Prima pagină » Economic Local » Primii bani pentru schema HoReCa intră în conturile antreprenorilor din Iași la mijlocul lunii. Anul acesta vor fi efectuate plăți în valoare de 1 miliard de lei
Primii bani pentru schema HoReCa intră în conturile antreprenorilor din Iași la mijlocul lunii. Anul acesta vor fi efectuate plăți în valoare de 1 miliard de lei

Primii bani pentru schema HoReCa intră în conturile antreprenorilor din Iași la mijlocul lunii. Anul acesta vor fi efectuate plăți în valoare de 1 miliard de lei

10 dec. 2021, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Antreprenorii din Iași înscriși în schema HoReCa iau primii bani peste câteva zile. Începând cu 14 decembrie 2021 vor încasa ajutoarele financiare jumătate dintre beneficiarii eligibili din Iași, în jur de 100 de dosare. Ministerul Economiei va plăti în acest an, la nivel național, 1 miliard de lei

Primele plăți către antreprenorii din Iași înscriși în schema HoReCa vor fi făcute începând cu 14 decembrie 2021. În total sunt eligibile la finanțare 198 de dosare din Iași și 810 din regiunea Moldovei. De la jumătatea acestei luni vor primi banii 100 de beneficiari cu afaceri în domeniul HoReCa, afectați de pandemia de COVID-19.

„Dintre cei 8.369 de antreprenori care au primit scrisoare de acceptare, 8.100 au trimis contractele semnate înapoi către Ministerul Economiei, iar, pe 14 decembrie, începe procedura de plată. Anul acesta va fi plătită suma de 1 miliard de lei către antreprenorii din HoReCa, urmând ca, la începutul anului viitor, să fie plătită și diferența de aproximativ 1,2 miliarde de lei, în conformitate cu numărul dosarelor depuse și aprobate”, susțin specialiștii din cadrul Agenției pentru IMM-uri din Iași, care se ocupă de dosarele depuse din cele 6 județe ale Moldovei, respectiv: Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Bacău și Neamț.

Conform procedurii, aplicanții care nu au semnat și nu au transmis contractul de finanțare până la termenul-limită, prevăzut la art. 6.7, alin. (1), au primit decizie de respingere, semnată electronic de ordonatorul terțiar de credite, transmisă prin contul din platformă.

Firmele din Iași eligibile în schema HoReCa primesc maximum 800.000 de euro

Schema HoReCa este unul dintre programele lansate de Ministerul Economiei în acest an și își propune să ajute firmele din domeniul cu același nume ce au înregistrat pierderi din cauza pandemiei de COVID-19. Statul le va acorda unor firme din domeniul HoReCa și al turismului despăgubiri ce reprezintă 20 la sută din valoarea cu care a scăzut activitatea firmelor respective în anul 2020 față de 2019, în limita sumei de 800.000 de euro pe societate. Procedural, Ministerul Economiei intenționa să trimită simultan contractele de finanțare la solicitanții admiși, după terminarea tuturor verificărilor, pentru a face plățile către toți beneficiarii eligibili, însă au fost trimise doar unele dintre ele.

Domeniul HoReCa este unul dintre primele afectate de pandemie, efectele fiind vizibile și în prezent. Mulți dintre angajații care au muncit în Iași, în restaurante, cafenele și hoteluri, au renunțat la meseriile lor și s-au reprofilat ori au plecat în străinătate. Pentru a atrage angajații, patronii de restaurante din Iași au mărit salariile, însă nici așa angajații nu au vrut să vină la interviurile de angajare.

Plățile în Măsura 2 vor continua anul viitor pentru antreprenorii din Iași

În ceea ce privește Măsura 2, derulată de Ministerul Economiei, specialiștii continuă plățile către beneficiari. Aproximativ 2.966 de companii din toată țara nu au primit încă ajutorul de stat în cadrul acestei măsuri. Aceste restanțe însumează aproape 570 de milioane de lei. În bugetul pe anul 2021, această sumă nu a fost inclusă, însă specialiștii caută soluții pentru a acoperi diferența de plată. În Măsura 2 s-au făcut plăți de aproximativ 148 de milioane de lei, până în prezent.

În această perioadă sunt analizate și cererile depuse în Măsura 1, a doua etapă de finanțare. Pe 23 noiembrie s-a încheiat depunerea cererilor, iar numărul aproximativ de aplicanți este de 33.000, dintre care peste 1.000 sunt din Iași. În următoarea etapă are loc contractarea și efectuarea plăților, la începutul anului viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *