Sărbătorile pascale au lăsat urme adânci în sufletele bătrânilor ieșeni închiși în casă, departe de copii și nepoți. Psihologii susțin că persoanele peste 65 de ani sunt cel mai tare expuse la depresia provocată de autoizolare. Numărul de cereri la psiholog din partea persoanelor vârstnice s-a dublat în această perioadă. Ne confruntăm cu o situație fără precedent.
Din ce în ce mai mulți bătrâni închiși în casele lor de sărbători au cerut disperați ajutorul psihologilor. Dacă tinerii mai comunică între ei pe site-urile de socializare, aceștia, izolați de familie și prieteni, nu mai reușesc să facă față presiunii determinate de perioada impusă de autoizolare la domiciliu. Mai mult decât atât, amalgamul de informații pe care îl asimilează prin intermediul TV îi sperie și mai tare. Tinerii, așa cum spun psihologii, au posibilitatea de a-și distrage atenția de la tot ceea ce înseamnă perioada de pandemie. Bătrânii, însă, sunt cei mai expuși. La finalul acestei perioade am putea număra mai mulți bătrâni cu depresie decât au fost înregistrați vreodată.
Cele mai afectate persoane au peste 65 de ani
Psihiatrii ieșeni susțin faptul că persoanele peste 65 de ani sunt printre cele mai afectate de perioada de autoizolare impusă prin ordonanța de urgență. Ne-am putea confrunta cu o situație fără precedent, în care bătrânii vor fi cei care vor avea nevoie de ajutorul psihiatrilor pentru a învinge depresia și nu tinerii, așa cum ne-am obișnuit.
„Persoanele peste 65 de ani sunt printre cele mai afectate, simțindu-se marginalizate și singure, deși multe sunt încă active în societate. Aceste persoane se întreabă în fiecare zi cât mai au de îndurat această perioadă nefavorabilă sănătății lor psihice. Săptămâni de stat în casă doar cu câteva vizite scurte la magazin și la farmacie, nimeni nu s-a așteptat la o așa opresiune. Cei aflați la vârsta a treia și-au dorit nespus ca toată această carantină să ia sfârșit și să fie încununată cu o frumoasă răsplată de Sărbătoare pascală, dar iată că nu a fost posibil”, a specificat dr.
Cozmin Mihai, medic specialist psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.
Se gândesc la moarte
Specialiștii explică de ce bătrânii sunt cel mai tare afectați de perioada de autoizolare, susținând faptul că tradiția cu care au fost obișnuiți zeci de ani și care reprezenta un motiv de a-și revedea copiii și nepoții nu mai este ca odinioară.
„Bătrânii sunt mult mai predispuși către stări depresive, pentru că au depășit de mult „jumătatea” vieții și își doresc mai mult decât orice să petreacă cu cei dragi aceste sărbători creștinești, neștiind de câte ori se vor mai putea bucura în această viață. În plus, comorbiditățiile acestora îi predispun mai mult înspre decompensarea psihică și fizică, iar anii petrecuți în perioada comunismului îi fac mult mai fragili acestor măsuri opresive. Încă din luna ianuarie a acestui an, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat faptul că pandemia de coronavirus generează stres în rândul populației, motiv pentru care au fost elaborate mai multe informații și recomandări privind sănătatea mintală. În această perioadă tumultuoasă, statisticile privind tulburările psihice sunt oarecum incerte, deoarece toată atenția este focusată pe cazurile de coronavirus, celelalte afecțiuni fiind lăsate în umbră”, adaugă medicul ieșean.
„Până nu ne ajunge cuțitul la os”, nu cerem ajutor
Multe dintre persoanele peste 65 de ani au avut tăria, așa cum susțin psihiatrii, să ceară, să caute ajutorul specialiștilor. Și-au lăsat toată suferința în mâinile lor. Unii dintre aceștia au fost nevoiți să înceapă și un tratament medicamentos pentru a trece mai ușor sau pentru a calma stările de anxietate.
„Mulți dintre aceștia au avut tăria să contacteze un specialist în psihiatrie sau psihologie, dar majoritatea încă resimt durerea sufletească și tot amalgamul de stări anxioase, nutrind ca ultimă speranță eliberarea din izolare și ajutorul de specialitate. Pentru că așa suntem noi românii, cu prea multe speranțe de autovindecare și prea puțin curaj de a lăsa un specialist să intervină. Așa cum e vorba din popor „până nu ne ajunge cuțitul la os”, românii cu greu se descătușează emoțional în fața unui psihiatru. În condițiile în care această stare de urgență continuă mai mult decât ne așteptăm, integrarea la viața normală ar putea fi mult mai dificilă pentru noi”, adaugă dr. Cozmin Mihai.
Repercusiuni mai severe decât ne-am fi așteptat
Presiunea resimțită de bătrâni se intensifică din cauza incertitudinii. La această concluzie au ajuns specialiștii. Faptul că vârstnicii nu mai știu cât mai au de trăit, că se gândesc din ce în ce mai tare la moarte, aceștia se frustrează cu gândul că nu vor mai prinde și alte sărbători, alte primăveri. Totodată, timpul pe care îl mai au de trăit trebuie să-l petreacă în casă, departe de familie, departe de cei dragi.
„Această incertitudine cu privire la ziua eliberării din izolare le intensifică stările anxioase. Mai mult decât atât, toate aceste stări se pot manifesta pe o perioadă îndelungată, echivalentă stresului post traumatic, precum au expus-o studii cu privire la carantina din Asia în anii trecuți. Un alt motiv de îngrijorare este manifestat de violența domestică, care a depășit granițele în această perioadă, cazurile fiind într-o continuă creștere deoarece o „vacanță forțată” este percepută pentru majoritatea dintre noi ca o adevărată pedeapsă, asemănătoare detenției, iar efectele pot fi groaznice”, mai spune dr. Cozmin Mihai.
Anul acesta „Hristos a înviat” nu a mai avut ecou
Singura speranță a creștinilor că totul va reveni la normal este în Dumnezeu. Această credință în forțele supreme este mai tare împământenită la persoanele vârstnice. Acest gând îi încurajează să meargă mai departe. Acest aspect a fost analizat și de către specialiști. Anul acesta, din păcate, strigarea preotului „Hristos a Inviat” nu a mai avut ecou.
„Nimic din ceea ce am fost obișnuiți să oferim și să împărtășim cu semenii noștri în această perioadă nu ne este posibil, decât gândurile și vorbele frumoase. „Hristos a Înviat” și ecoul creștinesc „Cu adevărat a Înviat” ne readuc speranța și bucuria că vom izbuti așa cum a făcut-o și Mântuitorul Iisus Hristos pentru noi creștinii. Gândurile bune, emoțiile creștinești, vibrația acestor zile, toate acestea ne transpun în oameni mai curajoși și mai opimiști pentru tot ce va urma. Ne face bine să ne gândim că este prima și singura Sarbătoare petrecută de unii singuri și că de aici totul va renaște, iar libertatea noastră se va întrupa cât de curând”, susține dr. Cozmin Mihai.
„Toate acestea vor fi doar o tristă amintire”
Specialiștii insistă ca persoanele care simt că au nevoie de ajutor să apeleze la un specialist. Doar în această manieră vor reuși să treacă cu bine peste perioada de autoizolare, și asta pentru că familiile sunt la distanță, interacționarea fiind interzisă.
„Este indicat atunci când simțiți că toată această perioadă v-a copleșit și că singurătatea și izolarea și-au pus o amprentă puternică asupra psihicului vostru să contactați un specialist, fie el medicul de familie, un psiholog sau medicul psihiatru. Nopțile nedormite, coșmarurile, tristețea nesfârșită, frica continuă și plânsul neîncetat, toate acestea se pot trata și este bine să se intervină cât mai curând. Cu toții putem deveni vulnerabili în această perioadă și tot ce avem de făcut este să povestim despre problemele noastre și să cerem ajutorul unui specialist. Toți angajații din domeniul sănătății vă stau la dispoziție și sunt dornici să vă ofere sprijinul în rezolvarea problemelor. În această perioadă este de ajuns să contactați telefonic un specialist care să vă ofere consiliere și să vă prescrie un tratament. Nu vă pierdeți speranța, în cel mai scurt timp toate acestea vor fi doar o tristă amintire”, încheie medicul ieșean.