Prima pagină » Eveniment-Social » Primele produse tradiționale lactate din Iași ar putea fi atestate
Primele produse tradiționale lactate din Iași ar putea fi atestate

Primele produse tradiționale lactate din Iași ar putea fi atestate

25 oct. 2019, 04:00,
Raluca Costin în Eveniment-Social

Inspectorii DAJ Iași și producătorii cu produse lactate lucrează la proiectele prin care pot obține atestatele de producători tradiționali, emise de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Iașul ar putea avea două noi produse, primele atestate ca fiind tradiționale, din domeniul lactatelor. Producătorii au depus documentele la DAJ Iași și dacă vor îndeplini toate condițiile pentru a obține aceste atestate, luna viitoare vor putea ieși pe piață cu aceste produse recunoscute la nivel național. La nivelul județului Iasi sunt deja 12 produse atestate tradițional, din domeniul legumicol, panificație și produse din carne. Astfel, produse precum „pastramă de oaie de la Cimpoeșu”, „zacuscă de ghebe”, „dulceață de nuci verzi”, „chișcă cu orez” sau „pâine cu maia” sunt comercializate cu logo-ul MADR. De asemenea, „plăcinte poale-n brâu de la cabană” reprezintă alt produs atestat de MADR, la Iași. Produsele care sunt în curs de atestare aparțin producătorilor ieșeni care deja le comercializează la târguri.

Condiții pentru atestarea produselor

Printre condițiile pe care trebuie să le respecte producătorii din Iași pentru a obține documentele de la MADR sunt: capacitatea de producție realizată, raportată la un an, nu poate depăși cantitatea medie de 150 de kg/litri pe zi total produs tradițional atestat și nu mai mult de 400 de kg/ litri pe zi de produse tradiționale atestate. De asemenea, rețeta produsului trebuie să fie veche de peste 50 de ani, din arhivele bibliotecii din comuna de unde provine beneficiarul sau să fie o rețetă veche, din familie, ingredientele folosite la preparea produselor trebuie să fie din producție locală, specifice zonei, măcar o etapă din producție să fie executată manual, dar și cantitatea de produse să fie una redusă semnificativ față de cele produse industrial. Produsul tradițional trebuie să fie obținut din materii prime tradiționale, să prezinte o compoziție tradițională sau un mod de producție și/sau de prelucrare care reflectă un procedeu de prelucrare tradițional și care se distinge în mod clar de alte produse similare aparținând aceleiași categorii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *