Prima pagină » Pascani » Justitie » Primarul din Ruginoasa, reclamat la DIICOT
Primarul din Ruginoasa, reclamat la DIICOT

Primarul din Ruginoasa, reclamat la DIICOT

22 ian. 2012, 21:46,
Catalin Mihaila în Eveniment-Social
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:265193;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Opt consilieri locali din opozitie l-au reclamat pe edilul-sef al comunei la Serviciul de prevenire si combatere a criminalitatii economico-financiare pe motiv ca a prejudiciat bugetul local @ Consilierii afirma ca, la orice investitie realizata in comuna, a suplimentat listele de cheltuieli fata de cele din proiect @ Primarul acuzat de ilegalitati nu a vrut sa faca nici un comentariu

Primarul comunei Ruginoasa, pedelistul Ionel Moraru, urmeaza sa dea cu subsemnatul in fata procurorilor din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT). Opt consilieri locali din opozitie l-au reclamat la Serviciul de prevenire si combatere a criminalitatii economico-financiare pe motiv ca a prejudiciat bugetul local. Consilierii afirma ca la orice investitie realizata in comuna a suplimentat listele de cheltuieli fata de cele din proiect. „Noi, o parte din consilierii locali, am hotarat sa sesizam organele de ancheta ale statului vizavi de o serie de fapte grave ce se intampla la primaria comunei Ruginoasa, ce duc la prejudicierea bugetului de stat, dar si a bugetului local. Toate licitatiile, selectia ofertelor sau incredintarile directe de contracte s-au facut ilegal si sunt dovezi care pot fi prezentate. Deja s-au inceput procedurile de control in urma adresei inaintate de noi”, a declarat Danut Nechifor, consilier local PSD.

Cei opt consilieri care l-au reclamat pe primar sunt: Danut Nechifor, Maria Aurora Dirtu, Dumitru Ungureanu, Ioan Curca, Lenuta Maftei, Viorica Stefanuca, Dan Toarba si Vasile Berbenciuc.

Acestia mai spun ca primarul Ionel Moraru incalca Legea achizitiilor publice cu desavarsire, fiind simultan presedinte de comisie si ordonator principal de credite. Mai mult decat atat, si-a amplasat in puncte strategice si o serie de oameni din primarie, astfel incat acestia au devenit  incompatibili pe functii. „S-au incheiat acte aditionale la diferite contracte de investitii fara sa fie ceruta aprobarea Consiliului Local. Doar prin semnatura de primar s-au adaugat la contracte sume de aproximativ 90.000, 70.000 etc. Si pentru toate acestea, noi, consilierii, avem dovezi. Daca vine Curtea de Conturi, atunci poate gasi foarte usor neregulile facute de actualul primar”, a declarat Danut Nechifor.

Risipa de bani publici

Potrivit grupului de nemultumiti, s-au facut nereguli si la scoala din comuna, care, desi, necesita numai o reparatie capitala, a fost demolata pentru ca lucrarile de constructie sa revina unui apropiat al edilului-sef. Dupa risipa de bani pe materiale, nici la ora actuala nu a fost finalizata investitia, iar copiii nu mai au unde sa-si desfasoare orele. De asemenea, la proiectul numit „Centru de zi” nu se reuseste efectuarea receptiei lucrarilor intrucat nici un consilier nu doreste sa faca parte din comisia de receptie din cauza ilegalitatilor savarsite. In plangerea sustinuta de acestia se precizeaza ca obiectivul nu a respectat proiectul, un exemplu fiind izolatia peretilor cladirii. In proiect ea figureaza ca fiind de 10 cm, iar in realitate este de doar 5 cm.

Curtea primariei, spatiu de afaceri pentru familie

Cel mai probabil, mai ales in vremuri de criza, primarul Ionel Moraru s-a gandit sa aduca niste bani in plus la buget chiar din visteria familiei. Ca urmare, a concesionat fiului sau o suprafata de 1.000 mp din curtea primariei. Pe suprafata in cauza s-a construit o hala cu materiale de tamplarie si mobilier, apartinand firmei SC Mestesug Art Mob SRL. Nu a durat mult timp pana ce au inceput si afacerile cu institutiile subordonate primariei. S-au achizitionat table de scris pentru scolile din comuna, numere de strazi, mobilier pentru sali de clase si alte bunuri pentru un nou proiect ce se deruleaza la un han din comuna.

Nici ginerele primarului nu a fost dat deoparte. Acestuia, prin I.F. Popa Ovidiu, i s-a dat in administrare site-ul oficial al comunei. „O alta mega afacere a domnului primar Ionel Moraru este incasarea de la APIA (Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura – n.r.), prin intermediul unui angajat al primariei, a sumei de 170.500 lei. Primarul i-a concesionat o pasune, fara aprobare de la Consiliul Local, angajatului, prin care a incasat suma respectiva in decursul a doi ani. Contractele de concesionare nu sunt inregistrate in contabilitate sau in registrul special al secretarului si nu s-a platit nici redeventa. Nu vrem decat sa plateasca cel care a gresit si nu comunitatea care ne-a ales”, au precizat reclamantii.

Primarul: „Nu stiu, nu am vazut, nu am facut”

Primarul acuzat de ilegalitati nu a vrut sa faca nici un comentariu. Ionel Moraru a precizat doar faptul ca asteapta sa fie instiintat si el cu privire la acuzele ce i se aduc. „Pana nu vad despre ce este vorba nu fac nici un comentariu. Astept organele de ancheta sa vina la primarie. O sa pun la dispozitia lor tot ce mi se cere si atunci o sa fac comentarii. Pana atunci nu stiu despre ce este vorba. Nu va pot spune decat ca am auzit ca as fi fost reclamat. Altceva nu stiu”, a declarat primarul comunei Ruginoasa, Ionel Moraru. 

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`