Prima pagină » Local » Primarul sparge banii din buget pe câteva „minute de fericire”! Distracțiile sunt plătite din bugetul local

Primarul sparge banii din buget pe câteva „minute de fericire”! Distracțiile sunt plătite din bugetul local

08 dec. 2022, 02:00, 4 ,
Alexandra MAISNER în Local

În comuna ieșeană Bălțați, organizarea evenimentelor îi costă mult pe localnici. Anul acesta, investițiile primarului Vasile Aștefanei pentru organizarea evenimentelor din comuna pe care o conduce ajung să depășească 160.000 de lei, fără TVA. Distracțiile sunt plătite din bugetul local al comunei Bălțați

Când vine vorba de petreceri și distracții, primarul comunei ieșene Bălțați nu ține cont de bani. Acesta bagă adânc mâna în bugetul local pentru organizarea evenimentelor din comuna pe care o conduce. Indiferent de necesitățile comunei și de problemele reale cu care se confruntă, când se apropie vreun eveniment, primarul Vasile Aștefanei nu se dă la o parte de la nimic. Mai exact, anul acesta, doar artificiile din comună, ce vor fi lansate la trecerea dintre ani îi costă pe localnicii din Bălțați peste 26.000 de lei, fără TVA, pentru șapte minute de fericire.

În comuna Bălțați, distracțiile sunt plătite din bugetul local

Sediul primariei comunei iesene Baltati

În comuna Bălțați, primarul plătește pe un minut de fericire 4.000 de lei

În anul 2021, primarul comunei, Vasile Aștefanei, a achiziționat, prin platforma Sistemului de Achiziții Publice (SEAP), servicii și produse pentru distracțiile comunei, cu o valoare de peste 70.000 de lei, fără TVA, dar sumele s-au dublat între timp. Anul trecut, artificiile de sărbători au costat 13.445 de lei, fără TVA, iar spectacolul pirotehnic a avut o durată de șapte minute. La un scurt calcul, un singur minut de fericire a scos din bugetul local aproximativ 2.000 de lei, fără TVA.

Anul acesta, șeful comunei nu se dezice, iar spectacolul pirotehnic va scoate din buzunarele localnicilor peste 26.000 de lei, fără TVA. Durata va fi tot de șapte minute, iar prețul unui minut va costa aproximativ 4.000 de lei, fără TVA, dublu față de anul precedent.

Interesant este faptul că firma care prestează aceste servicii are oferte pentru toate buzunarele, în portofoliu având și servicii de cinci ori mai ieftine și de calitate, însă primarul comunei Bălțați a ales cea mai costisitoare ofertă dintre acestea. La Moșna, spre exemplu, s-au achiziționat de la aceeași firmă servicii pirotehnice pentru sărbătorile de iarnă, cu o durată egală cu cea din comuna Bălțați, dar cu un preț de 5.000 de lei. În luna iulie a anului prezent, Vasile Aștefanei a achiziționat prin SEAP și un cort pentru evenimente, iar costul acestuia s-a ridicat la 54.000 de lei, fără TVA, bani cheltuiți tot din bugetul local al comunei.

Doar pentru serviciile de organizare a evenimentelor, Primăria comunei Bălțați a plătit 60.000 de lei, fără TVA, prestațiile muzicale ajungând la o valoare de peste 19.000 de lei, fără TVA. În comuna Bălțați, distracțiile sunt plătite din bugetul local, iar anul acesta au costat peste 160.000 de lei, fără TVA.

În 2020, primarul Vasile Aștefanei a adus o gaură de 270 de mii de lei în bugetul comunei, descoperită în urma unui control venit de la Ministerul Agriculturii, după ce a făcut o afacere dubioasă cu un italian, pe spatele locuitorilor din comuna Bălțați.

Captura de ecran de pe platforma SEAP cu pretul serviciilor pirotehnice in anul 2021

În 2021, prețul pentru 7 minute a fost de 13.445 de lei, fără TVA

 

Banii din buget se învârt după bunul plac al primarului comunei, Vasile Aștefanei

Captura de ecran de pe platforma SEAP cu achizitia serviciilor pirotehnice din anul 2022

Anul acesta prețul artificiilor ce cor fi date de revelion în comuna Bălțați s-a dublat

În anul 2021, pe lângă distracții, primarul Vasile Aștefanei a plătit din banii comunei în conturile firmei Euro Consulting SRL, administrate de omul de afaceri Dan Moșneagu, 250.000 de lei, fără TVA, pentru elaborarea unor documente în vederea avizării și pentru prestarea serviciilor de consultanță. Anul acesta, Euro Consulting SRL va încasa cu ajutorul primarului Vasile Aștefanei peste 70.000 de lei, fără TVA.

Primăria comunei Bălțați nu este singura abonată la serviciile prestate de firma afaceristului Dan Moșneagu. Societatea Euro Consulting SRL este prezentă și în portofoliul comunei Holboca, de unde a încasat, în mai puțin de cinci ani, peste 2 milioane de lei, fără TVA, din banii bugetului local al comunei Holboca.

Moda achizițiilor directe este din ce în ce mai prezentă printre primăriile din Iași. Multe firme ieșene își măresc conturile din banii bugetelor locale ale primăriilor din județ, iar important pentru acestea este să fie agreate de primarul în funcție. Societatea condusă de Mircea Dan Moșneagu, înființată în 2002, se bucură de un real succes în Iași.

Servicii pirotehnice cu o durată egală ca anul trecut, dar cu preț dublu

Artificii

Distracția de anul acesta în comuna Bălțați se ridică la o valoare de peste 160.000 de lei, fără TVA

Edilul comunei ieșene Bălțați susține că prețul spectacolului pirotehnic este justificat.

„Așa facem în fiecare an. Da… În comuna Bălțați, un foc de artificii care să placă publicului… Astea sunt prețurile! Dacă anul trecut erau la un preț, anul ăsta e altul. Astea sunt prețurile. Timpul e același. Noi nu mărim timpul, doar artificiile au prețurile actualizate. Toate artificiile s-au scumpit cu 80 la sută“, spune primarul comunei ieșene Bălțați.

Reporterii BZI au luat legătura și cu firma care oferă serviciile pirotehnice în comuna Bălțați, iar administratorul societății Eurofoc Moldova SRL, Vasile Bârsan, susține că firma pe care o administrează are o gamă variată de oferte, cu prețuri mai mici sau mai mari, iar alegerea a ținut de primarul comunei.

„Pot să dau un minut și cu 500 de lei, pot să îl dau și cu mai mult. Dacă vor marfă ieftină, am și marfă ieftină. Depinde de cerere. Am și mult mai ieftine”, menționează Vasile Bârsan, administratorul societății Eurofoc Moldova SRL.

În comuna ieșeană Bălțați, distracțiile sunt plătite din bugetul local al comunei. Primarul Vasile Aștefanei nu se uită la bani când vine vorba de spectacolele pirotehnice și serviciile de organizare a evenimentelor din comună. Acesta i-a „distrat” pe localnici cu peste 160.000 de lei, fără TVA.

Comentarii
  • buna zoaia Iasiului

    In stilul caracteristc si in lipsa de activitate, a mai platit retardatul de pricope, pupincuristul banditului alexe tabla, o mizerie de articol! O lepra care nu stie sa faca nimic decat sa arunce cu noroi in oamenii gospodari.

  • Totu este pus la cale de Pricop care a fugit cu Nașa toți bani cheltuiți din buget sunt aprobați de consilieri

  • Câte proiecte și fonduri europene a reușit primarul comunei Baltati sa atragă nu a reușit Chirica și Alexe la IAȘI, așa că adversarii politici din comuna sa se abțină de la comentarii și denigrari la adresa primarului.

  • Țîmpău Iulian

    dna şi poliția😢😢

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
08 septembrie 2024
08 septembrie 2024