Prima pagină » Economic Local » Primii bani primiți de fermierii din Iași, în luna ianuarie 2022. Crescătorii de animale primesc subvenții în valoare de 1,4 milioane de euro
Primii bani primiți de fermierii din Iași, în luna ianuarie 2022. Crescătorii de animale primesc subvenții în valoare de 1,4 milioane de euro

Primii bani primiți de fermierii din Iași, în luna ianuarie 2022. Crescătorii de animale primesc subvenții în valoare de 1,4 milioane de euro

03 ian. 2022, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Fermierii din Iași vor încasa în această lună, de la APIA, subvenții în valoare de 1,4 milioane de euro, sprijinul cuplat zootehnic pentru cererile depuse în anul precedent. Pentru sectorul taurine se plătesc 100.000 de euro, iar fermierii cu vaci de lapte primesc 800.000 de euro. Pentru sectoarele ovine-caprine se achită jumătate de milion de euro

Crescătorii de bovine, ovine și caprine din Iași primesc sprijinul cuplat zootehnic (SCZ) în valoare de 1,4 milioane de euro, ultimele plăți pentru cererile depuse în anul 2021. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va plăti pentru ieșenii care au solicitat sprijinul financiar pentru taurine de rase din carne 100.000 de euro. Suma stabilită anul acesta este de 256,4077 de euro/cap de animal, adică 1.268,5770 de lei. În ceea ce privește ajutorul financiar acordat pentru vacile de lapte suma plătită în anul 2021 este în valoare de 360,3490 de euro/cap de animal, respectiv 1.782,8266 de lei/cap animal.

Beneficiarii din Iași primesc, pentru cererile depuse anul acesta, subvenții în valoare de 800.000 de euro. De asemenea, crescătorii de ovine-caprine primesc ultimii bani de la APIA, pentru sprijinul cuplat zootehnic, în valoare de jumătate de milion de euro. Crescătorii de animale primesc plata în lei. Ieșenii cu ferme zootehnice care au depus cererile unice de plată pentru anul 2021 și au fost verificați de inspectorii APIA sunt eligibili să încaseze ajutoarele financiare.

Agricultorii din Iași care au depus cereri de finanțare în anul 2021 primesc subvențiile solicitate de la APIA

Fermierii din Iași au primit două milioane de euro, subvenții solicitate în anul 2021, prin cererea depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Banii sunt acordați în cadrul campaniei de plăți finale, demarată la 2 decembrie 2021. APIA achită fermierilor din Iași diferența de 30 la sută, după ce au primit avansul din subvenții care reprezintă 70 la sută din suma totală pentru fiecare schemă în parte. Campania de plăți finale către beneficiarii din Iași se derulează până în luna iunie din acest an.

Astfel, dacă sunt situații în care fermierii trebuie să clarifice anumite lucruri pentru a primi banii, APIA poate amâna autorizarea la plată. Până acum s-au plătit celor peste 17.000 de fermieri autorizați la plată subvenții în valoare de 35 de milioane de euro. Cei mai mulți bani s-au plătit în schema unică de plată pe suprafață (SAPS), unde subvenția a fost stabilită de 95,47 la hectar. În Iași sunt exploatate 280.000 de hectare de teren agricol, pentru care s-au solicitat subvenții.

Producătorii din Iași au primit banii pentru legumele cultivate în spații protejate

APIA a efectuat și plata aferentă acestui an a ajutorului de minimis la legume cultivate în spații protejate. Cuantumul ajutorului este de 2.210 euro/beneficiar, iar din Iași au fost depuse 118 cereri pentru o suprafață de 119.700 de metri pătrați. Iașul este unul din județele fruntașe la numărul de cereri depuse în anul 2021. Pentru a primi ajutoarele financiare, producătorii din Iași au valorificat anumite cantități de ardei, roșii, vinete, castraveți sau varză. Producțiile minime valorificate sunt cuprinse între 1.600 de kilograme la ardei gras și lung și 8.500 de kilograme la tomate. Banii se acordă pentru o cultură și o suprafață de minimum 1.000 de metri pătrați, respectiv pentru fiecare cultură de roșii, castraveți, vinete, ardei sau varză.

În programul derulat în acest an se acordă pentru primă dată bani pentru toate soiurile de legume, nu doar tomate. Suma acordată anul acesta s-a redus de la 3.000 la 2.210 de euro, la hectar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *