Afaceriștii din Iași vor trebui să se gândească de două ori când construiesc blocuri de locuințe colective. Primarul Mihai Chirica a emis o dispoziție prin care înăsprește emiterea autorizațiilor de construire. Haosul locurilor de parcare de la blocuri ar urma să înceteze încă de la faza de autorizare
Edilul Mihai Chirica a emis o dispoziție în cursul zilei de ieri care vine să reglementeze modul în care dezvoltatorii imobiliari construiesc în municipiul Iași. Unele puncte din document erau măsuri normale care trebuiau respectate fără să fie nevoie de intervenția primarului. Un punct important este reprezentat de locurile de parcare. În viitor, în autorizația de construire vor fi menționate locurile de parcare aferente apartamentelor. Astfel, nu se vor mai crea confuzii.
„Necesarul de locuri de parcare se va asigura pentru fiecare tronson de clădire rezidențială, sens în care se va menționa în mod expres în autorizația de construire numărul de locuri de parcare aferent fiecărui tronson de clădire în parte, conform legislației. Dimensionarea locurilor de parcare se va face direct proporțional cu numărul unităților locative care compun ansamblul rezidențial, sens în care se va menționa în mod expres în autorizația de construire faptul că fiecărei unități locative îi corespunde un loc de parcare aferent, identificat în memoriul tehnic și partea desenată (de exemplu, apartamentului 5 îi corespunde locul de parcare 7)”, se arată în dispoziția edilului.
Sunt impuse condiții în momentul în care apartamentele sunt vândute
Conform aceleeași dispoziții, în autorizația de construire va fi menționată obligația ca dezvoltatorul să vândă apartamentele doar cu locuri de parcare. S-a impus și amenajarea locurilor de parcare pentru autovehiculele electrice.
„Fiecare tronson de clădire va fi prevăzut cu minimum un loc de parcare echipat cu instalații de încărcare destinate vehiculelor electrice. Fiecare tronson de clădire care face parte din ansamblul rezidențial va fi prevăzut cu rasteluri / locuri de parcare special amenajate pentru biciclete. Fiecare tronson de clădire trebuie să asigure accesul persoanelor cu dizabilități locomotorii. Toate condițiile expuse mai sus vor fi configurate într-o planșă tehnică anexă la autorizația de construire, care va face parte integrantă din aceasta”, sunt alte condiții cerute de primarul Mihai Chirica.
Funcționarii din Primăria Iași vor fi mai atenți la situația juridică a terenurilor
Primarul Mihai Chirica asigură că certificatele de urbanism vor fi eliberate doar după ce se va stabili că nu sunt probleme din punct de vedere juridic.
„Emiterea certificatului de urbanism va avea în vedere situația juridică, tehnică și economică clară a amplasamentului pentru care se solicită autorizarea. Astfel, este permisă eliberarea certificatului de urbanism numai în situația în care există evidențiat un drept de proprietate / creanță cert și neafectat de eventuale suprapuneri sau alte situații juridice incerte. În situația în care se constată imposibilitatea validării soluției de urbanism solicitată de beneficiar prin cererea de eliberare a certificatului de urbanism, reprezentanții Direcției de Urbanism vor explicita în mod detaliat și expres toate motivele care conduc la refuzul eliberării certificatului, cu referire expresă la cadrul legal incident”, transmit reprezentanții Primăriei Iași.