Primarul oferă gratuit terenuri. Deoarece vrea să atragă investitori pentru revitalizarea turismului, un primar din România a luat o decizie inedită. Acesta oferă gratuit terenuri celor care vor să construiască o pensiune în localitatea pe care o gospodăreşte. Totul se întâmplă într-o comună mirifică de la poalele Munţilor Rodnei.
Mană cerească ar spune unii în urma unei decizii luată de un primar din România. Acesta îşi doreşte să revitalizeze turismul din zonă. Prin urmare, el oferă teren gratuit persoanelor care vor să construiască o pensiune în comună pe care el o gospodăreşte. Localitatea cu pricina este aşezată într-o zonă superbă din România, mai exact la poalele Munţilor Rodnei.
Primarul oferă gratuit terenuri celor care vor să construiască pensiuni
În timp ce unele destinaţii turistice din România abundă de turişti, altele, în care spectacolul desăvârşit al naturii ar cuceri orice trecător, nu reuşesc să atragă investitori. Este şi cazul comunei Parva, aflată la poalele munţilor Rodnei. În această zonă montană nu există turism, iar primarul s-a gândit să îi tenteze pe cei care vor să investească în acest domeniu, cu o ofertă generoasă.
În urma unei decizii inedite pentru ţara noastră, acesta este dispus să împartă gratuit 20 de hectare celor care vor să-şi construiască pensiuni şi cabane. Singura condiţie este că unităţile turistice să fie în concordanţă cu natura şi specificul locului.
Cu Parcul Naţional Munţii Rodnei la o aruncătură de băţ şi un imens potenţial turistic, dat fiind că aici se găsesc cascade, lacuri, creşte şi pajişti de poveste, zona promite experienţe de neuitat turiştilor, fie că îşi doresc doar să se relaxeze şi să se bucure de aerul curat, fie că vor să se aventureze pe munte. Mai mult, camerele de supraveghere au surprins deseori capre negre sau porci mistreţi, în libertate.
Primarul oferă gratuit terenuri. „Nu lasa să piară casa de la ţară”
Sub sloganul „Nu lasa să piară casa de la ţară”, primarul comunei Parva împreună cu autorităţile locale vrea să revitalizeze turismul din zonă, ba chiar îşi doreşte pe viitor că localitatea condusă de el să fie omologata ca şi staţiune turistică de interes local
„Ne dorim să putem duce încet-încet localitatea spre un turism civilizat. Adică, să o acredităm, să o omologăm ca şi staţiune turistică de interes local”, a declarat Ioan Strugari, primarul comunei Parva.
Darius Nicolae, localnic: “Vin dintr-o comunitate de munte, după cum se vede aici şi vreau ca în continuare pe viitor să construiesc o casă, o cabană specifică acestei zone şi să rămânem împreună unde am crescut, la ţară.”
“Cum eu caut un loc de linişte, cred că toată lumea cauta. Este o posibilitate, nu ştiu cine ar putea să achiziţioneze contra-cost, un loc şi apoi o casă…”, spune Mariana Budet, o localnică.
Şi în Sângeorz-Băi, primarul vrea să repornească turismul
Şi în Sângeorz-Băi, primarul vrea să repornească turismul. A vrut să arate că se poate şi a reabilitat pe banii lui, o casă bătrâneasca, tradiţională, de prin 1920. După ce a desfăcut-o bucată cu bucată şi a făcut mici modificări, a transformat-o în pensiune primitoare.
Pentru o noapte într-un asemenea loc preţul este 700 lei, în timpul săptămânii, iar în weekend acesta urca la 1000 lei. Chiar dacă momentan este singură casa tradiţională din Sângeorz-Băi care a intrat în circuitul turistic, primarul oraşului, Traian Ogagau, îşi doreşte ca pe viitor şi alţii să îi urmeze exemplu.
Case vândute la preţul de 1 euro în Italia
Dacă în România primarul oferă teren gratuit celor care vor să construiască cabane şi pensiuni pentru revitalizarea turismului, În Italia se ştie că mulţi primari din diferite localităţi oferă case la vânzare la preţul de 1 euro. Toate acestea pentru că localităţile au rămas depopulate, tinerii alegând să se stabilească în oraşe mai mari, pentru o viaţă mai bună.
Mergând pe moda caselor la preţ foarte mic, şi primarul din Oraşul Cinquefrond, o comunitate din regiunea sudică a Calabriei a luat o astfel de decizie. Astfel, primarul de aici a scos case la vânzare la un preţ de chilipir, mai exact 1 euro.
„Am crescut în Germania, unde părinţii mei au emigrat, apoi m-am întors să-mi salvez moştenirea. Prea mulţi oameni au fugit de aici de-a lungul deceniilor, lăsând în urma casele goale”, a declarat primarul din Cinquefrond, Michele Conia.
Există totuşi o condiţie pentru a putea cumpăra o astfel de casă. Autorităţile de aici impun o taxă anuală de 250 de euro până la finalizarea lucrărilor de restaurare a locuinţelor, iar dacă noii proprietari nu reuşesc să termine în 3 ani de zile lucrările, vor fi amendaţi cu o sumă de 20.000 de euro.