Primarul Municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a transmis astăzi, 12 noiembrie 2021, la Palatul Roznovanu în cadrul unei conferinţe de presă detalii despre parteneriatul strategic al României cu Statele Unite ale Americii. Astfel, având în vedere că pe teritoriul ţării noastre se doreşte instalarea unor microtermocentrale atomoelectrice, edilul a făcut o cerere la Ministerul Energiei pentru a se construi una şi în localitatea Holboca, judeţul Iaşi.
„Tot legat de termoficare, se doreşte un parteneriat strategic cu SUA privind instalarea unor microtermocentrale atomoelectrice în România. Noul concept se studiază. Am trimis o adresă la Ministerul Energiei şi am propus ca dacă se va gândi o reţea naţională de microtermocentrale cu energie atomică, una dintre ele să fie la Holboca. Sunt sisteme sigure în exploatare, nu presupun accidente ca la Cernobîl sau de care aţi mai citit. Capacitatea lor merge până în 100 watt. Ar avea condiţiile favorabile pentru zona Iaşului. Au consumator de energie termică 125 – 200.000 gigacalorii pe an.
Apa necesară răcirii este acolo la Holboca, priza Prut. Avem peste 130 de ha teren consacrat pentru activitatea industrială cu toate elemente funcţionale pentru a introduce energie în sistemul naţional. De asemenea, avem oameni cu experienţă. Astfel, 30 – 40 de ani cu ajutorul acestora nu vom mai aduce discuţia să ne transferăm de la gaz la altceva”, a transmis primarul Municipiului Iaşi, Mihai Chirica.
Un reactor nuclear modular ar putea fi construit în România
Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden, şi preşedintele României, Klaus Werner Iohannis au avut o întâlnire la începutul acestei luni, care prevedea discuții pe tema unui proiect cu privire la construirea unui reactor nuclear modular în România, anunţa Casa Albă.
„Preşedintele Biden şi preşedintele Iohannis vor anunţa astăzi planuri privind construirea în premieră a unei uzine cu un reactor modular de mici dimensiuni în România, printr-un parteneriat cu firma americană NUScale Power, aducând cea mai nouă tehnologie nucleară civilă într-o parte esenţială a Europei”, anunţa marţi, 2 noiembrie 2021, preşedinţia SUA, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu.
„Parteneriatul va aduce tehnologia reactoarelor nucleare de mici dimensiuni în România, poziţionând tehnologia SUA pe un loc de conducere în cursa mondială pentru dezvoltarea reactoarelor modulare de mici dimensiuni”, preciza Casa Albă.
Klaus Iohannis și Joe Biden au participat la summit-ul COP26, unde liderii națiunilor au încercat să se pună de acord asupra măsurilor de reducere a emisiilor poluante, în contextul schimbărilor climatice care generează tot mai des fenomene extreme în ultimii ani.
„Acordul comercial va include construcţia unei uzine NUScale cu 12 module, iniţial urmând să fie create peste 6.000 de locuri de muncă în SUA şi România, inclusiv prin formule de cooperare, cu potenţialul de a fi create 30.000 de locuri de muncă în SUA şi România pe măsură ce proiectul se va dezvolta. Dezvoltarea tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni va fi un factor important care va contribui la reducerea emisiilor de dioxid de carbon din sectorul energetic şi la un viitor cu emisii zero”, sublinia preşedinţia SUA.
Reamintim faptul că România se află pe lista scurtă a aderării la programul Visa Waiver.