Prima pagină » Lifestyle » Primul ajutor pentru arsurile de uz casnic
Primul ajutor pentru arsurile de uz casnic

Primul ajutor pentru arsurile de uz casnic

23 sept. 2020, 07:00,
în Lifestyle

In continuare va prezentam ce să faci dacă te arzi pe o tigaie fierbinte, ai un șoc electric, ai o arsură solară sau chiar o arsură chimică. Și, de asemenea, ce ar trebui să fie în trusa de prim ajutor pentru toate aceste cazuri.

– Există patru tipuri principale de arsuri la domiciliu:

  • arsură termică. Rani cauzate de expunerea la apă fierbinte, abur sau obiecte fierbinți;
  • arsuri chimice. Acasă, este deseori provocată de substanțe precum clor, diverși acizi de uz casnic și alcalii;
  • arsurile solare sunt o consecință a protecției UV necorespunzătoare. Arsurile solare pot apărea și după vizitarea unui solar;
  • arsuri electrice. Acestea pot fi obținute în caz de șoc electric – cel mai adesea pe fire goale, încălcând regulile de siguranță la manipularea aparatelor electrice sau când sunt lovite de trăsnet.

Primul ajutor

Secvența de prim ajutor este aceeași pentru majoritatea arsurilor. Există doar diferențe minore.

1. Eliminarea factorului care duce la arsuri

În caz de arsuri solare, este necesar să transferați persoana la umbră sau, în cazuri extreme, să o creați. Cu termică – opriți supraîncălzirea sau expunerea la temperatură dacă a avut loc o supraîncălzire generală.

Dacă o persoană are o arsură chimică, îndepărtați contactul cu substanța și ventilați zona. Dacă compuși stabili precum rășina, caramelul fierbinte, bitumul și alții vin în contact cu pielea, nu este necesar să încercați să-i dezlipiți de pe piele – leziunea se poate agrava. Astfel de arsuri trebuie răcite și apoi solicitați asistență medicală.

Adesea oamenii uită că este imposibil să atingi cu mâinile tale o persoană care este încă expusă la un curent electric. Victima trebuie împinsă cu un obiect dielectric, cum ar fi un scaun din lemn sau un covor de cauciuc.

2. Răcire

Gheața sau obiectele reci pot fi aplicate pe zona arsă, dar în cazul unei arsuri chimice, este mai bine să clătiți cu apă. Apoi, zona afectată a pielii trebuie menținută sub apă timp de 10-15 minute.

Dacă arsura atinge membranele mucoase – ochi, mucoasa bucală – ar trebui să fii deosebit de atent. Puteți sa incercati o soluție de agent neutralizant. De exemplu, dacă aveți o arsură acidă, puteți dati cu o soluție de sodă sau apă minerală. Daca ranile sunt grave, factorii iritanți pot pătrunde în zonele afectate ale stomacului sau esofagului și, cu arsuri mai grave, pot dăuna victimei – lichidele iritante pot provoca reacții și mai puternice.

Când vine vorba de un copil, numărul este în secunde și minute, astfel încât absorbanții pot fi aplicați în timp ce sunați la o ambulanță.

3. Tratament

Dacă nu vorbim despre arsuri la esofag și stomac, pot fi utilizate analgezice orale. Pentru arsurile chimice ale membranelor mucoase după spălare, puteți utiliza soluții de învăluire (în acord cu medicul).

Este important să rețineți că pașii descriși sunt pentru arsurile de gradul I și II atunci când nu există nici o plagă deschisă.

O arsură de gradul întâi se caracterizează prin roșeață și ușoară umflare a pielii. De obicei, recuperarea în aceste cazuri are loc în a patra sau a cincea zi. Cu o arsură de gradul doi, se formează vezicule pe pielea înroșită, care pot să nu apară imediat. Blisterele cu arsură sunt umplute cu un lichid gălbui transparent, când se rup, este expusă o suprafață dureroasă roșie aprinsă a stratului de creștere a pielii. Vindecarea, dacă infecția nu s-a alăturat plăgii, are loc în decurs de 10-15 zile fără cicatrici. În cazuri mai dificile, trebuie să consultați un medic.

Ce sa nu faci

Ca regulă generală, nu aplicați agenți activi pe suprafața arsă, cum ar fi soluții de alcool, paste de dinți și altele asemenea.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 decembrie 2024
18 decembrie 2024