Prima pagină » Local » Primăvara vine cu scumpiri ale apartamentelor în Iași. Cât costă, în medie, un metru pătrat?
Primăvara vine cu scumpiri ale apartamentelor în Iași. Cât costă, în medie, un metru pătrat?

Primăvara vine cu scumpiri ale apartamentelor în Iași. Cât costă, în medie, un metru pătrat?

07 apr. 2023, 16:40, 23 ,
în Local

Potrivit celor mai noi date Imobiliare.ro, prețurile apartamentelor continuă să crească ușor în marile centre regionale în opoziție cu evoluția din orașele mici și medii. Astfel, în Iași, spre deosebire de luna precedentă, Indicele Imobiliare.ro a consemnat o evoluție pozitivă pe luna martie. Mai precis este vorba despre un plus de 0,2%, de la o medie de 1.366 de euro pe metru pătrat util la 1.369 de euro pe metru pătrat.

Totodată specialiștii observă că în ultimele 30 de zile, locuințele din blocurile vechi ale Iașiului au consemnat o scădere ușoară, de doar -0,1%, de la 1.375 la 1.374 de euro pe metru pătrat. Apartamentele nou-construite, pe de altă parte, s-au scumpit în acest interval cu 0,9%, de la 1.346 la 1.358 de euro pe metru pătrat.

În luna martie, Indicele Imobiliare.ro a înregistrat o creștere în opt din cele zece orașe monitorizate; doar  în Ploiești și Sibiu așteptările proprietarilor au fost sub nivelul înregistrat în februarie.

La nivel național, suma medie solicitată de către vânzătorii de apartamente (noi și vechi) din România a stagnat, arătând o evoluție neunitară între orașele din țară. Astfel, în orașele mici și medii am asistat mai degrabă la scăderi de preț, în opoziție cu evoluția din marile orașe. Valoarea Indicelui Imobiliare.ro la nivel național a fost de 1.433 euro/mp util”, Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro

În București, pe tot parcursul lunii martie, apartamentele disponibile spre vânzare au înregistrat o ușoară creștere, de la o medie de 1.500 de euro pe metru pătrat util, până la 1.507 de euro pe metru pătrat. Locuințele din blocurile vechi au ajuns să atingă valoarea de 1.516 de euro pe metru pătrat la 1.521 de euro pe metru pătrat, în vreme ce media de preț a unităților locative nou-construite a stagnat la 1.452 de euro pe metru pătrat.

Potrivit datelor Imobiliare.ro, în Brașov, un apartament nou se vinde la prețul mediu de 1.596 euro pe metru pătrat util, în timp ce pentru apartamentele vechi, un brașovean trebuie să scoată, în medie, prețul de 1.857 de euro pe metru pătrat.

De asemenea,pretențiile vânzătorilor s-au majorat și în Cluj Napoca, prețurile ajungând la o medie de 2.396 de euro pe metru pătrat util (față de 2.375 euro pe metru pătrat la finele lui februarie).

În Constanța, spre deosebire de luna februarie, când prețurile apartamentelor disponibile spre vânzare au stagnat, în luna martie prețurile au crescut ușor de la 1.464 la 1.465 de euro pe metru pătrat util. Și Timișoara se numără printre centrele regionale în care prețurile apartamentelor s-au majorat în luna martie: aici a avut loc, per ansamblu, un ușor avans de la o medie de 1.464 de euro pe metru pătrat util, la 1.465 de euro pe metru pătrat.

Sibiu, Oradea, Craiova, Ploiești:

În luna martie, așteptările vânzătorilor de apartamente din Sibiu au ajuns la o medie de 1.410 de euro pe metru pătrat util, ceea ce reprezintă un declin ușor în cuantum de -0,4% față de finele lui februarie.

Pe de altă parte, în Craiova, suma medie solicitată pentru un apartament a crescut cu 1,4% pe parcursul lunii martie (de la 1.453 la 1.474 de euro pe metru pătrat util) și s-a majorat cu 3,5% la 12 luni (de la 1.424 euro pe metru pătrat util). În cele din urmă, în Ploiești, apartamentele au atins o medie de 1.067 de euro pe metru pătrat în martie 2023, în scădere cu -1,3% față de februarie (de la 1.081 de euro pe metru pătrat) și respectiv, în creștere cu 6,7% față de martie 2022 (când se situau la 1.000 de euro pe metru pătrat).

Comentarii
  • Vrajeala. Nu mai cumpara nimeni.

  • Pentru ~Anonim~: Ei, nu cumpara! Cine are nevoie de o casa/un apartament va cumpara oricum. Nu vor cumpara rechinii imobiliarelor, care cu asta se ocupa. Astia vor astepta sa mai scada preturile. Dar decat sa platesti chirie, mai bine ai casa ta si platesti o rata la banca.

  • In Ziarul Financiar si Ziarul Bursa redactorii demonstraza cu date ca vanzarile au scazut cu 50%.
    Creditarea a scazut si ea odata cu cresterea dobanzilor.
    Inflatia are tendinte de crestere.
    Salariile scad in valoare reala din cauza cresterii inflatiei.

  • 5-7 euro/mp crestere …

  • Pulea spataru va mai cumpara apartamentele!!! Tolea mototolea si Bolobita Coita o sug prin batista

  • 1600 de euro mp și compartimentat cu rigips , asta afacere,…

  • Da, da e năvală. Faliment și interlopi la ușa să le plătească datoriile.

  • Toți neaveniții acum construiesc in Tomesti la groapa de gunoi a orașului. Dar ce sa vezi ai meltenii asfalt de proasta calitate.

  • Dupa ceea ce s-a intamplat in Turcia cu blocurile noi, eu unul nu am curaj sa cumpar apartament intr-un bloc nou in Romanica.
    Afara e vopsit blocul si la temelie este leopardul fara structura de calitate, care sa sustina sandramaua la un cutremur facut de Cabala cu arme cu energie dirijata ca in ’77, ’86 sau ’90.
    Prefer un bloc mai vechi facut dupa ’77 pana in ’90, cand s-a construit dupa toate normativele anticutremur, chiar daca instalatiile sunt invechite dar pot fi inlocuite cu altele noi, de calitate superioara ca si cele de la blocurile noi.
    Structura este foarte importanta, si aici constructorii de colibe din Romanica au facut buleala oriunde in tara.

  • io re re ree reree

    cat mai plateste baietii pentru niste vrajeala?
    gata cu „dezvoltatorii’ pwlii

  • Unii dezvoltatori își vând pe Olx echipamentele👍 Faliment scrie pe ei!

  • Pulea Spataru mai cumpără!
    Băi, voi chiar atât de jegoși puteți să fiți?
    Nu aveți mamă, nu aveți tată?

  • E simplu . Vânzările au scăzut masiv la nivel național. La fel și puterea de cumpărare , creditele s au scumpit . Daca vrei sa vinzi , lași la preț. Altfel crești prețul da nu ți cumpăra nimeni cutia. Preturile le ați crescut dar le ați crescut degeaba. In plus clădirile noi au multe hibe atât pe structurile de rezistenta cat și la compartimentare ,. Multe Sânt aglomerate și la mama ciorilor prin noroaie. Cele centrare au pb cu locurile de parcare și spațiile verzi . In plus parcarea subterană crează acel gol de rezistenta a primului etaj de deasupra , fix ca in Turcia . Nu vreau să mă gândesc ce ar fi la un cutremur. In final lumea a priceput cum sta treaba și se gândește de doua ori înainte să achiziționeze o locuință. In rest , bafta tuturor !

  • Extraordinar, nu credeam așa ceva!
    Ce bullshit

  • Ina, sa stii ca Anonim a zis bine. In Iasi pentru Q1 din 2021 pana in 2022 vanzarile au scazut cu 17.6%, iar pentru Q1 din 2022 pana in 2023 vanzarile au scazut cu 35.7%. In 2 ani vazarile de imobile in Municipiul Iasi au scazut cu 53.3%, iar in tot Judetul Iasi cu aprox 60%. Datele astea sunt publice. PUBLICE

    Deci, daca esti un spiridus dintr-o agentie de imobiliare, i-a si suge o acadica. Agentiile sparg acuma banet in partea de marketing, cu bani pe la ziare, trusturi s.a.m.d. ca sa isi creasca credibilitatea ca vezi ca se vand si sunt bune constructiile.

