Prima pagină » Actualitate » Primele suspiciuni ale prezenței variantei Omicron, în România. Două persoane repatriate din Africa de Sud, testate pozitiv cu coronavirus
Primele suspiciuni ale prezenței variantei Omicron, în România. Două persoane repatriate din Africa de Sud, testate pozitiv cu coronavirus

Primele suspiciuni ale prezenței variantei Omicron, în România. Două persoane repatriate din Africa de Sud, testate pozitiv cu coronavirus

01 dec. 2021, 21:28,
în Actualitate

Un jucător de la CSM Știința Baia Mare, repatriat marți din Africa de Sud, a fost confirmat cu Covid-19. El urmează să afle în zilele următoare dacă are varianta Omicron.

Autoritățile anunță, din păcate, încă două persoane infectate cu Covid-19 din grupul sportivului, persoane carantinate la București.

„Este vorba de două persoane care au fost ieri depistate pozitiv. Acestea se află în carantină, de asemenea. Pentru aceste persoane au fost efectuate anchetele epidemiologice în vederea stabilirii contactilor direcți”, au declarat reprezentanți guvernamentali.

Dr. Valeriu Gheorghiță, clarificări despre varianta Omicron: „Nu avem date care să sugereze că varianta Omicron este mai agresivă, dimpotrivă”

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 din România, Valeriu Gheorghiță , a răspuns celor mai întâlnite întrebări cu privire la varianta Omicron, tulpina nouă a SARS-CoV-2, care provine din Africa de Sud.

Cu privire la agresivitatea variantei Omicron, Valeriu Gheorghiță a afirmat că:

”În acest moment nu avem date care să sugereze că varianta Omicron este mai agresivă, dimpotrivă. Avem date care ne arată că, până la acest moment, majoritatea cazurilor au fost ușoare sau cazuri asimptomatice, dar au apărut la persoane care fie erau vaccinate, fie aveau istoric de trecere prin boală.

Acest lucru ne confirmă două lucruri, și anume că persoanele care au istoric de trecere prin boală sau sunt vaccinate sunt mai bine protejate în fața formelor severe de boală, chiar dacă vorbim de varianta Omicron, și faptul că această variantă are capacitatea de a scăpa de sub protecția pe care anticorpii o oferă. (…) Faptul că întâlnim aceste infecții la persoane vaccinate sau cu trecere prin boală sugerează capacitatea ei de a scăpa de sub acțiunea protectoare a răspunsului imun.

Cazurile confirmate cu varianta Omicron sunt, în general, la persoane tinere, care în mod natural nu dezvoltă forme severe. Tocmai de aceea nu putem să tragem în acest moment o concluzie”, a explicat dr. Valeriu Gheorghiță.

În legătură cu transmisibilitatea acesta a afirmat că ar fi cel puțin la același nivel cu varianta Delta.

”Datele actuale arată că această variantă este înalt transmisibilă. Este cel puțin la fel de transmisibilă ca varianta Delta, iar acest lucru se bazează pe faptul că, în Africa de Sud, această variantă Omicron a rezultat o creștere rapidă, tinde să înlocuiască din circulație varianta Delta (…) și mai arată și posibilitatea ca ea să dea infecții doar la persoanele vaccinate sau cu trecere prin boală.

În Africa de SUd, peste 60% din persoane au anticorpi ca urmare a trecerii prin boală. Este o țară cu o rată mică de vaccinare, în jur de 25% au schema de vaccinare completă, ceea ce ne demonstrează o transmisibilitate foarte crescută. Chiar dacă nu va avea o virulență mai mare, o transmisibilitate crescută va fi asociată cu un număr important de cazuri grave și avem deja lecția variantei Delta”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`