Primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa (PNL), i-a cerut vineri premierului Marcel Ciolacu să-l demită din funcție pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pe care l-a numit „ministrul cu coasa”.
„Atunci când ești ministru al Sănătății și Parchetul îți spune oficial ca unii medici au ucis bolnavi pentru a face loc la paturi, există o singură decizie politică: demisia ministrului cu coasa, dl Rafila! Este evident că s-a încercat mușamalizarea cazului, mai ales că cei trimiși să verifice acuzațiile, au mușamalizat totul. Însă ceea ce este mai revoltător este faptul că premierul și președintele PSD, dl Marcel Ciolacu, face scut în jurul ministrului cu coasa! Demiteți-l pe ministrul cu coasa, domnule Ciolacu, chiar dacă e vorba de unul din miniștrii dumneavoastră!”, a scris vineri, pe Facebook, primarul PNL.
Două doctorițe ATI de la Spitalul de Urgență „Sf. Pantelimon” din București au fost reținute, miercuri, pentru acuzaţia de omor calificat în cazul unui pacient de 54 de ani care a intrat în stop cardio-respirator, după ce i s-ar fi redus brusc doza de noradrenalină, substanţă esenţială în terapie intensivă, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că nu are de ce să demisioneze
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost întrebat joi dacă intenționează să demisioneze după ce medici de la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” au fost acuzați că au omorât oameni.
„Sunt personal afectat de ceea ce am citit în rapoartele Parchetului, dar trebuie lăsată Justiția să își facă treaba.
Nu am de ce să îmi asum această situație, pentru că acolo se discută despre un omor premeditat, iar eu nu am de ce să demisionez.
Demisia pentru ceva pe care nu îl puteam controla sau influența, nimeni nu poate interveni asupra deceziei individuală a medicului, este o decizie profesională.
Din acest punct de vedere, nu cred că această problemă ține de Ministerul Sănătății.
Reducerea dozei, stabilirea dozei, că e redusă, că e crescută, ca e noradrenalină sau altă substanță, este o responsabilitate a medicului. Eu sunt microbiolog, acolo au fost medici de specialitate. Asta se întâmplă în spatiul public, oameni fără studii medicale spun cum trebuia tratat pacientul, este o lipsă de responsabilitate. Decizia lor (n.r. a medicilor ATI) nu pot să o pun la îndoială”, a spus Alexandru Rafila.