Prima pagină » Titlurile zilei » Primarul minte cu nerușinare! Așa arată o stradă pe care a reparat-o în urmă cu două zile: „Am pus piatră pe acel drum, să îl facem practicabil. S-a rezolvat deja” – FOTO

Primarul minte cu nerușinare! Așa arată o stradă pe care a reparat-o în urmă cu două zile: „Am pus piatră pe acel drum, să îl facem practicabil. S-a rezolvat deja” – FOTO

08 feb. 2024, 02:00, 13 ,
Alexandra MAISNER în Titlurile zilei

Drumuri ca în Evul Mediu în comuna Mogoșești din județul Iași. Localnicii sunt exasperați de situația prin care trec de ani de zile

Oamenii care locuiesc în comuna Mogoșești, în zona cunoscută drept Goroneț, sunt exasperați de situația drumurilor. Acestea sunt impracticabile, pline de noroi și fără niciun strat de pietriș. În zilele ploioase, nici ambulanța nu poate ajunge astfel că localnicii, în aceste perioade, sunt izolați. Aceștia nu pot ajunge la serviciu, la școală sau la medic.

Primarul minte cu nerușinare! O stradă de care spune că a fost reparată este impracticabilă

Oamenii din zona Goroneț, din comuna Mogoșești, spun că stau cu frica-n sân din cauza situației de pe drumurile publice. Locul a devenit o adevărată mlaștină, iar posibilitatea de a-l parcurge cu mașina este aproape imposibilă. Oamenii susțin că trăiesc de pe o zi pe alta cu frică din cauza faptului că, în caz de urgență, nici măcar ambulanța nu poate ajunge la ei.

„Un sfert din locuitorii satului stau cu frică de pe o zi pe alta, în funcție de vremea de afară, stau cu frică că în ziua ce vine nu mai pot merge la serviciu, nu pot ajunge la un magazin pentru cele necesare sau nu pot ajunge la medic, în caz de urgență. O zonă a satului, numită Goroneț, este fix ca în Evul Mediu, fără piatră pe drum, fără apă și, uneori, fără curent electric. În această zona uitată de administrația locală vedem viitorul primar (n.r. – Rodica Popa, actualul primar al comunei Mogoșești) o dată la 4 ani.

Drumul actual este lipsit de piatră, ne riscăm cu autovehiculele pe acel drum cu șanse mari de răsturnare și în cele mai multe cazuri suntem nevoiți să cerem ajutor de la persoanele cu cai, pentru a ne scoate din hleiul creat, iar faptul că în zonă nu există nici urmă de canalizare, toată apa provenită din zona de pădure ce ne înconjoară se scurge pe acel drum, lăsându-l impracticabil.

În zonă, pe lângă faptul că nu avem cel puțin piatră, nu avem nici apă și suntem nevoiți să plătim persoane pentru a ne aduce săptămânal câte un bazin de apă, lucru care nu mai este posibil, fiindcă utilajele grele nu mai pot urca deloc. Aproximativ 300 de gospodării se află în această situație, iar primăria, reprezentată de doamna primar Rodica Popa, ne-a sfătuit «să ne descurcam». În caz că plouă, drumul devine un traseu de off-road extrem, iar în caz de ninge abundent, stau cu zilele blocați”, a povestit un bărbat care locuiește în zona Goroneț din satul Mogoșești

Localnicii susțin faptul că Rodica Popa, actualul primar al comunei, a mai fost în zonă acum 4 ani, înainte de alegeri

Oamenii susțin faptul că actualul primar al comunei, Rodica Popa, nu le ia în seamă reclamațiile, ba mai mult, aceasta trece prin zonă doar în campania electorală.

„De ani de zile nu s-a făcut nimic. Vine să cerșească voturi în campania electorală și după uită de noi. Așa a făcut și acum 4 ani. De atunci, nici nu am mai văzut-o”, a spus un alt localnic.

Locuitorii sunt nevoiți din cauza noroiului să meargă până la străzile asfaltate cu cizme de cauciuc, iar mai apoi să își scoată din geantă încălțăminte de schimb.

„Merg în fiecare dimineață la serviciu cu cizme de cauciuc. Am sacoșa cu mine, îmi iau de schimb papuci curați, altfel nu am cum să fac. Nicio mână de piatră nu a pus aici, nimic. Suntem buni numai la numărat voturi. Da, o să vină ea la noi, nimeni nu o să o mai voteze, nimeni nu o să mai voteze așa bătaie de joc. Rău, rău îmi pare ca am votat-o, am făcut o greșeală, dar o dată sunt prost”, a mai spus un localnic.

Reporterii BZI au fost în zona Goroneț, în partea uitată de administrația locală de ani de zile a satului Mogoșești. Drumurile sunt impracticabile, iar noroiul este la el acasă.

„Nu mergeți mai în față că o să rămâneți cu mașina în noroi, nu o să mai puteți ieși. Pe aici nu se poate merge cu nimic. Și pe jos e foarte greu de mers. Când plouă, se face un noroi aici, rămânem izolați, nu alta. În caz de urgență, nici ambulanța nu poate intra. Suntem bătaia de joc a lor. Ei stau liniștiți, rod ciolanul și pe noi ne ia de proști”, a mai spus o femeie care trecea prin zonă.

Rodica Popa a transmis faptul că problema este rezolvată, dar și-a schimbat declarația după ce reporterii BZI i-au spus că sunt în zona afectată

Contactată de reporterii BZI, Rodica Popa, primarul PNL al comunei Mogoșești, a susținut inițial că problema din zona Goroneț a fost rezolvată, ba mai mult, drumurile vor fi și asfaltate.

„Aceste segmente de drum urmează să fie asfaltate. Noi am făcut o hotărâre de Consiliu Local prin care s-au identificat și s-au aprobat procedurile de înaintare a proiectului către o finanțare, acum, de moment, am luat atitudine, chiar ieri (n.r. – 6 februarie 2024) am pus piatră. Într-adevăr, un segment de drum s-a lucrat pe el mai din vară, august-septembrie 2023, și a fost pusă piatră.

În iunie-iulie 2023, s-a pietruit acest segment de drum, dar datorită ploilor abundente și a unui mal înalt de pământ, care în urma zăpezilor și a ploilor a măcinat o porțiune din deal și a dus pământul peste piatră, acoperindu-l pe o distanță de 50 de metri. Dar am intervenit și am pus piatră pe acel segment de drum în așa fel să îl facem practicabil. S-a rezolvat deja”, a spus Rodica Popa, primarul comunei Mogoșești.

Reporterii BZI i-au transmis primarului din Mogoșești faptul că sunt prezenți la fața locului, iar pietrișul despre care vorbește lipsește cu desăvârșire. În cele din urmă, Rodica Popa și-a schimbat declarația și a dat vina pe legea austerității.

„Eu am să vin în teren, să văd. Pe drumul principal s-a intervenit. Noi avem un proiect acolo, dar un proiect se derulează pe o perioadă de 2-3-5 ani. Noi, ca și buget, nu ne permitem pentru că este limitat, iar faptul că ordonanța 90/2023 ne limitează cheltuielile la investiții. Datorită acestei ordonanțe la nivel național, ne limitează cumva cheltuielile, banii în buget noi îi avem, dar ne limitează cheltuielile. Iar cu Guvernul nu ne punem. Ne-am organizat deja datorită situațiilor critice, pe unele sectoare de drum să trimitem către minister o adresă prin care să ne dea o derogare în acest sens. Datorită banilor existenți în cont să ne permită, cumva, segmentele de drum, să le putem pietrui.

În 2021, a fost făcut un proces-verbal de calamități împreună cu autoritățile de la Iași, ISU, respectiv Prefectură, s-au identificat mai multe drumuri, printre care și cele din Goroneț. Goronețul este prioritatea mea. Există depus la Ministerul Dezvoltării, am redirecționat și către Compania Națională de Investiții, dar pe calamități acele segmente de drumuri sunt depuse pentru pietruire. Ne-am interesat pe mai multe surse de finanțare și de susținere în așa fel încât în comuna noastră să nu mai existe drumuri de pământ sau de piatră.

Acolo (n.r. – în Goroneț) s-a intervenit an de an pe toate segmentele de drum prin întreținere. În zonă colinară vin ploile abundente, zăpezile, iau piatra și o duc la vale. Sunt emise ordonanțe peste ordonanțe care ne limitează cheltuielile pentru investiții. Eu vă spun legal cum stau lucrurile. Sper să îmi permită timpul să ajung acolo”, a adăugat Rodica Popa, primarul din Mogoșești.

Primarul minte cu nerușinare! O stradă din satul Mogoșești, de care spune că a fost reparată, este impracticabilă. Localnicii sunt revoltați de faptul că primarul Rodica Popa nu a mai trecut prin zonă de la alegerile din 2020, iar arterele sunt impracticabile.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri
Comentarii
  • Doamne, nu-mi vine să cred că in anul 2024 mai exista astfel de drumuri !

  • Credeam ca e la Rediu lui Grosu, cam asa e si acolo

  • Satul qurvelor

    Mogoșești, qurve și țărănoi

  • Precum și în articolul cu polițaiul, la care am binevoit să comentez anterior, avem și aici un om cu atitudine. No, iată că există numitor comun chiar dacă alți comentatori se sesizează că e schimbul 3 cu alt vocabular. Felicitări primarului. Vă dați seama, cei din Mogișești ar vrea pietriș, cei de la Chetriș vor asfalt. Nu poți mulțumi pe toată lumea.

  • Pai vin alegerile si aveti posibilitatea sa va alegeti un primar cu adevarat gospodar si poate face ceva pentru comunitatea locala.
    Sunt foarte multe exemple in tara si prezentate de presa, in care intradevar primarii au facut treaba buna.
    Nu mai puneti si voi botul la tot felul de pomeni electorale, ulei, galeti, zahar, bautura la birt, tricouri, brichete, etc, etc ca asa o sa stati toata viata in noroi si copiii vostri la fel.
    Ganditi bine toate aspectele astea, vedeti cine e pe liste si va poate reprezenta si administra comunitatea asa cum trebuie si dupa aceea votati pe unul care intradevar merita.
    Spor.

  • Veniti si la noi in Barnova sa vedeti cum arata toata comuna! Veniti sa vedeti cat noroi si mizerie e in toata comuna! Trebuie doar sa veniti pana aici.

    Cu adanca pretuire!

  • Si drumul Iasi – Valea Lunga arata asemanator , cred ca e SINGURUL DRUM DIN TARA ce leaga un oras mare de primul sat din proximitate ramas neasfaltat … ” Multumim ” MApN-ului pentru refuzul de a asfalta sau transfera dreptul de aministrator al unui tronson catre primarie …

  • Poame si mancaruri

    Uaaaahahaha, pai la Barnova e userismul infloritor. Acu sa nu crezi ca la Rediu e autostrada, dar macar primarul mai bate prin localnici si sare si pe fereastra la nevoie. Nevoia mare !

  • Aici e vina în principal a lui Costel Alexe, șefu județului.
    El s-a ocupat doar de aeroport, numai că o să adune puține voturi de la aeroport, în timp ce țărănimea zace în noroaie

  • Veniti sa vedeti cum arata si strada Viticultori din Iasi, strada asfaltata si data in folosinta de aproape 14 luni, al carei asfalt in multe locuri este rupt, punand in pericol circulatia publica.Desi s-au facut sesizari, primarul Chirica tace malc. Vedeti si asocierea de firme care a efectuat lucrarea si coroboratile cu alte asfaltari facute in municipiul Iasi.

  • Veniti si la Moimesti, com Popricani sa vedeti ce drum avem. Dar fiind an electoral avem ceva speranțe la o galeata de piatra pe drumurile noastre
    ..

  • Daca ai mintea in evul mediu si buda in fundu’ curtii, cum plm sa vrei asfalt pe drum?! Bre, trezirea: esti la tara!

  • Mutați va la oras

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`