Prima pagină » Local » Primarul Mihai Chirica nu va aloca fonduri pentru modernizarea piețelor în 2024! Directorul EcoPiața: „Noi administrăm piețele, proprietarul este Primăria Iași” – FOTO

Primarul Mihai Chirica nu va aloca fonduri pentru modernizarea piețelor în 2024! Directorul EcoPiața: „Noi administrăm piețele, proprietarul este Primăria Iași” – FOTO

17 feb. 2024, 02:00, 11 ,
Alexandra MAISNER în Local

Primăria Iași nu va moderniza nicio piață agroalimentară în anul 2024. Administrația publică este în colaps din cauza termoficării și a subvențiilor CTP

De ani de zile, ieșenii sunt nevoiți să meargă la cumpărături în piețe învechite și murdare. Primăria nu a demarat niciun proiect amplu de modernizare, iar locațiile arată ca în lumea a treia.

Nicio piață agroalimentară din Iași nu va fi modernizată în 2024! Primăria nu are în plan niciun proiect de anvergură

Piețele agroalimentare din municipiul Iași, administrate de EcoPiața SA, se prezintă la ani lumină față de cele similare din alte orașe ale țării. Nu este un lucru nou faptul că ieșenii sunt total nemulțumiți de modul în care proprietarul piețelor agroalimentare din oraș, și anume primăria, nu investește în modernizarea acestora.

Edilul Iașului are doar o speranță, dar niciun proiect concret cu privire la reamenajarea unor piețe civilizate în orașul care se pretinde a fi unul civilizat și modern, mai ales din perspectiva faptului că fiecare cetățean frecventează locațiile cel puțin o dată pe săptămână. Radu Botez, directorul interimar, a transmis faptul că o modernizare masivă este aproape imposibilă din cauza lipsei fondurilor din Primăria Iași.

„Bugetul EcoPiața va fi votat în luna martie 2024. Sigur vor fi investiții în piețe, ca și anul trecut, de câteva sute de mii de lei. Noi, din ce bani avem, facem. Terminăm de aranjat piața Alexandru, piața Dacia, dar nu în sensul de a face construcții, hale, acestea clar nu le reușim. Este o dorință din partea primăriei, de a se investi în piața Alexandru, dorința noastră, în paralel, este de a reuși să facem o proiectare pentru a acoperi într-o formă piața Nicolina.

Acolo avem un minus mare, acele tejghele nu sunt acoperite ca în piața Alexandru, atunci am dori să facem un acoperiș. Numai că, din forțele noastre proprii, lucrul acesta s-ar putea întâmpla între 3 ani și 4 ani, adică un sfert, poate 30 la sută, în fiecare an, din fondurile noastre. Este esențial să se înțeleagă faptul că noi administrăm piețele, proprietarul este Primăria Iași”, a transmis Radu Botez, director interimar EcoPiața.

Primăria Iași nu are bani pentru a oferi ieșenilor o piață agroalimentară modernă

Municipalitatea ieșeană nu deține fonduri pentru a oferi cetățenilor măcar o piață agroalimentară modernă, astfel că un asemenea proiect este imposibil de realizat anul acesta.

„Este dificil la ora actuală ca Iașul să aibă o piața ca în Occident. Primăria întoarce banii și pe o parte, și pe alta. Nu cred că e ușor să aibă bani pentru un astfel de proiect, în principal din cauza termoficării, a sumelor colosale cheltuite cu termoficarea și a faptului că banii încă nu se întorc înapoi. Mulți sunt în urmă cu plățile, iar creditul care este de 200 de milioane de lei, nu e o joacă, la care se tot plătește. Sigur, la fel sunt subvențiile la CTP, care sunt foarte mari, vreo 140 de milioane de an. Din cauza asta e foarte greu să găsești bani pentru altceva. Dacă nu ar fi termoficarea, sigur, lucrurile ar sta altfel, sau dacă, desigur, s-ar ridica în Consiliul Local prețul la gigacalorie, care este subvenționată”, a adăugat Radu Botez, directorul interimar EcoPiața.

Amintim faptul că, pe data de 29 septembrie 2023, consilierii locali au aprobat proiectul de hotărâre privind contractarea unei finanțări rambursabile interne, în valoare de 200 de milioane de lei, pentru achiziția de combustibil necesar asigurării energiei termice în sezonul rece 2023-2024. Practic, proiectul aprobat a îngropat Iașul în datorii.

Nicio piață agroalimentară din Iași nu va fi modernizată în 2024. Municipalitatea este în pragul colapsului din cauza lipsei fondurilor. În tot acest timp, administrațiile locale din Cluj-Napoca, Timișoara, Alba Iulia sau Oradea au modernizat aceste spații publice pentru producătorii agricoli.

Comentarii
  • RUSINE ESCROCILOR SI PENALILOR DIN ECOPIATA SI PRIMARIA IASI !! IN PIATA ALEXANDRU DE 9 ANI INCONTINUU BISNITARII SI SPECULANTII LINGURARI SE DAU DREPT MOLDOVENI SI VAND MARFA ALTERATA ,FURA LA CANTAR PENSIONARII DIN MIRCEA ,MINERVA SI DACIA ,BABELE DIN HALA DE BRANZETURI NECONTROLate de nimeni vand oua de avicola la pret de oua de tara ,lapte indoit cu apa sau cu prafuri ,cei din magazinele de carne fura la cantar pensionarii mai ales cand luati carne tocata ,de 9 ani se vinde marfa ilegala ,fara acte fara nimic ,fara acte de provenienta fara acte de calitate ..alcool ,tigari ,medicamente din r moldova necontrolati de nimeni de 9 ani ,,

  • de ce in talciocul din iasi sunt tarabe ruginite neacoperite de pe timpul lui ceasca ?

  • ECOPIATA FURA PE RUPTE DIN TALCIOC FURA 50 % DIN BILETE DOAR LUCRATORII ECOPIATA

  • Sorin pumn de otel

    Pe cei cu barul in talcioc nu ii verifica nimeni ,au bauturi contrafacute ,preturi f mari zoaie de cafea ,mici infecti si alterati .

  • Tabula rasa cu primaria și ecopiata ! Ieșeni, arătați la vot aceeași fata a monezii oferite de incompetenta lor.

  • Schimba Primare toti oamenii si sefii de la piete, bazar, etc ce sunt pusi de tine sau de cei mai vechi ca tine in functie, pentru ca vechimea angajatilor din aceste locuri genereaza o mare coruptie.
    Intradevar colcaie pietele de smenuri si smenari, de angajati in piete de foarte mult timp care isi umplu buzunarele zilnic.

  • LA NOI IN IASI MILITIA DOARME IN MASINI IN LOC SA PATRULEZE IN INTERIORUL BAZARULUI SI A TALCIOCULUI ,CEI DE LA POARTA TALCIOCULUI SE DUC DUMINICA ACASA CU MII DE LEI FURATI DIN INCASARI ILEGALE ,MILITIA IN CARDASIE CU EI .

  • Pensionar Iasi

    Primaru penal kirika il intereseaza doar mita spaga cat mai multe vile pt el si fam lui ,de ieseni il doare direct in kur de 10 ani fura incontinuu ajutat de politie avocati si magistrati …….

  • Cristachi Leonid

    Rușine să-i fie penalului firfozon și hlizitor. Își bate joc de comercianții piețelor sugând-ui de taxe pipărate și bieții de ei stau în frig și ger pentru ca cetățenii să cumpere produse mai ieftine.
    Unde sunt banii că hoțul tot hoț e.
    Păi ditamai Iașul Culturii să nu beneficieze de piețe moderne că penalul stă proțăpit pe fotoliu și butonează pe Facebook nepăsător după ce s-o burdujit cu bănărit și proprietăți pe numele rubedeniilor. Vine timpul să de-a socoteală și să stea colo cu șobolanii și cu gașca lui

  • Întâi face sala polivalentă, stadionul, pasajul din intersecția Podu Roș și dacă mai are timp se ocupă și de piețe…Piața Nicolina îi plină de bișnițari, traficanți de țigări care vând protejați de poliția locală, mizerie și jeg, o piață care reprezintă un focar de infecție…la tarabe sunt în marea lor majoritate samsari, foarte puțini producători..

  • dimineata in talcioc azi era o arma cu alice ilegala dar militia era afara in masina si beau cafele pe tik tok

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`