Prima pagină » Titlurile zilei » Primarul Gelu Șpaiuc și-a concediat angajații incomozi, iar acum trebuie să le plătească despăgubiri uriașe din bugetul local. „Toți trebuiau să stea drepți în fața lui. El face legea în primărie” – FOTO

Primarul Gelu Șpaiuc și-a concediat angajații incomozi, iar acum trebuie să le plătească despăgubiri uriașe din bugetul local. „Toți trebuiau să stea drepți în fața lui. El face legea în primărie” – FOTO

29 mai 2024, 02:00, 38 ,
Alexandra MAISNER în Titlurile zilei

După ce au fost concediați, angajații din Primăria Sirețel și-au făcut dreptate în instanță. Aceștia au de recuperat peste 500 de mii de lei de la instituția publică locală

Mai mulți angajați ai Primăriei Sirețel au dat instituția publică în judecată după ce primarul PSD, Gelu Șpaiuc, i-a concediat abuziv. Aceștia susțin faptul că au fost disponibilizați din cauză că au devenit incomozi PSD-istului și pentru că nu erau de acord cu anumite decizii luate de primar.

Angajații din Primăria Sirețel au de primit despăgubiri de sute de mii de lei

Camelia Lăcătușu a acționat în instanță Primăria Sirețel după ce a fost concediată abuziv. Femeia susține faptul că primarul Gelu Șpaiuc nici măcar nu i-a oferit un preaviz de 10 zile înainte să părăsească postul de bibliotecar.

„Eu am fost încadrată pe funcția de bibliotecar la Primăria Sirețel, în locul titularei Nicoleta Vasilică, cât dumneaei a fost în concediu de creștere copil. Contractul meu a fost făcut până la revenirea din concediu a titularei, așa specifica pe contract. Între timp, titulara a născut din nou și a intrat dintr-un concediu în altul, nefăcând cerere să revină la treabă. Atunci primarul m-a dat afară, mi-a dat încetarea contractului. A dat dispoziție de încetare fără să fie semnată și de secretar.

Documentul nu era semnat de secretar, nu mi s-a dat nici măcar originalul, am fost anunțată în ultima zi, deci eu, a doua zi, nu mai aveam dreptul să vin la serviciu. Atunci am fost înștiințată că din următoarea zi nu mai vin la treabă, nu mi s-a dat nici măcar un preaviz cu 10 zile înainte, așa cum spune și legea. Mai mult decât atât, primarul i-a trimis titularei care era în concediu de creștere copil să vină la treabă, îi făcuse o cerere, o obligat-o într-un fel să se întoarcă la muncă. Eu, după ce am plecat acasă, am deschis proces, am plătit un avocat, am termen pe 26 iunie 2024, în care primăriei i se cere să pună la dispoziție, să facă dovada precum că titulara lor este la serviciu din moment ce mie mi-au dat dispoziție de încetare. Pentru că în contract scrie clar «până la revenirea titularei din concediu».

Ea, titulara, a făcut cerere că nu poate veni la muncă și să i se prelungească contractul. Eu am lucrat din data de 7 martie 2021 până în 25 octombrie 2023, când primarul a dat dispoziția de încetare. Am cerut și daune morale pentru că eu mi-am făcut și un credit, știind că titulara a mai născut între timp un copil, am spus că mai stau 2 ani și pot face și credit. Pentru daune morale am cerut 10.000 de lei, dar prejudiciul e mult mai mare”, a declarat Camelia Lăcătușu.

Primarul din comuna Sirețel face legea în instituția publică

Și Elena Roșu a fost concediată din postul de consilier relații cu publicul și registratură de către primarul Gelu Șpaiuc. Aceasta a transmis faptul că angajații trebuie să stea drepți în fața primarului și să execute tot ce le este transmis, fără a avea vreun punct de vedere.

„Domnul primar, de când a câștigat alegerile, nu suportă ca cineva să îl contrazică. Eu, dacă l-am contrazis, l-am contrazis pe litera legii. El tot ce spunea, tot trebuia să se întâmple, toți trebuiau să stea drepți în fața lui. El ce spune e legal. Eu m-am impus de câteva ori că nu este legal ceea ce face. El face legea în primărie. Mai nou, mi s-a reproșat că nu l-am votat, că nu am ținut cu PSD-ul. Eu l-am întrebat:

«De unde știi că nu te-am votat? Că votul este secret». A prins o ură pe noi, ăștia care suntem mai vechi în primărie. Eu am fost consilier relații cu publicul și registratură la primărie. Acest post a fost înființat la indicația Prefecturii. Este obligatoriu ca orice primărie să aibă acest post, conform Legii 544. Eu lucrez pe acest post din 2015, eu am mai fost înainte angajata primăriei pe post de asistent social, dar, când postul acesta s-a înființat, am participat la concurs și am câștigat concursul, am intrat pe post. Având majoritate în Consiliul Local, i-a adunat și au făcut reorganizare a organigramei.

Au decis să îmi desființeze postul. Pe data de 18 martie 2021, m-a dat afară, începând cu 19 martie 2021, eram dată afară. Postul meu nu avea voie să îl desființeze. L-am dat în judecată, am câștigat procesul la fond, la Tribunalul Muncii, decizia de la tribunal era executorie, primarul era obligat să mă pună pe post și să îmi despăgubească salariile”, a spus Elena Roșu.

„M-a trimis la arhivă, fără căldură, cu promoroacă pe pereți”

Femeia povestește faptul că, după ce primarul comunei a fost obligat de instanță să o repună pe post, acesta s-a răzbunat pe ea.

„M-a pus pe post doar formal. Am stat izolată într-o sală, nu aveam voie să vorbesc cu nimeni, nu aveam voie nici să trag o hârtie la xerox. Ca să își bată joc de mine, în decembrie 2023, m-a trimis la arhivă. Arhiva este o clădire în afara primăriei, fără curent electric, fără căldură, era promoroacă pe pereți și el mă trimitea să lucrez acolo. I-am spus că atribuțiile mele sunt altele, aveam și gestionarea arhivei, dar nu ce mă punea el să fac. Pe 4 ianuarie 2024, din cauza stresului și supărării am fost luată cu ambulanța de la primărie, am fost operată de colicist și am avut concediu medical până pe 26 ianuarie 2024. Când m-am întors, iar m-a trimis la arhivă, i-am spus că eu, operată, nu pot merge să lucrez acolo.

Nu aveam acolo nici măcar un reșou, era frig, era promoroacă pe pereți. Și-a bătut joc de mine. Ulterior, am solicitat concediul pe care trebuia să mi-l dea din anii din urmă, din 2021, 2022, 2023. Ca să nu îmi dea concediu de odihnă, a mobilizat iar consilierii și iar mi-a desființat postul ilegal. Nici până la această dată, nu am primit niciun răspuns nici la cererea de concediu, nici banii pe care trebuie să mi-i dea.

Trebuie să iau, în total, calculat până la 31 noiembrie 2023, 160.000 de lei plus, contribuția la bugetul de stat, 45 la sută, după calcul, ar trebui să ajungă 232.000 de lei. Am ajuns la executor pentru că nu voia să îmi plătească și mi s-a plătit doar 20.700 de lei, atâția bani am primit eu de la Primăria Sirețel. El face legea în primărie, banii ăștia trebuie să îi plătească din banii oamenilor, din bugetul local. Pe el nu îl interesează nimic, nu respectă nicio lege, nimic”, a adăugat Elena Roșu.

Primarul din Sirețel și-a concediat și consilierul personal

Nici consilierul personal al primarului nu a scăpat de concediere. Acesta s-a trezit cu postul desființat.

