Prima pagină » Economic Local » Primii bani europeni intră în august 2021 în conturile tinerilor ieșeni care s-au întors din diaspora. Beneficiarii primesc în total 250.000 de euro pentru dezvoltarea unor afaceri în mediul rural
Primii bani europeni intră în august 2021 în conturile tinerilor ieșeni care s-au întors din diaspora. Beneficiarii primesc în total 250.000 de euro pentru dezvoltarea unor afaceri în mediul rural

Primii bani europeni intră în august 2021 în conturile tinerilor ieșeni care s-au întors din diaspora. Beneficiarii primesc în total 250.000 de euro pentru dezvoltarea unor afaceri în mediul rural

31 iul. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Tinerii ieșeni care au muncit în străinătate și s-au întors în țară investesc fonduri europene în valoare de 250.000 de euro, în afaceri din mediul rural. Cererile de finanțare au fost depuse în perioada ianuarie-iulie 2021, iar primele dosare de finanțare au fost evaluate de specialiștii AFIR

Unele dintre cererile de finanțare depuse de tinerii ieșeni care au muncit în străinătate au fost evaluate de specialiștii AFIR. Până în prezent, cinci proiecte depuse din Iași au fost eligibile la finanțare, fiecare proiect valorând 50.000 de euro. Ieșenii care au până în 40 de ani, au muncit în străinătate și s-au întors în comunele natale vor să devină antreprenori și investesc fonduri europene în ferme zootehnice și sere cu legume.

În sesiunea de depunere a cererilor de finanțare, deschisă în Submăsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri – , în perioada ianuarie-iulie 2021, au fost depuse 16 proiecte din Iași. Dosarele sunt verificate în această perioadă de specialiștii din cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), iar, dacă cele depuse de tinerii din Iași vor fi eligibile, adică vor îndeplini toate condițiile pentru a primi banii europeni, sumele vor fi virate în conturile beneficiarilor până la finalul anului 2021. Potrivit specialiștilor din cadrul AFIR, contractele de finanțare se semnează în această perioadă, iar banii vor intra în conturi în 30 de zile de la semnarea documentelor.

În perioada 2014-2020 au fost depuse peste 300 de cereri de finanțare în Submăsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri

Ieșenii care se instalează ca tineri fermieri primesc 75 la sută din valoarea proiectului, prima tranșă de finanțare, iar a doua, după ce se implementează planul de afaceri depus în sesiunea de finanțare, dar în maximum 3 ani. Interesul din partea ieșenilor a fost mare pentru accesarea fondurilor europene în Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Astfel, dintre cele 327 de proiecte depuse în cadrul acestei submăsuri, 80 la sută au fost aprobate la finanțare și sunt în diverse stadii de implementare a proiectelor. O nouă sesiune de depunere a proiectelor va fi deschisă în luna august 2021, când suma ce poate fi accesată este mai mare.

Astfel, tinerii fermieri pot obține până la 70.000 de euro, pentru fiecare proiect eligibil la finanțare. În această perioadă sunt deschise două sesiuni de depunere a proiectelor, respectiv cea din cadrul submăsurii 17.1- Prime de asigurare a culturilor și animalelor – și submăsura 9.1, cea pentru înființarea grupurilor de producători. Cererile se depun pe site-ul AFIR până în luna octombrie 2021.

Beneficiarii din Iași au primit fonduri europene în valoare de 36 de milioane de euro în anul 2021

Potrivit directorului Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (CRFIR) Nord-Est, Anghel Ficu, anul acesta vor fi deschise sesiuni de finanțare atât pentru fermierii mici, cât și pentru cei mari.

„Vor fi deschise treptat. Primele două sunt deja disponibile, iar în luna august vor fi deschise cele pentru tinerii fermieri și fermele mici. Urmează o submăsură unde pot depune cereri fermierii mari, apoi cele pentru sectorul pomicol. În acest domeniu se dorește o creștere a numărului de beneficiari pentru producția internă de fructe. Bineînțeles că vor continua plățile, se semnează contractele de finanțare. În anul 2021 am plătit către beneficiarii din cele 6 județe din Moldova suma de 44 de milioane de euro, din care 36 de milioane de euro pentru Iași. Cei mai mulți bani s-au plătit în anul 2017, în valoare de 136 de milioane de euro”, susține Anghel Ficu, directorul CRFIR Nord-Est.

Până în prezent, în sectorul pomicol din Iași s-au plătit fonduri europene în valoare de 1,1 milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`