Prima pagină » International » Primul atac nuclear din istorie. Omenirea comemorează 75 de ani de la atacul cu bombă atomică de la Hiroshima
Primul atac nuclear din istorie. Omenirea comemorează 75 de ani de la atacul cu bombă atomică de la Hiroshima

Primul atac nuclear din istorie. Omenirea comemorează 75 de ani de la atacul cu bombă atomică de la Hiroshima

06 aug. 2020, 10:13,
în International

Primul atac nuclear din istorie. Joi, 6 august, s-au împlinit 75 de ani de la primul atac cu bombă atomică din istoria omenirii. În dimineața acelei zile fatidice, americanii au lansat bomba, numită „Little Boy”, asupra orașului japonez. Deflagrația a produs în acel moment numeroase victime și pagube materiale. Explozia a ucis pe loc 66.000 de oameni iar 69.000 au fost răniți.

Primul atac nuclear din istorie

Ciuperca atomică de la Hiroshima este una dintre imaginile definitorii ale secolului trecut. Pe 6 august 1945, Statele Unite lansau un atac devastator asupra oraşului japonez Hiroshima şi, trei zile mai târziu, la Nagasaki. Nu se ştie nici acum cu exactitate câte victime au făcut bombele americane. Însă cifrele pleacă de la 100.000 şi ajung la 250.000.

A fost singura dată când au fost folosite arme atomice într-un conflict, dar japonezii care au trăit acel moment şi au supravieţuit au purtat povara momentului o viaţă întreagă.

„Un flash portocaliu gălbui a strălucit peste tot. Când am văzut asta, m-am speriat şi m-am ghemuit acolo. După 5-10 minute, când am deschis ochii era atât de întunecat încât n-am putut vedea nimic”, mărturiseşte Lee Jong-keun, supravieţuitor al atacului cu bombă nucleară.

Comemorare în pandemie

Comemorare în pandemie

Ceremonia de comemorare a victimelor de la Hiroshima a fost restrânsă

Japonia a comemorat joi primul atac nuclear din istorie, care a avut loc în urmă cu 75 de ani. Condițiile actuale sunt deosebite acum, în contextul particular al pandemiei de coronavirus. Astfel, a fost forţată limitarea în acest an a omagiilor aduse victimelor.

Supravieţuitorii bombei atomice, descendenţi ai victimelor, prim-ministrul japonez Shinzo Abe şi câţiva reprezentanţi oficiali străini au participat la principala ceremonie de comemorare. Evenimentul a avut loc la începutul dimineţii la Hiroshima, participanții purtând măşti.

Marele public, pe de altă parte, nu a fost invitat la eveniment din cauza CoVid-19. Aceștia au trebuit să se mulţumească să urmărească ceremonia online. Alte evenimente au fost complet anulate, inclusiv ceremonia lumânărilor plutitoare de la Hiroshima. Această ceremonie avea loc la căderea nopţii în fiecare 6 august în memoria victimelor.

Așadar, anul acesta, omenirea celebrează primul atac nuclear din istorie în condiții deosebite. Toate acestea datorate de contextul generat de pandemia de coronavirus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`