Prima pagină » National » Primele date privind rapoartele ANAF cu veniturile obţinute de profesori la meditaţii. Câţi bani fac dascălii în afara programului

Primele date privind rapoartele ANAF cu veniturile obţinute de profesori la meditaţii. Câţi bani fac dascălii în afara programului

11 aug. 2022, 11:05, 1 ,
în National

Aproximativ 7.400 de profesori au raportat la ANAF veniturile obţinute din meditaţii. Fruntaş pare a fi un profesor din Arad, care a declarat că a obţinut anul trecut aproape 300.000 de lei. Astfel, impozitele virate la stat s-au ridicat la suma de 47 de milioane de lei.

Societatea Academică din România a realizat un studiu care demonstrează că un elev roman din trei face meditaţii la cel puţin o materie. Iar din informariile obţinute de la părinţi, o ședință costă între 100 și 200 de lei, în funcție de materie.

profesor ce corecteaza niste lucrari

În România sunt în total 8 direcții regionale ale ANAF

Veniturile obţinute de profesori la meditaţii au fost raportate la ANAF

Până în prezent, la ANAF s-au prezentat 7.400 de profesori ce şi-au declarat veniturile obţinute din meditaţii, deşi la nivelul întregii ţări sunt peste 260.000 de cadre didactice. Uimitor sau nu, sumele se ridica la ordinul zecilor de mii de lei, sau chiar euro în unele situații.

Precizăm că în România sunt în total 8 direcții regionale ale ANAF. În cadrul regionalei ANAF Cluj-Napoca s-au înregistrat 1.415 profesori, cel mai mare număr din toată ţara. La direcția regională din Brașov s-au prezentat peste 1.200, iar în Capitală, aproximativ 1.300 de profesori au declarat banii obținuți din activitatea desfășurată în afara orelor de curs.

Cât despre veniturile exacte, la regionala ANAF Galaţi, aproximativ 5 milioane de lei raportaţi au fost obţinuţi din meditaţii, iar pentru această sumă au ajuns în vistieria statului 2,6 milioane de lei, achitaţi prin taxe şi impozite. Apoi, la regionala ANAF Craiova, venitul net înregistrat a fost suma de 3,8 milioane lei şi au fost încasaţi din taxe şi impozite 2,1 milioane de lei.

Cu toate acestea, Capitala este fruntaşă. Sumele obţinute din meditaţii ce au fost declarate la ANAF depăşesc 23 de milioane de lei, pentru care statul a încasat din taxe şi impozite aproximativ jumătate din sumă.

Astfel, dacă e să realizăm un top al venitului mediu net pe care l-a obţinut un dascăl din meditaţii, Bucureştiul se situează pe primul loc, dat fiind că un dascăl încasează şi peste 17.000 de lei. Pe locurile 2 şi 3 sunt profesorii din Braşov şi Timişoara.

Potrivit președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală, campion este însă un profesor din Arad, care a declarat la ANAF că a obținut anul trecut aproape 300.000 de lei, adică în jur de 60 de mii de euro, iar un alt cadru didactic din Timișoara, a declarat venituri de circa 10.000 de euro.

elevi ce invata

Elevii fac pregătire la matematică, peste 80%, o treime la limba română și 29% la o limbă străină

Câștigul obținut de dascăli din meditații a intrat în vizorul ANAF

Într-un context similar, precizăm că un procent de 73% dintre elevii chestionați în cadrul studiului realizat de IRES consideră că performanțele școlare se îmbunătățesc considerabil dacă participă la aceste ore în particular. Cei mai mulți dintre elevii români care fac ore suplimentare o fac la matematică, peste 80%, o treime la limba română și 29% la o limbă străină.

Elevii din România au însă și o alternativă, și anume programul „Școală după școală, unde cadrele didactice sunt plătite din banii veniți de la asociațiile de părinți. Horea Abrudan, inspector șef în cadrul ISJ Bihor a declarat că „la nivelul județului Bihor sunt 26 de unități de învățământ în care se desfășoară acest program „Școală după Școală”.

Cât despre declararea veniturilor, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a venit în sprijinul contribuabililor persoane fizice care realizează câștiguri din meditații, activități educaționale și alte forme de învățământ, prin publicarea Ghidului privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute din meditații acordate în particular de persoanele fizice care realizează venituri din aceste activități.

Acum însă, la două luni după ce a expirat termenul pentru depunerea declarațiilor, ANAF publică un raport ce arată că aproximativ 7.400 de profesori au raportat veniturile obţinute din meditaţii.

Comentarii
  • Mama Lui Marcel

    Mai dao in colo de treaba…
    Din calcul reiese ca profesorul face din meditatii in fiecare zi 833 de ron, adica 25 000 ron pe luna.
    Asta a facut banii din altceva, este clar, numai din meditatii nu sunt banii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`