Prima pagină » Eveniment-Social » Primarul Mihai Chirica, discuții aplicate despre actualizarea Planului Național de Redresare și Reziliență
Primarul Mihai Chirica, discuții aplicate despre actualizarea Planului Național de Redresare și Reziliență

Primarul Mihai Chirica, discuții aplicate despre actualizarea Planului Național de Redresare și Reziliență

10 feb. 2021, 17:44,
în Eveniment-Social

Primarul Mihai Chirica a participat marți, 9 februarie, la sediul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, alături de ceilalți reprezentanți ai conducerii Asociației Municipiilor din România (AMR), la o dezbatere cu tema „Cum dezvoltăm inteligent și durabil marile orașe?”, parte a unei serii de dezbateri publice organizate pentru actualizarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, ministrul Cristian Ghinea a subliniat în cadrul discuțiilor faptul că, în prezent, PNRR nu are o alocare punctuală pentru dezvoltarea localităților și nici nu indică obiective care urmează să fie susținute. În acest sens, ministrul a propus crearea unui instrument de finanțare pentru primării, respectiv un fond de reziliență pentru localități, dat fiind că „reformele sunt așteptate de la autoritățile centrale, nu de la cele locale, iar dumneavoastră trebuie să încadrați investițiile pe care le aveți de făcut în aceste reforme”. Ministrul a adăugat faptul că din același fond ar putea fi finanțate școli, spitale și alte obiective, în baza unui mecanism de prioritizare a investițiilor. Totodată, ministrul a subliniat că PNRR va trebui să fie un instrument de finanțare flexibil, ușor de implementat și orientat spre reforme.

Propunerile reprezentanților AMR

Propunerile reprezentanților AMR pentru dezvoltarea inteligentă și durabilă a marilor orașe au vizat susținerea economiei circulare, colectarea selectivă a deșeurilor, investiții în sisteme de termoficare inteligentă, regândirea zonelor industriale, dar și soluții privind îmbunătățirea vieții de zi cu zi a locuitorilor. Pentru îndeplinirea obiectivelor și implementarea rapidă a reformelor și a proiectelor care le susțin, reprezentanții AMR au propus realizarea de achiziții centralizate.

„În luarea mea de poziție am transmis că, în opinia mea, prioritățile de redresare economică sunt: redresarea sistemului de educație, pentru ca fiecare tânăr să fie educat și să poată să desfășoare o profesie; îmbunătățirea mobilității populației prin proiecte de infrastructură regională și locală; dezvoltarea unor parcuri industriale precum și de inovare și cercetare urmate de transfer tehnologic; nu în cele din urmă, reforma administrativă și descentralizarea”, a declarat primarul Mihai Chirica.

România va avea la dispoziție 30,4 miliarde euro prin Mecanismul de Redresare și Reziliență pentru implementarea PNRR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`