Prima pagină » Local » Primele ipoteze cu privire la cauza producerii incendiului de la Spitalul de Copii „Sf.Maria”! „Corpul unde a avut loc incendiul nu a mai avut parte de reabilitare de la înființare, din anul 1970”

Primele ipoteze cu privire la cauza producerii incendiului de la Spitalul de Copii „Sf.Maria”! „Corpul unde a avut loc incendiul nu a mai avut parte de reabilitare de la înființare, din anul 1970”

24 iun. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

Miercuri, 23 iunie 2021, au fost prezentate primele ipoteze cu privire la cauza izbucnirii incendiului de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iași. Din primele informații, se pare că totul ar fi pornit de la instalația electrică, veche de mai bine de 50 de ani. Ancheta pentru stabilirea exactă a cauzei este în desfășurare. Din fericire, în urma incendiului nu a existat nicio victimă

Ieri au fost prezentate primele ipoteze cu privire la cauza izbucnirii incendiului de la Spitalul de Copii „Sf. Maria”. Președintele CJ Iași a menționat în cadrul unei conferințe de presă că este nevoie de reformă deoarece secția unde a izbucnit incendiul de la Spitalul „Sf. Maria” nu a mai fost reabilitată de la înființare. O primă ipoteză ar fi că incendiul a pornit de la instalația electrică veche.

„După cum bine știți, etajul sau corpul de clădire unde a avut loc incendiul nu a mai avut parte de reabilitare de la înființare, din anul 1970. Acel tronson de spital va intra în reabilitare după luna august. Vreau să punctez că după incidentul de aseară, împreună cu conducerea CJ Iași și ISU, vom reface planul de conformare împotriva incendiilor, pentru că mai presus de orice este siguranța pacienților. Din păcate, la spitalul de copii, ca la multe spitale din Iași, nu s-au mai făcut intervenții de 30 sau 40 de ani. Este clar că sunt o serie de nereguli și aici, în secția unde a izbucnit incendiul. Practic, suntem ca la spitalul de la Lețcani, nu știm pe unde se află instalația electrică. După cum bine ați văzut, categoric și spitalul are nevoie urgentă de investiții”, a declarat Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Ancheta pentru stabilirea cauzei producerii incendiului este în desfășurare

Miercuri, 23 iunie 2021, a doua zi de la producerea incendiului, ancheta se afla în plină desfășurare, în corpul B al clădirii Spitalului de Copii, acolo unde a izbucnit incendiul. La fața locului se aflau în continuare pompieri, polițiștii criminaliști și polițiști. Reprezentanții ISU Iași au amendat Spitalul de Copii „Sf. Maria” Iași de mai multe ori pe parcursul anului 2020. Suma amenzilor variază între 1.000 și 10.000 de lei.

„Marți, 22 iunie 2021, la ora 18:54, a fost primit un apel la numărul unic de urgență 112 despre producerea unui incendiu la Spitalul de Copii Iași. A fost activat de urgență planul roșu de intervenție, 19 echipaje au fost deplasate la fața locului. Pompierii militari au intervenit pentru căutarea, salvarea și evacuarea eventualelor victime. În urma incendiului s-au înregistrat pagube materiale, fără victime. Au fost evacuate 31 de persoane, 13 pacienți, 7 aparținători și 11 cadre medicale. Au fost distruse prin ardere destinația cu grup sanitar, o cabină de duș, mai multe echipamente de mobilier și aproximativ 200 de kilograme de hârtie, ce reprezenta arhiva COVID-19. Pe timpul nopții a rămas un echipaj pentru a asigura măsurile specifice stabilind cauza probabilă de producere a incendiului”, a declarat slt. Georgică Onofreiasa, purtătorul de cuvânt ISJ Iași.

Incendiul a avut loc în seara zilei de 22 iunie 2021

Reamintim că în seara zilei de 22 iunie 2021, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași a izbucnit un incendiu. O parte din etajul al treilea al clădirii a fost cuprins de flăcări. La fața locului s-au deplasat mai multe echipaje de pompieri. Incendiul s-a desfășurat în corpul B al spitalului. Din fericire, nu au existat victime. Toate persoanele au fost evacuate până la sosirea pompierilor. La locul evenimentului au fost trimise cinci autospeciale dotate cu apă și spumă, două autospeciale de salvare de la înălțime, două autospeciale pentru transport persoane și victime multiple, o descarcerare, trei echipaje de prim-ajutor, o autospecială de transport apă, un echipaj Terapie Intensivă Mobilă și o Autospecială Comandă și Primă Intervenție cu 28 de subofițeri de la Detașamentul 1 și Detașamentul 2. În urma incendiului a fost evacuat și un copil cu o malformație gravă.

„Copilul este cu o patologie gravă, malformativă neonatală, rămâne intubat. Era intubat și înainte pe etajul trei, și a fost adus către etajul unul, unde avem o altă zonă de ATI, în zona reabilitată. Avem 44 de paturi de ATI, două sectoare. Pacientul a fost dus la etajul unu, este stabil. Șapte minute a durat evacuarea. Nu au fost alte persoane care au avut nevoie de îngrijire, nu s-a panicat nimeni, pentru că nu era vizibil fumul. Doar s-a simțit mirosul și s-a și intervenit de urgență”, a transmis Alina Belu, managerul Spitalului „Sf. Maria” din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *