Prima pagină » Actualitate » Primele contracte din programul „Anghel Saligny”, semnate de premierul Nicolae Ciucă – VIDEO
Primele contracte din programul „Anghel Saligny”, semnate de premierul Nicolae Ciucă - VIDEO

Primele contracte din programul „Anghel Saligny”, semnate de premierul Nicolae Ciucă – VIDEO

26 aug. 2022, 09:28,
BZI.ro, în Actualitate

Vineri, 26 august 2022, prim-ministrul Nicolae Ionel Ciucă a participat la semnarea primelor contracte din controversatul program „Anghel Saligny”.

Vă aducem aminte faptul că la începutul lunii au­gust a anului 2022, Executivul României a finalizat lista proiectelor de investiții din mai multe judeţ din România ce vor beneficia de finanțare în cadrul Pro­gramului Național «Anghel Saligny».

Nicolae Ciucă a anunțat semnarea primelor contracte din programul „Anghel Saligny”

Nicolae Ciucă, premierul României, a menționat că scopul programului „Anghel Saligny” este cel de a avea investiții echilibrate la nivelul întregii țări. De asemenea, prim-ministrul recomandă autorităților locale să se coordoneze extrem de bine cu Ministerul Dezvoltării.

„Aceste obiective trebuie să fie coordonate între județe și administrația centrală. Ministerul Dezvoltării a pregătit și a organizat derularea acestor programe în transparență totală. Ele sunt destinate tuturor autorităților locale, indiferent de culoarea politică. Atât timp cât ne-am asumat acest program, vreau să subliniez că nu contează apartenența politică a primarilor sau a președinților de Consilii Județene. Dorim ca repartiția fondurilor și demararea lucrărilor să se facă în mod echilibrat la nivelul întregii țări. Îndemn autoritățile locale să se coordoneze foarte bine cu Ministerul Dezvoltării, să facă tot ceea ce este necesar astfel încât să îndeplinească criteriile care sunt solicitate prin tot ceea ce Ministerul Dezvoltării a pus deja în transparență. Astăzi avem reprezentanții a nouă autorități locale. Este doar începutul a tot ansamblul de proiecte care a ajuns la cifra de 3.700 și este nevoie ca această coordonare să fie cât se poate de bine realizată”, a spus Nicolae Ciucă, la Palatul Victoria.

Bani din programul Anghel Saligny, la Iași

Important de precizat este faptul că prin programul Anghel Saligny fiecare județ a primit o sumă de bani. La finalul săptămânii trecute, județul Iași a primit nu mai puțin de un miliard și jumătate de lei. Fondurile s-au împărțit între partidele aflate la conducerea primăriilor. În mod evident, primăriile afiliate Partidului Național Liberal au primit cele mai multe fonduri.

Din suma totală de 1.512.562.828,33 de lei pe care județul Iași a primit-o pentru proiectele depuse de fiecare primărie în parte, primăriile din Partidul Național Liberal (PNL) au atras 734.859.336,1 lei, cele din Partidul Social Democrat (PSD), următorul partid ca număr de primării, a primit 531.995.951,3 lei. La capătul listei se află Uniunea Salvați România (USR) cu 36.342.995, 91 de lei, dar și Partidul Mișcarea Populară (PMP), cu două primării în tot județul, dar dintre care doar una a obținut suma de 9.000.000 de lei. Primăria din Mogoșești-Sirețel, neafiliată politic unui partid, a obținut suma de 3.842.206,00 lei. Consiliul Județean Iași, precum și Primăria Municipiului Iași, a atras pentru proiectele depuse la finanțarea prin „Anghel Saligny” 140 de milioane de lei, respectiv 43 de milioane de lei.

Proiectele depuse în Iași pentru această finanțare nerambursabilă cu ajutorul programului Anghel Saligny sunt din domeniile ce țin de infrastructură rutieră, rețelele de apă, canalizare și gaz. Majoritatea primăriilor au optat pentru extinderea rețelelor de utilități existente și pentru modernizarea acestora. La capitolul infrastructură rutieră, Consiliul Județean Iași și Primăria Municipiului Iași au cele mai mari proiecte, atât ca fonduri, cât și ca impact asupra cetățenilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *