19 octombrie 2020 a fost testată pozitiv cu noul coronavirus. A fost internată la Spitalul Orăşenesc din Ineu unde, din păcate, a trecut la cele veșnice. Virusul SARS – COV – 2 i-a accentuat boala cronică de care suferea, iar medicii în ciuda eforturilor depuse, nu au mai putut să o ajute în niciun fel. Decesul asistentei medicale a fost înregistrat ieri, 26 octombrie.

Primul deces în SAJ Arad, din cauza COVID-19

Directorul SAJ Arad a precizat că acesta este primul deces cauzat de noul coronavirus în cadrul unității medicale. De asemenea, din personalul Tehnic, Economic și Socio-Administrativ au fost confirmați pozitiv un angajat ce lucrează în IT, medici și asistenți ambulanțieri.

„În prezent, mai avem nouă angajaţi care sunt confirmaţi pozitiv. Este vorba de personal TESA, care s-a infectat de la IT-istul nostru, conform anchetei epidemiologice, dar şi de medici şi asistenţi ambulanţieri, adică personal operativ. Toţi angajaţii noştri sunt echipaţi corespunzător, se protejează, astfel că e greu de spus, în cazul personalului operativ, dacă au contractat SARS-CoV-2 în timpul serviciului sau în afara programului de lucru”, a mai spus directorul SAJ Arad.

Potrivit unui studiu, peste 30.000 de medicii și asistenți medicali sunt infectați cu noul coronavirus

În cadrul unui studiu, circa 10% dintre respondenți au menționat faptul că au fost deja infectați virusul Covid-19, ceea ce arată un potențial total de 30.000 de lucrători din sistemul sanitar infectați, în loc de 6.300, numărul lucrătorilor cunoscuți a fi fost infectați.

„În măsura în care acesta este procentul real al lucrători din sănătate care au fost infectați, am ajunge la un total de cca. 30.000 de lucrători care au fost deja infectați SARS-CoV-2, în loc de 6300 (numărul lucrătorilor cunoscuți a fi fost infectați).

Asistentele medicale au ponderea cea mai mare din totalul lucrătorilor infectați și au procentul cel mai mare de infectare dintre categoriile profesionale”, potrivit unui comunicat de presă al federației, transmis presei.

Printre ultimele focare confirmate în spitalele din România se poate aduce în discuție Spitalul Sf. Maria din Iași, acolo unde în urmă cu patru zile au fost testați pozitiv cu noul coronavirus nu mai puțin de 23 de cadre medicale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
06 septembrie 2024
06 septembrie 2024