Iarna refuză să plece! Un val de frig arctic a coborât brusc peste Europa de Est, aducând cu el temperaturi neobișnuit de scăzute pentru această perioadă și chiar ninsori în unele zone din România. Deși suntem în plină primăvară, termometrele arată valori mai potrivite pentru final de iarnă, iar meteorologii avertizează că frigul nu se oprește aici.
Potrivit experților citați de The Guardian, această răcire puternică este efectul unui sistem de presiune ridicată situat deasupra Mării Nordului, care a împins aerul polar spre sudul continentului. În consecință, Europa de Est tremură sub un strat de frig neobișnuit, iar în zilele următoare, și sudul Europei va resimți din plin efectele valului arctic.
Conform prognozelor, temperaturile din zone precum Rusia, Germania, Estonia, dar și din sudul Italiei și Grecia vor fi cu până la 10°C mai scăzute decât media normală. În zonele montane, maximele vor rămâne sub zero grade, iar ninsorile nu vor lipsi.
Un cocktail de frig, ploaie și ninsoare în România
Pe teritoriul României, vremea va rămâne deosebit de rece până joi. În unele regiuni, ninsoarea s-a instalat serios, în timp ce alte zone au avut parte de ploi reci și intense. Florinela Georgescu, director de prognoză în cadrul ANM, a explicat că „nu sunt temperaturi de aprilie, ci mai degrabă de final de iarnă, cu precipitații în toate formele – de la ploi torențiale la ninsoare”.
Totuși, există și o veste bună: de vineri, ar putea urma o schimbare radicală.
„Am putea avea chiar o încălzire spectaculoasă, odată cu apropierea unei mase de aer mult mai caldă dinspre Europa Centrală”, a precizat Georgescu pentru Digi24.
În timp ce estul Europei tremură, vestul continentului se bucură de o vreme aproape estivală. În Franța și Spania, maximele ating 25°C, iar în Regatul Unit se mențin în jurul valorii de 10°C – cu mult peste normalul perioadei.
Haos meteo și în restul lumii
Situația nu e mai roz nici în Statele Unite, unde centrul și estul țării sunt afectate de furtuni puternice și inundații, în timp ce în vest se instalează un front rece. Iar în Insulele Canare, furtuna Nuria a lovit în forță, cu rafale de vânt și ploi torențiale.
Pe scurt, planeta pare prinsă într-un carusel meteorologic haotic, în care iarna refuză să lase primăvara să-și intre în drepturi. Temperaturile oscilante, fenomenele extreme și schimbările bruște de vreme pun la încercare atât oamenii, cât și sistemele de infrastructură.
Rămâne de văzut dacă încălzirea anunțată pentru finalul săptămânii va reuși să topească ultimele urme de iarnă sau dacă natura mai are surprize neplăcute de oferit.