Prima pagină » Magazin » Primele semne in boala Alzheimer si importanta diagnosticului in faza timpurie
Primele semne in boala Alzheimer si importanta diagnosticului in faza timpurie

Primele semne in boala Alzheimer si importanta diagnosticului in faza timpurie

16 aug. 2023, 14:09,
în Sanatate

Faptul ca uneori mai avem probleme cu memoria este absolut firesc, mai ales intr-o societate extrem de aglomerata si foarte grabita, acolo unde suntem constant asaltati de informatii si de stiri. Pe de alta parte, daca problemele cu memoria sunt constante si aproape ca incep sa ne afecteze semnificativ anumit aspecte din viata, trebuie sa fim constienti de faptul ca pot exista indicii care se ne conduca la gandul ca putem dezvolta boala Alzheimer.

Ce este Alzheimer si care sunt simptomele asociate

Atunci cand discutam despre Alzheimer avem in vedere o afectiune neurologica degenerativa, aceasta fiind privita drept cea mai des intalnita forma de dementa. Este o afectiune care se manifesta mai ales in cazul persoanelor peste 65 de ani, dar in anumite situatii poate debuta mult mai devreme, la varsta de 40-45 de ani.

Din punct de vedere medical, boala Alzheimer are drept consecinta moartea celulelor nervoase la nivelul creierului. Din acest motiv, odata cu avansarea bolii, durata de supravietuire medie a pacientilor este intre 3 si 9 ani. Este important de amintit faptul ca boala nu debuteaza brusc, ci are o dezvoltare in general lenta, care poate dura chiar ani de zile.

Printre primele manifestari vizibile sunt tulburarile de memorie si concentrare. Persoanele care dezvolta aceasta afectiune neurodegenerativa pot chiar sa uite ceea ce au facut in urma cu cateva minute sau acum cateva ore. Acest lucru se repeta constant si afecteaza chiar activitatile zilnice.

Atat pacientul, cat si persoanele din cercul de apropiati pot sa se confrunte cu probleme si dificultati din pricina acestor tulburari, acestea afectand viata cotidiana si in anumite situatii ducand la riscuri la adresa persoanei in cauza. Dificultatea de a se concentra timp indelungat asupra unei activitati este o alta manifestare incipienta in Alzheimer.

Odata cu trecerea timpului simptomele afectiunii devin tot mai grave si incep sa apara alte manifestari precum tulburari de exprimare sau dificultati in anumite miscari. Faza finala a afectiunii neurodegenerative este aceea in care pacientul nu mai poate recunoaste persoanele din jurul sau. Mai mult, incep sa apara probleme de control asupra reactiilor si manifestarilor fizice.

Diagnosticarea in cazul bolii Alzheimer

Inca de la primele simptome care apar si care pot fi conectate cu orice tip de afectiune neurologica este important sa fie luate primele masuri, si anume programarea la o consultatie de specialitate. De multe ori pacientul nu observa astfel de manifestari sau le pune pe seama altor probleme medicale. Din acest motiv persoanele apropiate pacientului trebuie sa intervina si sa incurajeze o evaluare medicala de specialitate.

Boala Alzheimer nu are un tratament care sa vindece afectiunea, dar diagnosticarea timpurie poate sa aduca anumite beneficii pacientului. Pentru diagnosticare este nevoie de o evaluare neuropshiologica pentru a identifica nivelul functiilor cognitive. Daca simptomele sunt deja severe, de cele mai multe ori diagnosticul este pus in urma examinarii pacientului si a discutiei cu persoanele foarte apropiate.

Exista si alte investigatii suplimentare prin intermediul carora medicul neurolog poate diagnostica un pacient care a dezvoltat Alzheimer, investigatii precum RMN-ul. Pentru mai multe detalii suplimentare viziteaza site-ul www.pro-memoria.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024