Prima pagină » Actualitate » Primul caz de gripă este al unei tinere de 19 ani din Oradea

Primul caz de gripă este al unei tinere de 19 ani din Oradea

30 oct. 2020, 12:47,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a confirmat primul caz de gripă AH1N1 din acest sezon și, potrivit Direcției de Sănătate Publică Bihor este vorba de o tânără de 19 ani, din Oradea.

Tânăra s-a prezentat, împreună cu restul familiei, la consultaţie la medicul de familie în data de 20 octombrie, cu următoarea simptomatologie: febră, cefalee, tuse, rinoree, fatigabilitate (oboseală), stare anxioasă, potrivit unui comunicat de presă al DSP Bihor.

În cazul fetei s-a stabilit diagnosticul de infecţie acută a căilor respiratorii superioare şi s-a prescris tratament simptomatic, antialergic şi vitamine.

Primul caz de gripă în plină pandemie de COVID-19

Au fost recoltate probe biologice în vederea testării virusologice a gripei în data de 20 octombrie şi au fost transmise la laboratorul Centrului Regional de Sănătate Publică Cluj.

„Rezultatul a fost primit la DSP Bihor în data de 29 octombrie şi confirmă infecţia cu virus gripal AH1N1. Testarea efectuată pentru virusul SARS-CoV-2 este negativă. Tânăra şi contacţii acesteia au fost izolaţi la domiciliu, starea clinică actuală a pacientei fiind ameliorată”, se mai precizează în comunicat.

Potrivit INSP, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute, gripă clinică, infecţii acute de căi respiratorii superioare (IIACRS) şi pneumonii, înregistrate la nivel naţional săptămâna trecută a fost de 51.730, cu 8,6% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară.

Virusul gripal, afectat de COVID-19!

Numărul cazurilor de gripă este extrem de mic, acesta scăzând foarte mult în toată lumea, potrivit datelor colectat de Organizația Mondială a Sănătății. Estimările specialiștilor, la nivel global, arată că rata infecţiilor gripale a scăzut cu 98% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Una dintre explicații este că izolarea şi măsurile de protecţie adoptate de majoritatea populației, precum purtarea măştii şi distanţarea socială. O altă explicaţie interesantă este cea legată de interferenţa virală.

Cercetătorii de la Institutul de Sănătate publică din Anglia au studiat probe prelevate de la aproximativ 20.000 de persoane în primele patru luni ale anului. Așa au descoperit că în cazul oamenilor care au avut gripă, şansele să aibă de asemenea coronavirus au fost cu 58% mai mici.

Din noiembrie România intră în în iarna pandemică

Pentru a înțelege fenomentul infecțiilor contagioase trebuie să privim bolile cu transmitere respiratorie din ansamblu. O persoană infectată este suma tuturor contacților pe care i-a avut în ultimele două săptămâni, iar o persoană infectată poate fi oricine din jur. Dintre toate infecțiile respiratorii, cea mai contagioasă este rujeola pentru care există vaccinul R-O-R. Virusul SARS-COV2 este mai puțîn contagios, însă din cauza faptului că nu avem un vaccin îl face mai periculos, astfel că, în sezonul rece când infecțiile contagioase se transmit mai ușor vom fi în vârful contagiozitățîi acestui virus.

 ”Ne apropiem de ceea ce putem numi iarna pandemică. Este acestă iarnă pe care o s-o parcurgem. Ar fi important să ne pregătim mental fiecare dintre noi pentru acest sezon. Am avut discuțîi cu pacienți care au relatat că s-au întâlnit cu o singură persoană. Dacă ne intâlnim cu o singură persoană ne intâlnim cu toate persoanele cu care acestea s-a întâlnit în ultimele 14 zile, pot să fie zeci ori sute. Dacă una nu a repect regulile, situația se modifică radical”, a declarat doctorul Emilia Popovici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`