Noul virus respirator care provine din China, metapneumovirusul uman (HMPV), a fost depistat și în România. O femeie de 67 de ani din Oradea a fost confirmată cu acest virus, în urma analizelor efectuate. Pacienta nu ar fi călătorit în afara țării, potrivit medicul şef al DSP Bihor.
Metapneumovirusul uman (HMPV) este un virus identificat pentru prima oară în 2001. Experții sunt îngrijorați pe fondul unei creșteri globale a infecţiilor respiratorii în această iarnă. Spre deosebire de coronavirusul care a provocat pandemia Covid-19 în 2020, HMPV este un virus cunoscut.
Primul caz confirmat în România de îmbolnăvire cu virusul HMPV
Miercuri, primul caz de metapneumovirus uman (HMPV) a fost diagnosticat la o femeie de 67 de ani din Oradea. DSP Bihor a demarat o anchetă epidemiologică, în condițiile în care pacienta nu a călătorit în afara țării. Aceasta are comorbidități și prezintă simptome respiratorii din 26 decembrie. Ea este internată în stare stabilă și izolată la Spitalul Județean.
„Azi a fost confirmat primul diagnostic de HMPV la un pacient din Bihor, în urma analizelor făcute la Institutul Cantacuzino’, a declarat Dr. Călin Sonea, medicul șef al DSP Bihor, potrivit Bihoreanul.
Ce este și cum se transmite virusul HMPV
Metapneumovirusul uman este înrudit cu virusul respirator sincițial (RSV). Simptomele includ tuse, febră, durere în gât, congestie nazală și dificultăți de respirație. Virusul poate provoca complicații severe, precum pneumonia, în special la persoanele vulnerabile.
Deși nu este un virus nou, HMPV a provocat îngrijorare în China din cauza numărului crescut de cazuri raportate în ultimele două săptămâni, mai ales la copiii sub 4 ani.
Autoritățile chineze recomandă măsuri preventive, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor și aerisirea încăperilor. Experții în sănătate publică monitorizează îndeaproape situația și îndeamnă populația să rămână vigilentă și să respecte măsurile de igienă pentru a preveni răspândirea virusului.
Se transmite în principal prin picături respiratorii, generate de tusea sau strănutul unei persoane infectate.