Prima pagină » Actualitate » Primii refugiaţi ucraineni au intrat în România

Primii refugiaţi ucraineni au intrat în România

24 feb. 2022, 15:21,
BZI.ro, în Actualitate

Primii refugiați ucrainieni au trecut prin Punctul de Trecere al Frontierei din Sighetu Marmației în România. Ucrainenii de etnie română din zona Solotvino (Slatina) au început să vină spre țara noastră.

Se observă pe teritoriul ucrainean coloane de mașini, dar și zeci de oameni care urmează să treacă pe jos ”Podul Istoric”. Oamenii declară că vin în scop turistic, însă adevărul este cu totul altul. Marea majoritatea sunt din regiunea Ivano–Frankivsk.

podul istoric, punctul de trecere al frontierei de la sighetu marmatiei

Autoritățile de frontieră române de la Sighetu Marmației spun că în acest moment traficul rutier prin Punctul de Trecere al Frontierei Sighet se desfășoară în condiții normale

Primii refugiaţi ucraineni au intrat în România

Printre primii refugiaţi ucraineni ce au intrat în Romania din Ucraina, se numără şi un maramureşan aflat în zona orașului Lvov, situat la 80 km de Polonia. Întrebat ce face la noi în ţară, acesta a transmis:

”Suntem aici pentru a încărca marfa și a o transporta în Germania. Văd foarte multă agitație în zonă. Inclusiv aici printre cei care conduc firma, cetățeni ucraineni. Ni s-a transmis să părăsim imediat Ucraina. Sperăm să fie totul bine. Vorbesc oamenii aici că au bombardat și Aeroportul din Lvov”.

Un alt cetățean ucrainean ,din Biserica Alba (Ucraina), de etnie română, aflat în acest moment pe teritoriul României, a declarat:

”Soția și copilul meu sunt în Ucraina. Eu sunt la muncă în România. Nu știu cum vom face, dar încerc să îmi aduc soția și copilul aici. Sper să reușească să treacă podul istoric la Sighetu Marmației” a spus bărbatul.

Totodată, autoritățile de frontieră române de la Sighetu Marmației spun că în acest moment traficul rutier prin Punctul de Trecere al Frontierei Sighet se desfășoară în condiții normale.

Autoritățile locale de la Sighetu Marmației au transmis că au găsit locuri de cazare pentru eventualii refugiați – în mediul online au apărut de dimineață primele imagini cu bombardamentele din Ucraina- , dar că deocamdată așteaptă decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Maramureș (CJSU). Dar se pare că aceasta încă nu a venit pentru că încă se poartă discuţii pe această temă.

Prefectul județului Maramureș, Rudolf Stauder, a declarat că prin punctele de frontieră au trecut joi, 24 februarie, un număr cu 15-20 % mai mulți cetățeni ucraineni decât de obicei.

primii refugiati ucraineni

Printre primii refugiaţi ucraineni ce au intrat în Romania din Ucraina, se numără şi un maramureşan aflat în zona orașului Lvov

Profesori din Ismail, Ucraina, cer să fie cazaţi în România

O solicitare făcută prin intermediul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi precizează cererea mai multor profesori din Ismail, Ucraina, ce vor să fie primiţi în România şi să fie cazaţi la Galaţi împreună cu familiile lor.

Prorectorul Universităţii Dunărea de Jos Galaţi, Alexandru Nechifor, a anunţat că joi, 24 februarie, instituţia a fost contactată de mai multe cadre didactice din Ismail. Acestea, în număr de 20 de familii, cer să fie cazate la Galaţi în perioada conflictului armat care se desfăşoară acum în Ucraina.

Totodată, prorectorul Alexandru Nechifor s-a întâlnit astăzi cu o parte dintre studenții ucraineni, cazați în căminele studențești de la Galați. Acestora li s-au oferit din partea instituţiei de învăţământ suport și consiliere psihologică.

La această oră, la Universitatea Dunărea de Jos din Galați învață 85 de studenți din Ucraina.

Reamintim, deja au venit primii refugiați ucrainieni în România.

bombardament Ucraina, fum, explozie, invazie

Autoritățile locale de la Sighetu Marmației au transmis că au găsit locuri de cazare pentru eventualii refugiați

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *