Prima pagină » Local » Primii ieșeni infectați SARS-CoV-2 ajung din nou la medic. Dr. Florin Roșu vorbește despre acest fenomen. „Nu au scăpat de sechelele post Covid”
Primii ieșeni infectați SARS-CoV-2 ajung din nou la medic. Dr. Florin Roșu vorbește despre acest fenomen. „Nu au scăpat de sechelele post Covid”

Primii ieșeni infectați SARS-CoV-2 ajung din nou la medic. Dr. Florin Roșu vorbește despre acest fenomen. „Nu au scăpat de sechelele post Covid”

17 iun. 2022, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

Au trecut mai bine de doi ani de la primul ieșean infectat cu SARS-CoV-2. Primii pacienți infectați încă se prezintă la spital  cu sechele post Covid-19, la mai bine de doi ani de la îmbolnăvire. Medicul Florin Roșu vorbește despre acest fenomen

Primii ieșeni infectați SARS-CoV-2 ajung din nou la medic, la mai bine de doi ani de la îmbolnăvire. Aceștia încă prezintă diferite sechele post Covid-19, care le îngreunează viața. Până și pacienții care au trecut printr-o formă ușoară de boală se confruntă cu afecțiuni pulmonare, post infecție.

„Chiar dacă au trecut mai bine de doi ani de la debutul pandemiei de Covid-19, primii pacienți încă se mai prezintă la spital. Aceștia vin din când în când pentru controale de rutină, cum este și normal. Alții vin, pentru că încă au nevoie de supraveghere, deoarece nu au scăpat de sechelele post Covid. Atât cei care au avut prima tulpină, cât și cei care au fost infectați cu tulpina Delta încă mai prezintă sechele. Cum se știe deja, plămânii sunt cei care au fost cei mai afectați și încă prezintă sechele. Au fost și cazuri de pacienți ce au avut o formă ușoară a bolii și, după 6 luni, au descoperit că boala a lăsat urme adânci, chiar dacă simptomele au fost ușoare”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva”, Iași.

Dr. Florin Roșu: „Principalele sechele sunt oboseala și tusea reziduală”

Medicii ieșeni de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva”, acolo unde au fost internați cei mai mulți pacienți, au observat că o persoană care a trecut prin această infecție cu oricare dintre tulpinile virusului prezintă în perioada imediat următoare oboseală accentuată și tuse reziduală. Medicii ieșeni au precizat că simptomele infecției cu Omicron, care a fost considerată cea mai ușoară tulpină,  sunt asemănătoare cu celelalte infecții clasice cu Covid-19. Specialiștii recomandă prezentarea la medic ori de câte ori consideră că este nevoie.

Medicii avertizează că sechelele post covid pot dura toată viața, dacă nu sunt tratate le timp

Medicii ieșeni avertizează toate persoanele care au trecut printr-o formă gravă a infecției cu coronavirus că sechelele pulmonare post COVID-19 pot dura toată viața, dacă nu sunt tratate la timp. Patologiile post COVID-19 pot apărea chiar și la 15 sau 30 de zile de la vindecare. La Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași vin zilnic persoane care prezintă simptomele specifice sechelelor pulmonare post COVID-19. Principalele simptome care apar sunt oboseala și saturația scăzută. În funcție de gravitatea patologiei post COVID-19, pacienții sunt tratați în spital sau la domiciliu, cu un tratament bine stabilit de medic.

După administrarea tratamentului, pacienții trebuie să revină regulat la control.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *