Prima pagină » Local » Primarul din comuna ieșeană Mogoșești, Ștefan Maftei, condamnat pentru că și-a pus fiul consilier de imagine! Sentința dată de judecători este definitivă! La audieri a recunoscut totul!
Primarul din comuna ieșeană Mogoșești, Ștefan Maftei, condamnat pentru că și-a pus fiul consilier de imagine! Sentința dată de judecători este definitivă! La audieri a recunoscut totul!

Primarul din comuna ieșeană Mogoșești, Ștefan Maftei, condamnat pentru că și-a pus fiul consilier de imagine! Sentința dată de judecători este definitivă! La audieri a recunoscut totul!

03 iul. 2020, 04:00,
Ciprian Nedelcu în Local

Primarul din comuna Mogoșești a fost condamnat după ce și-a pus fiul consilier de imagine! Sentința emisă ieri de judecătorii ieșeni este definitivă! La audieri, Ștefan Maftei a recunoscut totul în fața anchetatorilor

Primarul din comuna Mogoșești, Ștefan Maftei, a fost condamnat pentru că și-a pus fiul consilier de imagine! Decizia, care este definitivă, a fost emisă ieri de magistrații din cadrul Curții de Apel Iași.

„Instanța admite apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași și de inculpatul Ștefan Maftei. Admite acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat pe 10 mai 2019 între procuror și inculpat. Stabilește pentru inculpatul Ștefan Maftei pedeapsa principală de un an de închisoare, cu amânare, pentru folosirea funcției în scopul favorizării unei persoane, în formă continuată. Stabilește în sarcina inculpatului obligația de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 30 de zile, în cadrul Direcției de Asistență Socială Iași – Centrul de Urgență pentru Recuperarea și Integrarea Socială «C.A. Rosetti» sau în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Iași. Definitivă”, au precizat judecătorii ieșeni.

Primarul Ștefan Maftei, acuzat de folosirea funcției în scopul favorizării unei persoane, în formă continuată

Primarul Ștefan Maftei a ajuns în fața judecătorilor în urmă cu aproximativ 2 ani, fiind acuzat că și-a angajat fiul pe postul de consilier de imagine.
Pe 19 iulie 2018, procurorii au trimis la instanță acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat cu Ștefan Maftei (69 de ani).

„Inculpatul Ștefan Maftei, în calitate de primar al comunei Mogoșești, județul Iași, a semnat dispoziția de pe 27 decembrie 2012, pentru încadrarea fiului său, D.M., pe postul de consilier personal al primarului, și aprobarea fișei postului, întocmită pentru angajat”, au menționat procurorii ieșeni.

Totul a pornit de la un denunț formulat de un consilier local din Mogoșești, R.P. Aceasta din urmă l-a acuzat pe primar de conflict de interese. În denunțul respectiv, femeia l-a acuzat pe Ștefan Maftei, printre altele, că și-a angajat propriul fiu în calitatea de consilier de imagine.
Ulterior, anchetatorii au dispus schimbarea încadrării juridice, din acuzația de conflict de interese, ajungându-se la cea de folosire a funcției pentru favorizarea unei persoane.

Fiul primarului din Mogoșești, consilier de imagine cu o leafă de peste 1.500 de lei

Anchetatorii au constatat că, pe 27 decembrie 2012, a fost emisă de primarul comunei Mogoșești dispoziția pentru încadrarea pe post de consilier, începând cu 1 ianuarie 2013, pe toată perioada mandatului, a fiului său, D.M., cu o remunerație de bază de 1.521 de lei și un spor de vechime în muncă de 15 la sută.

„Ulterior, în baza cererii de demisie a lui D.M., înregistrată la nivelul instituției publice amintite pe 28 noiembrie 2013, inculpatul Ștefan Maftei a emis pe 16 decembrie 2013 dispoziția conform căreia a încetat contractul individual de muncă. În temeiul contractului individual de muncă în cauză, care a produs efecte juridice în perioada ianuarie – noiembrie 2013, D.M. a beneficiat de remunerația amintită”, au adăugat procurorii ieșeni.

La audieri, primarul Ștefan Maftei a recunoscut comiterea faptelor și a solicitat încheierea unui acord. Totuși, Judecătoria Iași a respins inițial acest acord de recunoaștere a vinovăției. Ulterior, atât anchetatorii, cât și primarul Ștefan Maftei au atacat decizia. Astfel, s-a ajuns la decizia Curții de Apel Iași de ieri, prin care primarul din Mogoșești a fost pedepsit pentru că și-a angajat fiul pe postul de consilier de imagine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *