Prima pagină » Local » Primarul unei comune din Iași își plătește concediile din bugetul local. Sute de mii de lei au fost cheltuiți pentru cazări în stațiuni de lux și hoteluri de patru stele

Primarul unei comune din Iași își plătește concediile din bugetul local. Sute de mii de lei au fost cheltuiți pentru cazări în stațiuni de lux și hoteluri de patru stele

07 dec. 2022, 02:00, 16 ,
Alexandra MAISNER în Local

Metoda prin care primarii își plătesc concediile din bugetul local este din ce în ce mai prezentă printre primăriile din județ. Primarul comunei ieșene Țibănești, Neculai Munteanu, își plătește concediile din bugetul local al localității pe care o conduce. Acestea sunt mascate prin așa-zise cursuri de formare profesională

Anul acesta, primarul comunei ieșene Țibănești, Neculai Munteanu, a cumpărat, prin platforma Sistemului de Achiziții Publice (SEAP), șase oferte ce constau în cazări și cursuri de formare profesională. Printre acestea se numără cazări pe litoralul românesc, în stațiunile Mamaia și Jupiter, dar și la Băile Felix și Băile Govora. Perioada în care primarul Neculai Munteanu a plecat la cursurile de formare a fost cuprinsă între lunile iulie-septembrie ale anului prezent. Toate cheltuielile au fost acoperite din bugetul local al Primăriei comunei Țibănești.

Primarul Neculai Munteanu plătește concediile din bugetul local

sediul primariei comunei iesene Tibanesti

În primăria comunei ieșene Țibănești, concediile se plătesc din buzunarele localnicilor

În luna iulie a anului prezent, primarul comunei Țibănești, Neculai Munteanu, și-a rezervat concediul de vară prin stațiunile din țară. Mai exact, pe 11 iulie a plătit peste 20.000 de lei, fără TVA, contravaloarea pentru 34 de zile de cazare pentru așa-zise cursuri de formare profesională. Astfel, primarul plătește concediile din bugetul local al comunei pe care o conduce.

Cursurile de formare au avut un cost de 7.880 de lei, fără TVA. La o zi diferență, pe 12 iulie a mai plătit din buzunarele localnicilor și servicii hoteliere, în valoare de 3.500 de lei, fără TVA, dar și un curs de formare profesională, în valoare de 990 de lei, fără TVA.

Pe 27 iulie, Neculai Munteanu a achiziționat, prin SEAP, alte cursuri de formare profesională și servicii hoteliere, în valoare de 3.340 de lei, fără TVA. Mai exact, în perioada 31 iulie – 7 august 2022, primarul comunei Țibănești a rezervat și achitat cazarea la Hotel Zenith, un hotel de lux din stațiunea Mamaia Nord, o zonă selectă de pe litoral și foarte scumpă. Numai o cameră cu pat matrimonial, în extra sezon, costă 479 de lei pe noapte.

Pe pagina de prezentare a hotelului sunt prezentate serviciile de lux oferite clienților. Printre acestea se regăsesc un centru spa, piscină interioară și exterioară, cadă cu hidromasaj și saună uscată ce oferă vedere panoramică la Marea Neagră. Hotelul oferă diverse facilități de wellness, cum ar fi saună cu aburi și uleiuri esențiale, cameră salină, dușuri – senzații cu aromoterapie, cromoterapie, masaje la un cost suplimentar și solar cu vedere la plajă.

Pe pagina de prezentare este detaliată zonă de alimentație și bar:

„Junona Lounge include bar, terasă și restaurant à la carte. Restaurantul Jupiter are sală de mese și terasă, rezervate exclusiv pentru micul dejun și mesele tip bufet. Terasele mari oferă vedere la promenadă, la plajă și la mare. Micul dejun, bogat și variat, servit zilnic, include o serie de produse proaspete. Lounge-barul este deschis până la miezul nopții și oferă o atmosferă relaxată, muzică de calitate și o selecție de băuturi alcoolice rafinate, vinuri fine, diverse sortimente de bere, sucuri proaspete și băuturi pe bază de cafea”.

Primarul comunei ieșene Țibănești nu a ratat nici stațiunile balneare

captura de ecran de pe platforma SEAP cu doua dintre achizitiile directe ce constau in servicii hoteliere si cursuri de formare profesionala

Edilul s-a plimbat la mare și în stațiuni balneare, pe banii comunei

În perioada 7-14 august, edilul comunei Țibănești a mai plătit o cazare la un alt hotel de lux și anume Hotel President de patru stele, din stațiunea balneară Băile Felix. Conform platformei SEAP, au mai fost rezervate și achitate cazări pentru perioada 14-21 august în stațiunea Băile Govora, la Hotel Palace de patru stele, dar și la alte două hoteluri de pe litoralul românesc.

Practic, anul acesta, cursurile de formare, cazările în hoteluri selecte, stațiunile balneare și de la malul mării au costat bugetul local al comunei Țibănești peste 35.000 de lei, fără TVA. Se pare că primarul comunei ieșene vrea să facă cursuri de formare profesională doar în hoteluri de lux și locații selecte.

Astfel, în cele mai multe cazuri, edilii comunelor cumpără de pe SEAP cursuri de formare profesională și servicii hoteliere, mascându-și concediile din perioada verii. Prin această metodă des folosită își economisesc cheltuielile din propriile buzunare, apelând la bugetul comunei pe care o conduc.

Un alt exemplu este cel al primarului comunei ieșene Țibana, Gheorghe Rotaru. Acesta a achitat din buzunarele localnicilor o escapadă de o săptămână, în stațiunea Mamaia, la un hotel de patru stele, pe malul mării.

Neculai Munteanu toacă banii din buget pe servicii de consultanță

litoralul romanesc

Cursurile de formare profesională au loc doar în locații selecte

Pe lista de colaboratori ai primarului Neculai Munteanu și-a făcut loc și Dragoș Samoilă. Anul acesta, firma Pro Consulting Expert SRL, condusă de afaceristul ieșean, a bătut palma cu edilul comunei Țibănești pentru nouă contracte care se ridică la o valoare de 273.000 de lei, fără TVA.

Societatea administrată de Dragoș Samoilă este preferată de primarii comunelor din județ, mai ales în comuna ieșeană Aroneanu, unde afaceristul a cumpărat o parte din lacul cu același nume, cu suma de 123.500 de euro, ajutându-l pe primarul Benoni Moruzi să plătească, printre altele, salariile funcționarilor din primăria pe care o conduce.

În comuna Țibănești, Pro Consulting Expert SRL este prezentă în fiecare an pe lista achizițiilor directe ale comunei. Astfel, în anul 2021, primarul Neculai Munteanu a acceptat, din partea firmei conduse de Dragoș Samoilă, cinci oferte depuse pe SEAP, tot pentru prestarea serviciilor de consultanță, cu o valoare de 130.000 de lei, fără TVA. Pro Consulting Expert SRL a înregistrat, în anul 2021, o cifră de afaceri de peste 2,8 milioane de lei și datorii de aproape un milion de lei.

Concediile cu funcționarii publici, plătite din bugetul local al comunei Țibănești

peisaj munte si mare

Edilul comunei ieșene Țibănești nu a ratat nici stațiunile balneare anul acesta

Secretarul general al comunei ieșene Țibănești, Liliana Tiron, susține că toți funcționarii primăriei au luat parte la așa-zisele cursuri de formare, însă nu a putut să ne ofere detalii despre acestea sau despre locațiile în care s-au desfășurat.

„Au fost toți salariații, funcționarii publici. Nu știu exact să vă spun. Nu știu prea multe“, a spus ușor ezitant Liliana Tiron, secretarul general al comunei ieșene Țibănești.

Reporterii BZI au încercat în repetate rânduri să ia legătura cu edilul comunei Țibănești pentru un punct de vedere în ceea ce privește cursurile de formare profesională și cazările plătite din buzunarele localnicilor, însă acesta nu a răspuns apelurilor telefonice.

În comuna ieșeană Țibănești, primarul Neculai Munteanu își plătește concediile din bugetul local. Acesta se cazează în stațiuni balneare și pe litoralul românesc, sub pretextul unor cursuri de formare profesională ce au loc doar în perioada verii, când vremea este prielnică pentru concedii.

Comentarii
  • Are material/stofă de politician de capitală. Sigur va fi promovat spre stricturile de conducere ale partidului

  • Grosu Ciprian

    Un primar care vrea ca personalul din aparatul propriu sa fie pregatit 100%!!! Investeste in stiinta si viitorul oamenilor si a comunei

  • Tibanestiul parcă e blestemat. Un sat atât de frumos, a avut parte numai de conduceri tâmpite. Și nu înțeleg cum naiba se întâmplă…Ultimii primari: un hoț, o nebună hoțomană și un trântor. Și toți la superlativ…Și când mă gândesc câte programe europene sunt și cum ar putea Tibanestiul sa devină ceea ce merită, adică acel sat în care s-au născut personalități ce au schimbat lumea…

  • …. Sa nu mai fie ales. Dacă se vrea, se poate! Trebuie ca locuitorii sa spună GATA!

  • 90% din sistemul de stat fac asta

  • În primul rând presa are mereu această ,, calitate,, de a fabula orice subiect. Se știe că orice angajat, dar absolut orice angajat, are dreptul de a merge la cursuri de formare profesională /traininguri/ instruire, ș.a.. Cursurile nu sunt plătite din banii publici ci sunt alocate fonduri separate pentru formare profesională.
    Deja CINEVA face propagandă politică abordând tot felul de metode.
    Indicat ar fi ca acea persoană să recunoască faptele care și le-a însușit în mandatul dinanitea actualului Primar.
    Actualul Primar este foarte legist și corect. Nu face achiziții fără cadru legal.
    El când a preluat funcția de primar, avea o situație financiară foarte bună, acest lucru se datorează faptului că și-a administrat afacerea pe care o deține de foarte mulți ani, cu multă pricepere si legalitate.
    Dl. Munteanu Neculai a dorit funcția de primar pentru a realiza lucruri benefice si frumoase pentru comuna Țibănești, nu pentru a fura, și a face ilegalități.
    Este vizibil că este un atac direct la persoana dl. Munteanu și acea persoană se ascunde sub conturi anonime comentând aducând acuzații nefondate.

  • Și care sunt aceste lucruri minunate realizate de acest primar corect și legist?

  • Ce nu s-a facut in 30 de ani doriti sa se vada in 2 ani? Veti vedea, este implicat si vor veni si rezultatele cat de curand!

  • Prefer mai puține proiecte dar bine facute așa cum se întâmplă acum, continuarea proiecteleor rămase din trecut, fără modificări păguboase doar din ambiții prostești cum au făcut alții. Observ că minți odihnite au început campania așa cum știu doar ei cu denigrări, dar eu cunosc bine aceste persoane și zic: hoțul strigă hoții și puturosul strigă puturoșii.
    -Voi cei din campanie țineți post?
    Țin să vă anunț că postul nu înseamnă doar să te alimentezi cu margarină și cartofi, să îți faci cruci grăbite când ajungi în direcția bisericilor, troițelor după care să scoți foc și para pe gură iar comportamentul să fie abject și infect.

  • Prefer mai puține proiecte dar bine facute așa cum se întâmplă acum, continuarea proiecteleor rămase din trecut, fără modificări păguboase doar din ambiții prostești cum au făcut alții. Instruirea salariaților este obligatorie prin lege. Observ că minți odihnite au început campania așa cum știu doar ei cu denigrări, dar eu cunosc bine aceste persoane și zic: hoțul strigă hoții și puturosul strigă puturoșii.
    -Voi cei din campanie țineți post?
    Țin să vă anunț că postul nu înseamnă doar să te alimentezi cu margarină și cartofi, să îți faci cruci grăbite când ajungi în direcția bisericilor, troițelor după care să scoți foc și para pe gură iar comportamentul să fie abject și infect.

  • Hopa, a început circul!

  • Frate cu dreptatea

    Curcile si berbecii din comuna nici nu-i interesează , înseamnă ca acolo e o comuna de obedienții ! Toate ca toate dar vicele a dat din casa ! Probabil el nu a prea prins la o plaja in plin sezon!
    Asta înseamnă cand SRI-ul , Parchetele nu-si fac treaba pt ca sunt subordonate politicului!!

  • Ochiul din umbra

    Locuitorii comunei cred ca nici nu inteleg ce se întâmplă si nici nu stiu despre ce este vorba, acolo sunt mulți inteligenți care fac corp comun cu oițele!, de unde sa înțeleagă ei cei de rând daca secretara comunei are școala făcută la distanta de 3ani in unul!
    Vicele care a divulgat informația a crezut ca a făcut mare isprava! Își pregătește un loc din capul listei AUR!

  • Înseamnă ca sunt prosti cu carul si au nevoie de pregătire, cred ca asa o sa ne moroncim fara nici un rezultat!

  • Normal…primariile sunt cele mai corupte institutii…cu primarii in frunte !

  • Normal…primariile sunt cele mai corupte institutii…cu primarii in frunte !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *