Prima pagină » National » Primarul ”Șpăguță”, audiat de DNA în dosarul de corupție în care este implicat și Iulian Dumitrescu
Primarul ”Șpăguță”, audiat de DNA în dosarul de corupție în care este implicat și Iulian Dumitrescu

Primarul ”Șpăguță”, audiat de DNA în dosarul de corupție în care este implicat și Iulian Dumitrescu

02 aug. 2024, 15:20,
în National

Primarul orașului Lehliu Gară, Iulian Iacomi, a fost audiat vineri la sediul DNA în legătură cu dosarul de corupție în care este implicat Iulian Dumitrescu, președintele Consiliului Județean Prahova și membru al PNL, potrivit Agerpres.

În cadrul acestui dosar, edilul Iacomi este menționat sub numele de „Șpăguță”, conform stenogramelor apărute.

Primarul ”Șpăguță”, audiat de DNA în dosarul de corupție în care este implicat și Iulian Dumitrescu

Audierea lui Iacomi a avut loc în contextul în care referatul de extindere penală pe numele lui Iulian Dumitrescu conține detalii despre o afacere de corupție legată de terenuri în orașul Lehliu. Stenogramele publicate sugerează că Iulian Dumitrescu i-ar fi oferit primarului sume considerabile de bani pentru a obține aprobarea construirii unei hale de producție pe un teren de șapte hectare, deținut de firme asociate cu președintele CJ Prahova.

În aceste stenograme, primarul Iacomi este referit cu apelativul „Șpăguță”.

DNA a extins investigația împotriva lui Iulian Dumitrescu, incluzând peste 65 de noi acuzații, printre care dare de mită în formă continuată (50 de acte), trafic de influență în formă continuată (3 acte) și luare de mită în formă continuată (8 acte). Ancheta susține că, între 22 octombrie 2021 și 8 noiembrie 2022, Dumitrescu, având un rol decizional într-o societate comercială, ar fi oferit unui funcționar public sume de bani semnificative, atât în lei, cât și în euro, pentru a facilita tranzacții legate de un teren.

„În perioada 22.10.2021 – 08.11.2022 suspectul Dumitrescu Iulian, persoană cu rol decizional în cadrul unei societăţi comerciale care era proprietara unui teren şi beneficiar real al sumelor de bani care alimentau un cont bancar având ca titular societatea comercială respectivă, ar fi dat persoanei fizice de la punctul 2, în numerar, suma totală de 923.350 lei (în 43 de tranşe) şi 74.000 euro (în 7 tranşe). Banii ar fi fost daţi în legătură cu îndeplinirea de către persoana fizică de la punctul 2 a unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu în domeniul urbanismului cu privire la terenul respectiv. Suma primită ar fi fost o parte a unui procent calculat din suma de 1.120.000 euro, reprezentând preţul vânzării terenului ce s-a încasat în contul ce avea ca beneficiar real pe Dumitrescu Iulian”, arată DNA, într-un comunicat de presă.

DNA a precizat că banii ar fi fost dați în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile funcționarului în domeniul urbanismului, iar suma primită ar fi reprezentat un procent din valoarea totală a vânzării terenului.

„Banii ar fi fost daţi în legătură cu îndeplinirea de către funcţionar a unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu în domeniul urbanismului cu privire la terenul respectiv. Suma primită ar fi fost o parte a unui procent calculat din suma de 1.120.000 euro, reprezentând preţul vânzării terenului ce s-a încasat în contul ce avea ca beneficiar real pe Iulian Dumitrescu”, arată anchetatorii.

După ce DNA a anunțat extinderea anchetei, Iulian Dumitrescu a demisionat din funcția de lider al organizației PNL Prahova, conform unor surse liberale citate de News.ro.

Deși a fost plasat sub control judiciar în luna februarie, acuzat de primirea unei mite de 16 milioane de lei de la un om de afaceri, Dumitrescu a încercat să obțină un nou mandat ca președinte al CJ Prahova, însă a pierdut alegerile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
07 septembrie 2024
07 septembrie 2024