Prima pagină » Local » Primarul Mihai Chirica, o nouă încercare pentru majorarea tarifelor energiei termice! Proiectul de hotărâre este pe masa consilierilor locali

Primarul Mihai Chirica, o nouă încercare pentru majorarea tarifelor energiei termice! Proiectul de hotărâre este pe masa consilierilor locali

15 oct. 2024, 02:00,
Alexandra MAISNER în Local

Este a treia încercare a primarului Mihai Chirica de majorare a tarifelor la energia electrică, după ce proiectul de hotărâre nu a fost aprobat, în două rânduri, de plenul CL

În această săptămână, plenul Consiliului Local se va reuni în cadrul unei ședințe extraordinare pentru a supune votului proiectul de hotărâre privind aprobarea modificării prețului de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice.

Primarul Mihai Chirica, o nouă încercare pentru majorarea tarifelor energiei termice

Prețul energiei termice s-ar putea mări în municipiul Iași dacă în ședința extraordinară din data de 16 octombrie 2024, proiectul de hotărâre va fi aprobat de plenul Consiliului Local. Aceasta ar fi a treia încercare a edilului, privind majorarea tarifelor.

Astfel, potrivit informațiilor publicate, prețul de producere pentru energia termică, livrată de CET I pentru consumatorii casnici și noncasnici, va fi de 292,39 de lei/Mwh, fără TVA, adică 340,05 lei, cu TVA inclus.

În ceea ce privește serviciile de transport și furnizare, de distribuție și furnizare a energiei termice produsă în centralele de cogenerare CET I și CET II, Iași va avea un tarif după cum urmează: tariful local pentru serviciile de transport și furnizare va fi de 135,98 lei/MWh, fără TVA, iar tariful local pentru serviciile de distribuție și furnizare va fi de 206,98 lei/MWh, fără TVA.

Cu privire la prețurile locale ale energiei termice destinate consumatorilor casnici și noncasnici, va fi de 428,37 lei/ MWh, fără TVA, respectiv 635,35 lei/MWh, fără TVA.

„Se aprobă prețul pentru energia termică, facturată populației, de 257,86 lei/MWh, fără TVA. Se aprobă diferența dintre prețul local de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice pentru utilizatorii casnici și prețul local al energiei termice facturate populației în cuantum de 377,49 lei/MWh, fără TVA, diferența fiind suportată din bugetul local”, se arată în proiectul de hotărâre publicat.

Prețul gigacaloriei nu a mai fost modificat din 2019

Prețul gigacaloriei în municipiul Iași nu a mai fost modificat din anul 2019, atunci când a fost aprobat prin Hotărârea Consiliului Local, nr. 425/2019. Din acel moment, prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice a rămas la 323,52 lei pentru clienții casnici, respectiv de 324,45 lei pentru clienții noncasnici, iar cel pentru energia termică facturată populației (plătit de client) a rămas la 206,21 lei.

Menționăm că la sistemul centralizat de termoficare din municipiul Iași sunt branșate 21.269 de apartamente, 171 de agenți economici și 138 de instituții publice, din care 81 de instituții de învățământ cu 145 de clădiri aferente și 10 spitale cu 27 de clădiri aferente.

Sarcina termică, adică energia termică vândută în municipiul Iași, în anul 2023, este de circa 202.105 MWh/an (din care circa 98.252 MWh/an pentru clienții casnici și aproximativ 103.853 MWh/an pentru clienții noncasnici).

În prezent, la prețul local de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei de 278,18 lei/MWh, Primăria Municipiului Iași plătește o subvenție de 100,87 lei/MWh pentru ca cel achitat de populație să fie de 177,31 lei/MWh, adică 206,21 lei/gigacalorie.

Este a treia încercare a primarului Mihai Chirica de majorare a tarifelor la energia electrică, după ce proiectul de hotărâre nu a fost aprobat, în două rânduri, de plenul CL. Aleșii locali vor supune votului noile tarife, pe data de 16 octombrie 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`