Astăzi sunt printate şi puse în plic primele carduri de energie, acordate de Guvern pensionarilor care au venituri mai mici de 2.000 de lei/lună, dar și persoanelor vulnerabile.
Cardurile de energie vor fi livrate începând de luna viitoare. Prima tranşă de bani, de 700 de lei, va ajunge la beneficiari în februarie și alți 700 de lei în luna septembrie.
Banii pot fi utilizaţi exclusiv pentru plata facturilor la energie. Banii sunt alocați din fonduri europene.
Pentru moment, ajutorul va fi livrat către 2,8 milioane de gospodării. Din octombrie, plafonul ar putea fi extins de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, astfel că cinci milioane de români s-ar putea încadra pentru a primi ajutor la plata facturilor.
Când ajung cardurile de energie la beneficiari
În periada 1–28 februarie 2023, beneficiarii eligibili vor primi cardul de energie. Se vor putea efectua plăți începând cu 1 martie.
Cei care își păstrează calitatea de beneficiari vor putea utiliza cardul și pentru tranșa a doua, începând cu luna septembrie.
În perioada 1–30 septembrie, cei care vin între timp eligibili vor primi cardul pentru a putea utiliza tranșa a II‑a de bani.
Cum se acordă ajutorul pentru plata facturilor la energie
Ajutorul are forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti facturi de energie (total sau parțial). Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 de lei fiecare.
Servicii/produse care se pot plăti: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.
Cum se utilizează cardul de energie
Se pot plăti facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului.
Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei.
Bugetul măsurii de sprijin are ca sursă de finanțare fonduri externe nerambursabile prin bugetul MIPE, potrivit regulilor de eligibilitate stabilite prin Programul operațional Capital Uman, precum și Programul Operațional Regional pentru perioada de programare 2014–2020, în limita economiilor care sunt identificate la nivelul acestor programe și a sumelor care sunt considerate în risc de dezangajare în cadrul perioadei de programare 2014–2020.