    Majoritatea constructiilor au bube medii, unele chiar mari. Materialele premium sunt parte in parte evaziune fiscala si gargara de 2 bani jumate. Se doreste profit cu nemilutia. Intabularea e varza, infrastructura si mai si. Sa mai continui ?

    Cine e dobitoc cumpara orice …. corect, dar… e un dar aici. Economia dobitocilor e subreda si fac credite pe 30 de ani. Acuma situatie economica pute, iar bancile nu mai sunt dispuse sa dea bani la dobitoci, chiar daca ar face bani buni pe spinarea lor….bancile pun in balanta daca dobitocii chiar isi vor onora creditele sau daca dobitocii nu vor creea probleme pe parcurs.

    Asa ca orice aprtament sau casa care are pretentii de preturi abjecte se va vinde la pulivara. A se intelege pentru agentii sau „dezvoltatori”, ca nu ai cum sa vinzi case/apartamente cu preturi de Spania,Germania, Portugalia, UK, s.a.m.d. cand ai infrastuctura de 2 bani, constructia e de cacat, esti intr-o tara de lumea a doua raportandu-te la calitatea si capacitatea serviciilor oferite si economiai tarii in mare parte pute de la o posta.

  • Lasa-i Ioane, ca mie vrea sa-mi vanda un agarici din asta de agent imobiliar apartamentul la un pret si balcoanele la alti bani. Bloc din 85. Ca asa vand astia din blocurile nou construite. Ca au facut ei o smecherie ca sa le ia ochii gusterilor. Pretul la suprafata totala. Ala zice ca ai 70mp cu tot cu pereti, pragurile usilor, balcoane. Daca masori utili, ai 49mp. Da gusterii care au primit marire de 5% la salariu dupa 10 ani de munca la corporatie, merg in sir indian sa faca la banca mare credit pe 30 de ani ca sa le plateasca la niste „dezvoltatori” balcoanele, peretii si pragurile usilor. Bai, speriatilor de bombe, in lege, ca sa stiti si voi, pragurile usilor, balcoanele si peretii nu sunt spatii utile. Daca vizionati apartamente si au spart aia balcoane, pereti despartitori si au scos usile e ca sa va juleasca de niste bani. Ca va pacalesc, ca balconul devine spatiu util, baga si pragurile unde erau usile, unde erau peretii. Mai adauga baietii vreo 10-15mp. La 1800€/mp cat vor ei, inseamna inca vreo 20-23000€. Plus capacul agentiei vreo 15000€. Tu dai in plus ca papagalul vreo 35000€, sa zicem, la o cutie open-space. Fugiti daca vedeti prosteli din astea open-space. Ca daca o sa ai nevoie de pereti si usi inapoi, mai dai o caruta de bani sa le refaci. Iar la final, ai dat pe o cutie din anii 70, facut moft, pentru pretentiosi, de 2x pretul. Si platesti ca mielul 30 de ani, ca sa aiba un slinos betiv bani sa se mute la casa la Pocreaca printre blocuri, si un agent fara BAC bani de mers in vacanta la all-inclusive.

  • Bernie Madoff

    Mulți prosti iau credit

  • Ar trebuie sa facă 10 euro pe zi anuntul pe site-urile de imobiliare

  • Cumpăra gusterii născuți după 2000

  • La Iași, scăderea a fost de 26%, în Timişoara – 25%, iar în Cluj Napoca de 36%, ceea ce înseamnă că domeniul imobiliar a intrat în criză ca urmare a lipsei cererii. Mai citiți și voi presa centrală. Mai așteptați maxim un an și veți cumpăra cu reducere de cel puțin 30 de procente. Piata se va stabiliza pe la 1200 euro mp. Toate bune.

  • Acest articol plătit este de zile bune pe prima pagină – dovada clară că dezvoltatorii de carton sunt disperați să vândă ce au început să construiască. „Faliment Rezidens” scrie pe voi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`