Prima pagină » Local » Primele imagini cu pregătirile pentru hramul Cuvioasei Parascheva. Liturghie specială la Catedrala Mitropolitană din Iaşi pentru noul an universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă – FOTO/ VIDEO/ UPDATE

Primele imagini cu pregătirile pentru hramul Cuvioasei Parascheva. Liturghie specială la Catedrala Mitropolitană din Iaşi pentru noul an universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă – FOTO/ VIDEO/ UPDATE

05 oct. 2020, 10:36,
Elena Nicoleta BUJOR în Local

Pregătirile pentru Hramul Cuvioasei Parascheva se afla pe ultima sută de metri. Primii pelerini au început să apară de ieri, 4 octombrie 2020. În aceste momente are loc o Liturghie specială la Catedrala Mitropolitană din Iaşi pentru noul an universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Sfânta Liturghie este oficiată de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, preotul Ioan Vicovan și un sobor de preoți. Această slujba a marcat trei importante evenimente și anume încheierea anului pentru absolvenţii promoţiei 2019 – 2020, începerea noului an universitar 2020 – 2021 şi 27 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui Dumitru Stăniloae, cel mai mare teolog ortodox.

Luni, 5 octombrie 2020, de la ora 13.00 va avea loc o ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență pentru a stabili ultimele detalii privind bună desfășurarea și în condiții de siguranță, în contextul actual al pandemiei cu noul coronavirus, a celui mai important hram de peste an din regiunea Moldovei.

UPDATE: Având în vedere unele interpelări sau îngrijorări cu privire la modul în care pelerinii s-ar comportă în fața sfintelor moaște, preotul Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor a dorit să facă o declarație.

„Sfințenia nu este contagioasă. Pelerini sau nu, de aici înțelegem două lucruri.
Primul: ceea ce este sfânt nu se află sub puterea stricăciunii, a răutății, a bolilor. Dimpotrivă. Cele sfinte sunt pentru creștini izvor de vindecare, de mângâiere, de întărire. Nu de azi, de ieri, ci de două milenii.
Al doilea: de sfințenie nu te poți „molipsi”. Atingerea mecanică, atitudinea superstițioasă nu ajută. E nevoie și de o credință care, mai devreme sau mai târziu, să se vădească în fapte bune, bineplăcute lui Dumnezeu și în folosul oamenilor.
Așadar, e nevoie de discernământ și de evlavie înțeleaptă. Mai ales în aceste vremuri grele”, a transmis preotul Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor.

Au apărut primii pelerini la hramul Cuvioasei Parascheva din Iaşi

Duminică, 4 octombrie 2020, au început să apară primii pelerini la hramul Cuvioasei Parascheva din Iaşi, deși prognoza meteo nu arată destul de bine, Anul acesta se vor lua o serie de măsuri speciale având în vedere contextul actual al pandemiei cu noul coronavirus. Mâine, 5 octombrie 2020, vor fi stabilite ultimele detalii cu privire la hramul care va începe în această săptămână. Toate aceste detalii vor fi luate în cadrul unei ședinte a CLSU Iași. Vedeți în videoclipul de mai jos o parte din detaliile organizatorice ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pentru hramul Cuvioasei Parascheva din acest an.

Măsuri speciale luate în acest an din cauza pandemiei cu Covid-19

Venind în întâmpinarea celor ce-și vor îndrepta pașii spre Iași pentru a participa la această sărbătoare și ținând cont și de deciziile luate de autorități în contextul epidemiologic în care ne aflăm, Mitropolia Moldovei și Bucovinei anunță anul acesta o serie de măsuri menite să protejeze, în condițiile actuale, sănătatea pelerinilor.

1) Pentru a se evita o concentrare a închinătorilor de-a lungul a doar câteva zile, racla cu moaștele Cuvioasei va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană și depusă în baldachinul special amenajat încă din data de 8 octombrie și va rămâne acolo timp de o săptămână, până pe 15 octombrie.

2) Momentul tradițional „Calea Sfinților” va avea o altă desfășurare întrucât nu este permisă prezența mulțimilor de credincioși. Racla cu sfintele moaște va fi purtată de o mașină în procesiune pe străzile mai importante din toate cartierele orașului. Credincioșii din Iași vor putea astfel să privească și de la nivelul ferestrelor și al balcoanelor acest „pelerinaj” deosebit al Sfintei Cuvioase Parascheva.

3) Va exista un culoar de acces către sfintele moaște care să asigure păstrarea distanțării fizice. După ce vor trece de baldachinul care va adăposti racla cu sfintele moaște, tot printr-un culoar separat, pelerinii vor fi îndrumați către ieșirea din zona Ansamblului Mitropolitan.

4) Vor fi puse la dispoziția pelerinilor măști oferite de voluntari la intrarea pe culoarul de acces și pe parcursul rândului.

5) De-a lungul traseului pelerinilor vor exista dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini – iar înainte de a se apropia de zona baldachinului, credincioșii vor trece și peste covorașe dezinfectante.

6) Fiecare închinător va primi un pachet ambalat și oferit în condiții stricte de igienă care va conține câte o iconiță, un acatist al Sfintei Parascheva și o sticluță de aghiasmă.

7) Intrarea și ieșirea din Catedrala Mitropolitană se vor face pe culoare diferite și create astfel încât să se poată respecta regula distanțării fizice.

8) Nici în interiorul Catedralei Mitropolitane, nici în curte nu se va putea staționa, spre a evita astfel grupurile și aglomerația de persoane. Îi rugăm pe pelerinii care vin la Iași să se asigure că au cazare întrucât anul acesta nu vom putea oferi găzduire la enoriași din parohiile ieșene sau în lăcașurile de cult.

9) În data de 14 octombrie 2020, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată pe un podium amplasat pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. În zonă vor fi amenajate culoare de acces pentru cei care vor dori să participe la slujbă și care, în număr restrâns, vor putea să intre în spații delimitate – astfel încât să nu se creeze grupuri mari de persoane și să se poată păstra distanța recomandată de autorități.

„Precizăm că anul acesta nu vor fi aduse nici din țară, nici din străinătate alte sfinte moaște sau relicve sfinte”, au transmis autoritățile ieșene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *