Prima pagină » International » Primarul Londrei verifică toate monumentele din oraș: Statuia unui negustor de sclavi a fost aruncată în apă
Primarul Londrei verifică toate monumentele din oraș: Statuia unui negustor de sclavi a fost aruncată în apă

Primarul Londrei verifică toate monumentele din oraș: Statuia unui negustor de sclavi a fost aruncată în apă

09 iun. 2020, 16:14,
Cristian ZAVASTIN în International

Primarul Londrei verifică toate monumentele din oraș,. Primarul Londrei a ordonat verificarea tuturor statuilor şi numelor de străzi din capitala britanică, după ce protestatarii împotriva rasismului au dărâmat monumentul unui filantrop din secolul XVII, care și-a făcut averea din comerțul cu sclavi, scrie Reuters.

Un grup de demonstranţi a dărâmat duminică şi a aruncat în portul Bristol o statuie a lui Edward Colston, un negustor de sclavi din secolul al XVII-lea, care ulterior a devenit bancher și filantrop.

Primarul Londrei verifică toate monumentele din oraș: „Diversitatea capitalei noastre este punctul nostru cel mai tare“

Primarul Sadiq Khan a anunţat că o comisie va revizui toate statuile, plăcile memoriale şi numele de străzi, care reflectă în bună măsură expansiunea rapidă a puterii şi bogăţiei Londrei la apogeul Imperiului Britanic, sub regina Victoria.

„Diversitatea capitalei noastre este punctul nostru cel mai tare, dar statuile, numele de străzi şi spaţiile publice reflectă o eră apusă”, a arătat primarul, promiţând că unele statui vor fi îndepărtate.

„Este un adevăr incomod că naţiunea şi oraşul nostru îşi datorează o parte din bogăţie rolului în comerţul de sclavi, iar în timp ce asta se reflectă în domeniul public, contribuţia multor comunităţi la viaţa capitalei noastre a fost ignorată intenţionat”, a declarat Sadiq Khan.

Primarul Londrei verifică toate monumentele din oraș: Sclavii africani erau schimbați cu arme şi praf de puşcă

În cadrul celei mai mari deportări cunoscute în istorie, milioane de sclavi africani au făcut obiectul schimburilor cu arme şi praf de puşcă din Europa. Circa 17 milioane de bărbaţi, femei şi copii au fost smulşi din casele lor din Africa şi trecuţi peste Atlantic, în lanţuri, de navele care aduceau apoi din America în Europa zahăr, bumbac şi tutun. Cel mai brutal comerţ din istoria omenirii a durat din secolul al XV-lea până în al XIX-lea. Multe victime au murit din cauza condiţiilor inumane.

Sclavii supravieţuitori au îndurat o viaţă de exploatare pe plantaţii. Britanicii au abolit comerţul transatlantic de sclavi în 1807, dar sclavia a mai dăinuit încă o generaţie.

Boris Johnson, către protestatari: „Vă aud!“

„Vă aud”, le-a spus premierul britanic Boris Johnson manifestanţilor antirasism care au denunţat moartea lui George Floyd, un afro-american ucis de un poliţist alb în SUA, condamnându-i în acelaşi timp pe cei care încalcă legea, informează marţi AFP.

„Voi aveţi dreptate, noi avem dreptate să spunem că negrii contează, şi tuturor celor care au ales să protesteze de o manieră paşnică şi care au respectat distanţarea fizică le spun ‘Da, bineînţeles că vă aud, şi (vă) înţeleg'”, a declarat liderul conservator într-un mesaj video difuzat luni seara.

Cuvintele lui George Floyd, „Nu pot să respir”, în timp ce era ţintuit la sol sub genunchiul unui poliţist, „au stârnit furie şi un extins sentimentul – incontestabil, de netăgăduit – de injustiţie”, a declarat şeful guvernului britanic.

Ce le recomandă OMS protestatarilor

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a recomandat oamenilor care participă la proteste să-și ia măsuri de precauţie pentru a evita un nou val de contaminări cu coronavirus, citând dpa.

Deși pandemia bate în retragere în Europa, situaţia globală se agravează, a avertizat Ghebreyesus, acesta precizând că aproximativ 100.000 de cazuri noi au fost înregistrate în 9 din ultimele 10 zile, marea majoritate în Asia de sud şi pe continental american.

„OMS susţine pe deplin egalitatea şi mişcarea globală împotriva rasismului”, a ţinut să precizeze liderul etiopian al OMS în conferinţa de presă online, în referire la protestele declanşate de moartea afro-americanului George Floyd în timpul arestării sale.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a recomandat însă ca, „în măsura posibilului”, oamenii să păstreze cel puţin 1 metru distanţă de alte persoane, să se spele pe mâini, să-şi acopere faţa când tuşesc şi să poarte mască atunci când iau parte la proteste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *