Prima pagină » Actualitate » Primirea de către președintele României, Klaus Iohannis, a președintelui Confederației Elvețiene – LIVE VIDEO
Primirea de către președintele României, Klaus Iohannis, a președintelui Confederației Elvețiene - LIVE VIDEO

Primirea de către președintele României, Klaus Iohannis, a președintelui Confederației Elvețiene – LIVE VIDEO

12 dec. 2022, 18:06,
BZI.ro, în Actualitate

Președintele României, Klaus Iohannis, îl primește la Palatul Cotroceni, pe președintele Confederației Elvețiene, Ignazio Cassis, cu ocazia vizitei oficiale pe care oficialul o efectuează în țara noastră.

„Cooperarea economică înregistrează un curs ascendent, volumul schimburilor comerciale a crescut de mai mult de două ori în ultimii ani. După primele 9 luni, ne apropiem deja de 1,5 miliarde de euro. Elveția rămâne un investitor important, pe locul 10 în România și ne vom concentra pe proiecte concrete de interes comun în cercetare și inovare, energie, securitate energetică, sănătate, medicină.

Elveția și UE sunt parteneri apropiați, iar relația este cu atât mai valoroasă, în contextul agresiunii Rusiei. Am discutat și despre războiul din Ucraina și răspunsul statelor noastre.

Am abordat și tema securității energetice la nivel european. România și Elveția au interese comune în implementarea unor soluții concrete pentru a asigura prețuri corecte și predictibilitate pentru cetățeni și firme în aprovizionarea cu energie.

Am expus eforturile de facilitare a tranzitului de cereale din Ucraina. Peste 10 milioane de tone de cereale au tranzitat România de la începutul războiului”, a declarat Klaus Iohannis.

Ignazio Cassis: „Vizita de astăzi este ocazia să semnăm acordurile noastre bilaterale”

De asemenea, președintele Confederației Elvețiene, Ignazio Cassis, a transmis un mesaj după ce a ajuns la Palatul Cotroceni.

„Ceea ce am trăit în această seară, primirea cu onoruri militare, m-au atins profund. Vizita de astăzi este ocazia pentru țările noastre să semnăm acordurile noastre bilaterale de punere în aplicare a celei de-a doua contribuții elvețiene. Elveția, în calitate de stat non-membru întreține cu UE relații intense.
Suma de 221 milioane franci elvețieni este în același timp și mult și puțin. Acest parteneriat ne permite să finanțăm proiecte alese împreună în beneficiul populației române. Guvernul a aprobat un credit de 100 milioane de franci elvețieni pentru a ajuta populația din Ucraina să facă față frigului. Elveția face un apel la respectarea strictă a convenției de la Geneva și susține eforturile comunității internaționale de a sancționa crimele de război.
Am discutat despre decizia privind Schengen, pe care Elveția nu a susținut-o, pentru că părerea noastră este că România trebuie să facă parte din Spațiul Schengen”, transmite Ignazio Cassis.

Ce spune Iohannis despre aderarea României la Spațiul Schengen

Klaus Iohannis a vorbit și despre faptul că Austria a votat împotriva României pentru a adera la Spațiul Schengen.

„Votul din Consiliul JAI este foarte problematic pentru noi toți. Am fost dezamăgit și supărat după ce am primit rezultatul acestui vot. Această dezamăgire vine din faptul că noi de 11 ani ne străduim, negociem și sperăm să intrăm cu drepturi depline în Schengen.
După ce în decursul acestui an am avut câteva reușite notabile. Una dintre principalele piedici era existența mecanismului MCV și am reușit împreună cu Guvernul să ajungem în punctul în care Comisia a considerat că acest mecanism s-a finalizat și a fost ridicat. Am reușit să convingem Olanda să își schimbe opinia față de România.
Tot în acest an s-a schimbat ecuația politică din Suedia și inițial Parlamentul suedez nu a fost deloc încântat, dar am negociat și am înlăturat și rezervele Suediei.
În 16 noiembrie, aici la București, a avut loc o întrunire a miniștrilor de Interne din UE.
La finalul reuniunii miniștrii de Interne au emis o declarație care a fost foarte clară: România și Bulgaria sunt binevenite în Schengen, chestiune semnată și de ministrul de Interne din Austria.
Două zile mai târziu, declara că Austria nu poate admite o lărgire a spațiului Schengen, dintr-o chestiune care a fost greu de înțeles.
Când s-a votat, Austria a susținut timp de două săptămâni că spațiul Schengen nu poate fi extins pentru că sunt foarte mulți migranți, dar pentru Croația a știut să spună da.
Acest mod de a face politică în UE nu poate să fie considerat pozitiv, este foarte clar că migrația e o problemă, dar e la fel de clar că România nu permite o migrație nelegală și nu e cauza ei.
România a primit un NU nemeritat pentru o chestiune pe care nu am cauzat-o.
În politică nu contează dacă ești supărat sau frustrat sau bucuros. Noi suntem aleși pentru a rezolva problemele națiunii și asta voi face eu în continuare.
Sunt hotărât să duc lucrurile mai departe până când România devine membră a Spațiului Schengen. Cu certitudine voi ridica această problemă în Consiliul European.
Un nou vot va fi doar când se reunește iar consiliul JAI și e greu de crezut că în așa de puține zile va exista o schimbare de opinie la partea austriacă.
Sunt convins că vom găsi soluții și la această problemă. Integrarea României rămâne obiectiv strategic național și pentru mine, personal”, a transmis Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *