Prima pagină » Economic Local » Primii bani de la AFIR pe care-i pot obține tinerii fermieri din Iași, începând cu anul 2021! Sesiunea de depunere a proiectelor este deschisă începând cu luna ianuarie 2021
Primii bani de la AFIR pe care-i pot obține tinerii fermieri din Iași, începând cu anul 2021! Sesiunea de depunere a proiectelor este deschisă începând cu luna ianuarie 2021

Primii bani de la AFIR pe care-i pot obține tinerii fermieri din Iași, începând cu anul 2021! Sesiunea de depunere a proiectelor este deschisă începând cu luna ianuarie 2021

29 dec. 2020, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Tinerii fermieri din Iași care nu au reușit să obțină fonduri europene de la AFIR în anul 2020 pot depune din nou cererile de finanțare. O nouă sesiune de depunere a proiectelor va fi deschisă în perioada 4 ianuarie – 4 mai 2021. Beneficiarii pot obține 50.000 de euro pentru fiecare proiect eligibil

Noi fonduri europene sunt disponibile ieșenilor care vor să obțină banii în sesiunea deschisă de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru tinerii fermieri. Este prima oportunitate de finanțare pentru tinerii care vor să devină antreprenori în mediul rural, în anul 2021. În cadrul submăsurii 6.1 – „Instalarea tinerilor fermieri”, fondurile disponibile sunt de aproximativ 20 de milioane de euro, bani care pot fi accesați atât de tinerii din Iași, care locuiesc în comunele din județ, dar și de cei din diaspora, care vor să se stabilească în localitățile natale unde pot dezvolta afaceri de succes cu fonduri europene.

Cei din diaspora care vor să obțină fondurile europene de la AFIR au mai multe șanse să acceseze banii nerambursabili după ce au fost eliminate anumite condiții de eligibilitate. Astfel, dacă tinerii din diaspora trebuiau să îndeplinească o serie de condiții pentru a accesa fondurile europene, o parte dintre acestea au fost eliminate.

Tinerii fermieri din Iași pot obține 50.000 de euro pentru a deschide afaceri în mediul rural

Potrivit lui Ficu Anghel, directorul Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (CRFIR) Nord-Est, tinerii care lucrează în diaspora și vor să se întoarcă în Iași pentru a deschide afaceri pot depune proiectele la AFIR pentru că au șanse mai mari să obțină banii europeni.

„Vor fi eliminate anumite reguli de obținere a fondurilor nerambursabile, vor fi adaptate astfel încât tinerii din diaspora să poată accesa mai ușor fondurile europene. Nu vor mai avea nevoie de acele documente care atestă că au lucrat sau au studii în domeniul agricol o perioadă de câteva luni, ci probabil va fi redusă această perioadă. Oricum, banii disponibili tinerilor fermieri din țară au fost accesați în ultima sesiune de depunere de anul acesta. Au rămas doar cei care erau destinați tinerilor din diaspora”, susține Ficu Anghel, director CRFIR Nord-Est.

Tinerii fermieri ar putea accesa 100.000 de euro, fonduri europene, pentru dezvoltarea unor afaceri

Tinerii din Iași care vor să obțină fondurile europene trebuie să aibă maximum 40 de ani împliniți la data depunerii cererii de finanțare. Prima de instalare a fost mărită de la 40.000 la 50.000 de euro, iar cei interesați pot dezvolta o afacere de succes în domeniul agricol. În anul 2021 suma ce poată fi accesată de fermieri poate fi de 100.000 de euro pentru fiecare proiect eligibil la finanțare.

„Sunt discuții la nivel european pentru dublarea primei de instalare pentru tinerii fermieri. Când va fi stabilit noul Program de Dezvoltare Rurală, vom ști clar ce sume vor fi acordate pentru această categorie de beneficiari. Vor fi aceleași măsuri de finanțare în următorul program. Schimbări ar putea să apară la sumele acordate celor care vor să acceseze fondurile europene”, mai spune Anghel Ficu.

Tinerii fermieri din Iași au investit milioane de euro în afacerile deschise în localitățile natale

În anul 2020, în sesiunea de depunere a proiectelor deschisă în perioada iulie-octombrie, au fost depuse 11 proiecte din Iași în valoare de 550.000 de euro. Banii vor intra în conturi în primul trimestru al anului 2021, iar tinerii vor investi în ferme vegetale cea mai mare parte din suma accesată de la Uniunea Europeană. Majoritatea tinerilor fermieri din Iași care au obținut fonduri europene de la AFIR au investit banii primiți în ferme vegetale. În perioada 2014-2020 au fost depuse 143 de proiecte, iar 138 au fost selectate pentru a primi finanțare. Jumătate dintre acești fermieri au investit fondurile europene în ferme vegetale, respectiv în achiziția de terenuri agricole, pentru instalarea unor sisteme de irigații sau pentru achiziția de utilaje agricole performante. Alte 6 ferme zootehnice au fost deschise în mai multe comune din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *