Primul apel telefonic pe care Joe Biden, președintele SUA, l-a dat a fost către Vladimir Putin. Președintele SUA, Joe Biden, l-a avertizat pe liderul rus Vladimir Putin cu privire la amestecul în alegeri în prima lor convorbire ca omologi, spune Casa Albă.
Conversația a inclus o discuție despre protestele opoziției care sunt în plină desfăşurare în Rusia dar și o prelungire a ultimului pact SUA-Rusia în legătura cu armele nucleare. Puţin l-a felicitat pe noul președinte american pentru câștigarea alegerilor, potrivit unei declarații ruse.
Ce a vorbit Joe Biden cu Vladimir Putin la telefon
Ambele părți au spus că au fost de acord să mențină o conexiune permanentă. Atât Joe Biden cât şi Vladimir Putin.
„Președintele Biden a precizat în mod clar că Statele Unite vor acționa ferm în apărarea intereselor lor naționale ca răspuns la acțiunile Rusiei care ne fac rău nouă sau aliaților noștri”, se spune într-o declarație americană.
Într-o lectură de la Casa Albă a apelului de marți după-amiază, a spus că cei doi președinți au discutat și despre atacul cibernetic masiv SolarWinds, care a fost pus pe seama Moscovei, raportează că Kremlinul a acordat recompense soldaților americani în Afganistan și otrăvirea activistului opoziției ruse Alexei Navalny .
Între timp, Kremlinul a spus despre apel că nu s-a făcut referire la niciun punct de fricțiune pe care Casa Albă a spus-o că a fost ridicat de dl Biden, care în trecut l-a menționat pe dl Putin drept „un tâlhar KGB”.
Oficialii ruși au declarat că președintele lor „a remarcat că normalizarea relațiilor dintre Rusia și Statele Unite ar satisface interesele ambelor țări și – ținând seama de responsabilitatea lor specială pentru menținerea securității și stabilității în lume – a întregii comunități internaționale”.
„În ansamblu, conversația dintre liderii din Rusia și Statele Unite a fost de natură afaceristă și sinceră”, a adăugat declarația de la Kremlin.
Cei doi lideri au militat pentru a asigura un acord pentru reînnoirea New Start, un acord din epoca Obama care limitează cantitatea de focoase, rachete și lansatoare în arsenalele nucleare SUA-Rusia. Acesta urma să expire luna viitoare, iar Trump a refuzat să îl refacă.
Joe Biden va fi mai dur cu Vladimir Putin decât Donald Trump
Joe Biden a declarat că va fi mai dur cu Vladimir Putin decât Donald Trump, care a refuzat să ia Kremlinul și a pus deseori o îndoială cu privire la amestecul rus în alegerile din 2016, conform bbc
În această privință, Joe Biden a făcut un contrast total cu poziţia lui Donald Trump, spunându-i lui Putin că știe că Rusia a încercat să se amestece atât în alegerile din 2016, cât și din cele din 2020. De asemenea, el l-a avertizat pe președintele rus că SUA sunt gata să se apere împotriva ciberspionajului și a oricăror alte atacuri.
În ciuda abordării conciliante a lui Donald Trump, Kremlinul nu a beneficiat de vreun beneficiu deoarece administrația sa a sancționat puternic rușii pentru chestiuni de la Ucraina la atacuri împotriva disidenților. Joe Biden și echipa sa de politică externă vor adopta o poziție solidă în ceea ce privește drepturile omului și intențiile lui Putin în Europa. Dar nu caută o confruntare.
Joe Biden a semnat mai multe decrete chiar în prima zi de mandat
Joe Biden, câștigătorul alegerilor SUA din 2020, s-a făcut remarcat mai ales că a semnat mai multe decrete chiar în prima zi de mandat. Acesta a contracarat unele măsuri luate de Donald Trump.
„Nu este timp de pierdut când vine vorba de abordarea crizelor cu care ne confruntăm”, a postat el pe Twitter în timp ce se îndrepta spre Casa Albă după inaugurarea să. Măsurile au fost luate în special pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 din SUA.
Vorbim, de exemplu, de un ordin care introduce obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate spaţiile care aparţin de statul American.În altă ordine de idei, Joe Biden s-a mai făcut remarcat pentru relaţia cu fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg. Acesta nu este un mare fan al reţelei de socializare, spun jurnaliştii CNN şi ar putea să îl pună în mare încurcătură pe Mark dacă se va revoca o lege care îi scutea pe liderii Facebook de orice răspundere legală legată de ceea ce postează utilizatorii.