Prima pagină » National » Primii culegători ilegali de trufe din acest an au fost prinși și amendați în județul Neamț

Primii culegători ilegali de trufe din acest an au fost prinși și amendați în județul Neamț

23 mai 2023, 13:20,
în National

Totul a ieșit la iveală în momentul în care polițiștii au organizat un control pentru depistarea delictelor silvice pe raza localității Horia. Într-un autoturism care a fost tras pe dreapta de către polițiști au fost descoperiți trei bărbați și șase câini dintr-o rasă care poate fi dresată special pentru a putea găsi trufe.

Culegători ilegali de trufe, cu șase câini de urmă

La un control amănunțit asupra autoturismului, au fost găsite 3,5 kilograme de trufe. Întreaga cantitatea a fost confiscată de polițiști și predată unui ocol silvic.

Persoanele aflate în autoturism au fost amendate fiecare cu 2.500 de lei.

În județul Neamț, cea mai mare captură de trufe comercializată ilegal a fost depistată în 2021, atunci când un italian a fost descoperit în timp ce transporta 1.200 kilograme de trufe.

În țara noastră, culegerea trufelor se face în condiții speciale, în urma unor licitații organizate de Romsilva.

Proprietățile speciale ale trufelor

O caracteristică tipică a trufelor este pulpa marmorată, care se găsește în secțiunea transversală a ciupercii. Forma, culoarea și structura cojii, cu ramificațiile sale asemănătoare unei scoarțe, sunt, de asemenea, relevante când vine vorba de calitatea trufelor. Trufele au o calitate bună atunci când au consistența tare și un miros puternic. Mirosul trufei albe este mai puternic decât cel al trufei negre, dar gustul este mai subtil.

Există unele soiuri de trufe care se cunosc încă din anul 3000 î.Hr. În trecut, se credea că trufele au un efect afrodiziac și, din acest motiv, erau foarte căutate. De altfel, acest zvon persistă și în prezent. Timp de mulți ani, trufele au reprezentat și un simbol al bogăției. Doar regii și împărații își puteau permite acest tubercul special.

Trufele provin, de cele mai multe ori, din Provence, Franța. Dar acestea se găsesc și în Istria, Spania, Italia și Ungaria, precum și în Turcia. De asemenea, se cultivă și în Australia și Noua Zeelandă, precum și în SUA. Imediat ce trufele sunt scoase din pământ, trebuie prelucrate rapid, deoarece ingredientele se evaporă repede dacă trufele sunt depozitate sau transportate prea mult timp. Trufele trebuie consumate în cel mult 14 zile de la recoltare, iar unele soiuri de trufe albe chiar și după 8 zile.

Sezonul trufelor albe este din octombrie până în ajunul Anului Nou. Cele mai bune ciuperci se găsesc de la jumătatea lunii noiembrie până la sfârșitul anului. Sezonul trufelor negre începe la începutul lunii decembrie și se încheie la mijlocul lunii martie. Cu toate acestea, trufele negre se găsesc și pe continentul australian, astfel încât există două sezoane pentru acestea, ca urmare a decalajului de sezon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`