Consiliul Local va decide în aceste zile scumpirea locurilor de parcare din oraș. Edilul Mihai Chirica a explicat pe larg de ce s-a ajuns la o asemenea variantă. În plus, conducerea primăriei a anunțat că va demara procedurile pentru construcția unor parcări supra și subterane în unele zone din oraș
Municipalitatea ieșeană pregătește un proiect de hotărâre legată de scumpirea locurilor de parcare. Proiectul va fi discutat în plenul Consiliului Local la ședința ordinară de la finalul săptămânii. Cea mai importantă prevedere ține de majorarea tarifului de parcare pentru autoturisme de la 2 la 5 lei pe oră. Edilul Mihai Chirica a explicat de ce s-a ajuns la această majorare de preț.
„Tarifele la parcare se referă în cea mai mare parte la cele cu plată. Erau la doi lei și ajunseseră să fie ocupate pe tot parcursul zilei de o singură mașină pe un loc de parcare. Pe noi ne interesează ca pe zona centrală să fie rulaj. Era cel mai mic tarif la parcare din țară, ceea ce aducea și aglomerația din zona centrală. Pentru parcările de reședință nu se modifică tariful. Acesta va rămâne la fel, la 31 lei la scoaterea la licitație pe loc. Am intervenit un pic la tarifele pentru societățile comerciale, cele care închiriază fără abonament. În rest, toate au rămas cam la fel”, a menționat edilul Mihai Chirica.
Parcare în Baza 3
Edilul municipiului Iași a arătat că primăria are în plan și construcția unor parcări supra și subterane.
„Avem în lucru o parcare supraetajată în zona Mușatini din cartierul Alexandru cel Bun pe o suprafață de 2.000 metri pătrați. Mai scoatem la licitație o parcare în față la UMF, pe o suprafață de 6.000 metri pătrați în aceste zile. Poate fi cu minim trei etaje la nivel subteran. De asemenea, și pe strada Islaz dorim să avem o parcare de 3.-400 locuri, amplasată în jurul rețelei de termoficare”, a mai spus primarul Mihai Chirica.
Acesta a menționat și faptul că la Iași se derulează o campanie de ridicare a mașinilor abandonate pe domeniul public.
„Mașinile vechi, care nu sunt revendicate, sunt ridicate și duse la casat. Din păcate, este tot mai grea această procedură de casare. Nu din cauza legilor, ci pentru că sunt tot mai puține persoane interesate să le preia. Dacă acum șase-șapte ani era recuperată la 5- 600 lei, acum nu o dăm nici cu 50 lei. Sunt cu sutele pe domeniul public abandonate de către proprietari. Este o problemă mai veche, apărută dinainte de a începe importul masiv de vehicule uzate în toată țara. Avem de lichidat un prag național de 2.5 milioane de vechicule în următorii ani. Nu am găsit mașini abandonate doar în oraș. Am găsit și în păduri, și la marginea lacurilor, în tot felul de unghere. Este o procedură anevoioasă până identificăm proprietarii. Ne ocupă timp adunarea lor, dar merită pentru că eliberăm noi locuri de parcare”, a încheiat Mihai Chirica.