„Eu lucrez la primărie de prin 1991 și mă cunoaște lumea, eu mai vorbeam cu oamenii, oamenii veneau la mine să mai ceară niște informații. El mi-a spus că de ce nu trimit oamenii la el, păi, dacă aveau nevoie doar de o informație, nu aveam de ce să îi trimit. La un moment dat, au fost făcute niște reclamații în numele meu la Agenția pentru Protecția Mediului, la Inspectoratul de Stat în Construcții și la Protecția Consumatorului, făcute de pe niște conturi false, iar eu am făcut un răspuns la toate instituțiile, cu poza mea de buletin, să se claseze toate reclamațiile pentru că nu le-am trimis eu.

A doua zi, dimineață, a venit primarul să mă întrebe de ce am făcut adresele, i-am spus că eu trebuie să mă apăr. Am avut atunci impresia că el știa de ele, poate chiar el le-a făcut, era ceva cu fostul primar. Atunci mi-a spus că mă dă afară și mi-a desfăcut contractul de muncă pentru că nu corespund profesional. Eu am fost consilierul primarului, am fost cinci mandate viceprimar, am fost responsabil în construcții, în urbanism. Prima dată, mi-a desfăcut contractul de muncă că nu corespund profesional, în noiembrie 2021, după am câștigat în instanță, iar în decembrie 2023 m-a angajat din nou pentru că a fost obligat de instanță, din urmă nu mi-a dat nimic despăgubire.

A doua oară, la finalul lui ianuarie 2024, a făcut adunare de Consiliu Local și mi-a desființat postul de consilier personal. Primăria Sirețel trebuie să îmi dea aproximativ 139.000 de lei. Îi va fi pusă poprire pe contul de la primărie, că nu îmi achită. Nu doar cu mine a făcut așa, sunt mai mulți angajați care au pățit așa”, a spus fostul consilier personal al primarului, Gheorghe Constantinescu.

Și fostul casier, Liviu Vasilica, are de primit peste 120.000 de lei din partea Primăriei Sirețel. Acesta este un alt angajat care a câștigat în instanță după ce a fost concediat de primarul Gelu Șpaiuc.

Gelu Șpaiuc, primarul PSD al comunei Sirețel, neagă tot

Contactat de reporterii BZI, primarul comunei Sirețel a transmis faptul că nu există nicio concediere abuzivă și că posturile au fost desființate printr-o ordonanță dată de Guvern.

„Doamnă, nu e așa. A venit o ordonanță de la Guvern, prin care s-a redus numărul de posturi, de la 30 de posturi, la 27, s-a făcut restructurarea prin hotărâre de Consiliu Local. În urma hotărârii, eu am făcut disponibilizarea pentru că legea spune că primarul duce la îndeplinire hotărârile de CL. Bibliotecara a fost pe perioadă determinată, cât titulara era în concediu de creștere copil acasă. Titulara este și acum în concediu pentru că a mai făcut un copil. Instanța de judecată a pus să îi repun pe foștii angajați pe vechile posturi, dar dacă au fost restructurate, pe ce posturi să îi pun?

Noi, acum, în instanță încercăm să clarificăm asta. Până la urmă, vom vedea ce va ieși. În ceea ce privește sumele de bani, hotărârea judecătorească spune că va plăti comuna Sirețel, da, dar încă nu i-am achitat. Noi mergem mai departe în instanță, să vedem cum s-au dat hotărârile judecătorești, am făcut plângere la CSM. Vom plăti eșalonat, nu toți banii odată”, a declarat primarul PSD al comunei Sirețel, Gelu Șpaiuc.

După ce s-au trezit concediați, și-au căutat dreptatea în instanță! Angajații din primărie au de primit despăgubiri importante. Suma se ridică la peste 500 de mii de lei.

Comentarii
  • Incredibil cum niste neica nimeni se joaca cu destinele oamenilor. Auzi la el, ii da afara si trebuie sa plateasca comuna Siretel. Pai mai nene ai gresit plateste ca nu comuna i-a dat afara.

  • Ce moooie de malagambist sugaci are javra…..

  • Individul asta nu este chiar intreg la minte, l-am vazut la o partida de vanatoare, te calca pe picioare, te invineteste pe maini, un om mic, plictisitor si slinos cu multe frustrari.

  • Animalul asta si-a pus nevasta vice, este fiu de comunist tinut in brate de LaiKA de la drumuri, un individ care ne aduce aminte de trista perioada din anii 80. Se comporta exact ca sefii CAP-urilor comuniste.

  • Dragii mei , iesiti la vot, acesti oameni care se cred stapanii acestor comunitati trebuie sa dispara, ei isi iau primaria pe persoana fizica si bugetul primarie , cu banii din primarii multi primar isi platesc vacantele, rudele, isi fac case si firme de constructii , detin monopol in afaceri in toate comunele,, va spun asta in cunostiinta de cauza, am iesit la pensie si m-am mutat intr-o zona rurala si am deschis o mica afacere de fanilie , primarul nu s-a lasat pana nu mi-a inchis afacerea spunandu-mi in fata ca sunt venetic si ii fac concurenta la el in sat , cui sa ma plang ca Politia e la mana lui , deci sfatul meu este sa votati pentru copiii vostrii si pentru viitor ☺️

  • OCHIUL DIN UMBRA

    SPERAM SA SE SESIZEZE SEFII DIN POLITIE SI SA FACA CERCETARI IN DOSARELE TINUTE LA SERTAR LA PASCANI PRIN INTERVENTII, DE FINUL ACESTUI IMBECIL DL MILITIAN GRADINARU, CARE IL VIZITEAZA SA II DEA NOUTATI SEARA DUPA LASAREA INTUNERICULUI.

  • Spaiuc braconeaza si umple frigiderele sefilor cu mistreti si caprioare. Asta e Gelu Spaiuc, un mic afemeiat, un cwrvar libidinos si la cwr păros!!! Anul acesta de Paste stiu ca i-am dat mielul meu cu o nara, mielul era cam racit, scuipa muci dar Gelu asa la mancat si a zis ca mai vrea!!!

  • Spaiuc nu e cumva ala de monta vaci înainte să devină primar ?. Ce sa te aștepți de la un om care a rămas repetent la școală. Acum sa plătească din buzunarul sau concedierile abuzive

  • Se vede după fata ca e prost tare. Oare știe sa scrie ?

  • Miliarde furate și încă în libertate. Incredibil cata corupție e în țara asta. Un văcar se îmbogățește protejat de instituțiile statului. La revedere România, nu ne facem bine pana la o noua revoluție

  • Toate instituțiile statului sunt corupte. Șefii din politie sunt cumpărați
    Oameni buni , puterea este a noastră a poporului. Noi putem sa scăpăm de acești primari corupți prin VOT. PE 9 IUNIE NU VOTAM CU PSD

  • Parlamentarii ar trebui sa faca o lege prin care toti ce sunt alesi de popor sau numiti in functii la institutiile de stat sau la firmele din subordinea statului, trebuie sa garanteze cu averile proprii, atunci cand preia un mandat sau este numit intr-o functie de conducere la stat.
    Iar daca nu ai avere sa pu-i gaj pentru a ocupa o functie de conducere sau aleasa, nu ai ce cauta in acele functii, iar cand ai gresit sa iti execute gajul pus la dispozitie.
    Astfel dispar oportunistii care vor sa se imbogateasca din functiile publice si angajarile in institutiile si firmele de stat.

  • Stie cineva ca viceprimarița Doina Spaiuc e despartita de de primarul Gelu? Doina a fost prinsa in timp ce era pe ogoarele din Siretel cu angajatul de la cadastru. Masurau: Doina scula lui si el cat de larga e caldarea prin care pișă Doina

  • Taxeaza dirigintiile si proiectarile in comuna cu 30%. Dirigintia la un drum spre Humosu care se face in 3-4 luni o dat-o la unu de la Iasi cu 760 milioane……face ce vrea cu banii primariei exact ca la el acasa

  • justitiarul din siretel

    da de faptul ca a cumparat o lampa stradala de 50 lei cu 1250 lei nu spuneti nimic ?
    La primarie a facut un etaj si acoperisul cu 20 de miliarde . Coruptie si jaf ca in vestul salbatic sub ochii procurorilor si politistilor care il sustin. doina si gelu sunt doua marionete ale statului paralel, care nu stiu sa scrie si sa citeasca. ei doar semneaza ce le dicteaza Layka si partidul PSD.

  • coruptie si nesimtire. spaiuc fluiera prin primarie ca pe izlaz si daca vrei sa discuti ceva cu el ultimii doi neuroni incearca sa faca o conexiune dar nu reuseste sa spuna o propozitie pana la capat. Neocomunismul e in floare la siretel. saracii oameni sufera din cauza ca se tem sa voteze schimbarea.

  • Lasand la o parte comentariile realitatea e alta: nu poti da oamenii afara din institutie si apoi toti locuitorii din Siretel sa plateasca reangajarea lor. Deci, trebuie o schimbare!!! Gelu, este prea prost, tolomac si dobitoc, buhai turtit, tu-ți rasa mătii de slinos…

  • Noi din Siretel suntem sătui de animalele Boboc Ancuța Pușcărie , Madam Ștefan prăduit oare a bugetului comunei ani de zile și ea cu zeci de dosare și mai nou militianul Cotoi un pensionar special reșapat. Toți ăștia comentează poate, poate performantul Gelu Spaiuc va pierde, realitatea e clară SPAIUC are 94% restul e ca-n can

  • Primarii se cred mari pooli….asa se credea si booul ala de Tataru de la Targu Frumos si a luat-o la mooie de nu s-a vazut.TATARU SUJI POOLI

  • toate institutiile statului si subordonatele colcaie de putori puse pe functie de sefi , de directori care taie frunze la caini toata ziulica …

  • PENTRU SECURICA

    Anonimul cu 94 % Suji POOLA LaiKA MAGAREL, poate in visele tale umede. Vezi ca is inundate drumurile judetului putoare mergi si iti faci si tu treaba pentru care esti platit cioclule, nu mai sta la caldurica sa citesti presa si sa lasi comentarii slugarnice la un taran analfabet care iti da tain, esti in timpul programului OBEZULE.

  • De ce nu plătește din banii lui? De ce trebuie sa sufere o comuna întreaga pt niște animale care nu gândesc?

  • SOAPTE poate AUDE SAU VEDE CINEVA

    Q7 Nu plateste pentru ca noi nu mai avem sau avem aserviti si obedienti, depinde de pe ce parte privesti lucrurile : politie – finul sef interimar sectie 6, apoi sef serviciu tine in loc situatia penala a acestor tarani sa se prescrie, procurori – sa speram ca ies si ei la putina treaba de teren, curte de conturi – unde sef este un PSDIST pus de POMPA vede nimicuri da nu vede evidentul si lasa masuri care sa ii ajute sa scape. O REVOLUTIE mai poate face ceva in localitatea aceasta sau UN PROCUROR care mai are DEMNITATE si solicita arestarea tuturor infractorilor care fura din banii publici. Alegerile is castigate de mult, furtul continua, is castigate de cand organele statului au inchis ochii si au permis s-a deturneze banii Ministerului Muncii si sa faca ajutoare sociale la tot satul, oamnei cu vile, tractoare, terenuri iau ajutor social in aceasta localitate, sub indrumarea obedientului GRINEA.

  • Ce treabă face o bibliotecară la o primărie rurală ca să justifice un salariu? La școala din comună înțeleg dar mă îndoiesc că vine vreun țăran din Sirețel să citească la biblioteca primăriei când are ”Biblioteca lui Bachus” în mijlocul satului.

  • mioara, alias Magarel layca, ai jignit toata comuna siretel. singurii care nu citesc in comuna siretel sunt, gelu, doina si asistatii lor. restul familiilor bune au copii care imprumuta carti de la biblioteca si sunt interesati de cultura. Tu nu ai cum sa intelegi ce insemna cultura intr-o localitate pentru ca ai vrut sa evacuezi o scoala. Te intereseaza doar BANUL FACUT ILEGAL.

  • singurii care sustin coruptii si comunistii din fruntea primariei siretel sunt cei care au interes financiar: asistatii, magarel layca, pesedistii care primesc procente sub forma de spaga din ceea ce fura gelu si doinita biciclista

  • gielu premar barosan jmecher

    muuuuuu la tăt poporu. io îs gielu premaru vost . nu ma jicniti cî ios șăf sî tai spanzur trag cu pusca omor șî musca/ . haidați tăț la un pahar di rachiu va pup. mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

  • doinita biciclista

    muuuuuuuuu tovarîș dooooina is eu sî is vici primar la sîrităl . dacî nu va videț di triabî io va spurc di nu a sî vî videț nu am multî carti da io sî barbatîniu conducim urbia sîrităl. nu va puie dracu sa va luaț di noi câ venim la poartî la voi sî va dam în cap cî am mai fost șî nu nii rusîni sî măi vin. mmmmuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

  • Magarel pensiile speciale sunt votate de tine si de PSD. Acum folsesti argumentul pensiilor speciale ca fiind negativ dar si tu o sa beneficiezi de pensia speciala. Ai grija sa nu iti superi sefii care au dat legea ca te exclud din partid si atunci chiar ca o sa ajungi la siretel sa iti dea gelu ajutor social.

  • Alexandra, 29 ani

    SI IO AM FOST CONCEDIARA IN 2015 ABUZIV
    DUPA 4 ANI DE PROCESE AM PRIMUT 350.000E DE LA PRIMARIE. NU E NORMAL!!!!!!!!!!!!!! A FOST JALE

  • intr-o tara civilizata indivizi ca Doina si Gelu Spaiuc nu erau primiti nici la usa unei institutii dar sa mai lucreze sau sa conduca o institutie publica… este de plans ce se intampla in acesta tara umilita de baronii PSD. Votul este singura noastra sansa. Pe 9 iunie nu lasati asistatii sa ne decida viitorul. MOOIE PSD

  • se vede pe fata individului ca e alcoolic

  • Cei doi SS-isti adică secretaru și specialul au fost ieri după buletinele de vot și au plasat și o anonimă . Mă secretar șmanglitor ai primit 43 ha de pășune de la infractorul de cumătra-tu pentru a-l ține în funcție deși era condamnat. La sfârșitul săptămânii Gelucu ca ajunge la 96 %!. Voi nu vedeți ca nu vă ia nimeni în serios ? Mergeți mă să dați muștele afară din pădurea Humosu !

  • Magarel Layca

    Io îs Magarel , securist și mare mahar pă judetu iasi . Conduc regionala de Drumuri a Moldovei și de asta suntem pe primul loc la accidente și la numărul de morți. Ma confesez public: io Myklos Layca, sunt securist ungur și am făcut multe ilegalități la viata mea împreună cu mafia PSD. Io îmi postez mii de ore ilegal că să fac un ban, iau spaga pe chirii , decontez lucrări nerealizate și de asta mor oamenii pe străzile Moldovei. Zic adevărul pentru că nu mai suport sa ma mustre conștiința și pentru mi se cere ee la partid sa fac bani și trebuie să i fac cum pot. Legal nu se poate asa ca apelez la prieteni cumnSpaiuc Gelu că el nu zice niciodată nu. Furaaaa cu nemiluita și de asta îl ajut și sustin pana în pânzele albe .

  • E campanie electorală şi au început împroşcările cu noroi din ambele tabere.Azi e Gelu iar mâine nu se ştie cine urmează.

  • Toate comentariile pro Spaiuc, dar toate sunt acrise de slugarita lui…acum nu va ramane decat sa ghiciti cine e….

  • Ala de isi ponteaza mii de ore ilegal. groparul infrastructurii Moldovei. vinovatul moral si material pentru oamenii morti in accidente rutiere

  • Ce butoi, auzi a facut sesizare la CSM dupa ce ca este nemernic nici nu este in stare sa isi recunoasca greselile si sa nu le mai repete. Din pacate asemenea specimene parte dintr-o caracatita, is lasate sa sufoce o cumunitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 octombrie 2024
05 octombrie 2024