Prima pagină » National » Primii piloții ucraineni au ajuns în România! Au început antrenamentele pe avioanele F-16
Primii piloții ucraineni au ajuns în România! Au început antrenamentele pe avioanele F-16

Primii piloții ucraineni au ajuns în România! Au început antrenamentele pe avioanele F-16

13 sept. 2024, 16:00,
în National

Piloții ucraineni au început antrenamentele pe avioanele F-16 la centrul de pregătire din România, deschis anul trecut la Baza Aeriană Borcea, potrivit unui oficial de la Kiev.

Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a făcut anunțul, menționând și că intenționează să viziteze România în curând, conform News.ro.

„În curând, Ucraina va primi un nou sistem de apărare antiaeriană Patriot din partea României. Totodată, vor fi mai multe avioane F-16 în spațiul aerian ucrainean, iar un grup de piloți ucraineni se află deja în pregătire în România”, a declarat oficialul.

Primii piloţi ucraineni au venit să se antreneze pe F-16

El a adăugat că a avut o „discuție telefonică fructuoasă” cu ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr.

„Tema principală a fost întărirea protecției aeriene a Ucrainei împotriva atacurilor cu rachete și drone ale Rusiei. În curând, Ucraina va primi un nou sistem de apărare Patriot din partea partenerilor români. De asemenea, mai multe avioane F-16 vor survola Ucraina, iar piloții noștri sunt deja în pregătire în România. I-am mulțumit omologului meu român și poporului român pentru sprijinul oferit în întărirea apărării noastre aeriene. Am convenit să continuăm cooperarea. Îmi planific vizita în România”, a scris Umerov.

Centrul European de Instruire pentru piloții de F-16 a fost inaugurat în noiembrie 2023 la Baza Aeriană Borcea din România. În iulie 2024, primii piloți români au finalizat antrenamentele acolo, însă până acum nu au existat informații despre participarea piloților ucraineni la aceste antrenamente.

România a asigurat infrastructura centrului, Lockheed Martin, producătorul avioanelor F-16, a trimis instructori, iar Olanda a furnizat avioanele de antrenament. Statele Unite, Olanda, Danemarca și Norvegia au promis că vor furniza Ucrainei avioane F-16, iar la începutul lunii trecute, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că primele avioane au sosit deja și au intrat în uz.

Ministerul Apărării din România a confirmat convorbirea dintre ministrul Angel Tîlvăr și omologul său ucrainean, însă detaliile despre antrenarea piloților ucraineni în România au fost prezentate într-o manieră generală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *