Vasile Bejenaru, consilier local al comunei ieșene Ceplenița, este revoltat pe modul în care primarul Dumitru Laiu a încheiat contractul pentru promovarea obiectivelor turistice din zonă. Dumitru Laiu plătește zeci de mii de lei în conturile unei firme obscure
În comuna ieșeană Ceplenița, primarul Dumitru Laiu este acuzat de către consilierul local Vasile Bejenaru de faptul că a semnat un contract, în valoare de peste 55.000 de lei, fără a cere o părere din partea Consiliului Local al comunei pe care o conduce. Oferta depusă de societatea Consulting Best Concept Expert S.R.L, administrată de către Adelina Georgiana Ochiana Ionescu, a fost acceptată la nici 10 minute după depunerea ei pe platforma Sistemului de Achiziții Publice (SEAP).
Firma a fost înființată în luna septembrie a anului 2022. După fix 2 luni de zile de la înregistrarea în registrul comerțului, Consulting Best Concept Expert S.R.L a și primit un contract bănos pentru serviciile de promovare prin imagini și video a comunei ieșene Ceplenița.
Primarul din Ceplenița plătește zeci de mii de lei în conturile unei firme obscure
Dumitru Laiu, primarul comunei ieșene Ceplenița, plătește zeci de mii de lei în conturile unei firme obscure. Mai exact, în luna decembrie a anului 2022, firma Consulting Best Concept Expert S.R.L. a semnat un contract de 55.000 de lei, fără TVA, cu primăria comunei. Aceasta trebuie să presteze servicii de promovare a localității.
Prin contractul încheiat cu primăria, firma Consulting Best Concept Expert se obligă să creeze albume de dimensiunea 30×60 cm, cu coperți din piele, care conțin imagini reprezentând obiective de pe raza comunei Ceplenița, dar și seturi de DVD-uri/stick-uri care conțin un clip video, realizat ca urmare a prestării serviciului de filmare, editare, realizare video/audio/teaser și fotografiere a localității. Contractul a fost semnat la data de 14 decembrie 2022, fiind valabil până la 31 septembrie 2023, firma urmând să surprindă atracțiile comunei în toate cele 4 anotimpuri.
Interesant este faptul că societatea a prins contractul la fix două luni după înființare, iar, la o singură privire pe platforma de specialitate, potrivit codului CAEN înregistrat, Consulting Best Concept Expert S.R.L ar trebui să presteze servicii privind activități de consultanță pentru afaceri și management, nicidecum servicii foto-video. În altă ordine de idei, consilierul local Vasile Bejenariu este revoltat, fiind de părere că, înainte de semnarea contractului cu societatea ieșeană, Dumitru Laiu, primarul comunei, ar fi trebuit să se consulte cu membrii Consiliului Local.
„Pentru achiziția privind serviciile de microfilmare nu a fost consultat sau informat Consiliul Local. Achiziția a fost făcută cu încălcarea organigramei votate în Consiliul Local, pe baza unui referat de la bibliotecă”, a declarat Vasile Bejenariu.
Pe de altă parte, șeful comunei susține faptul că Vasile Bejenaru nu este omul cu care să te poți consulta.
„Nu știu cât de bine îl cunoașteți dumneavoastră. Nu am cu cine să mă consult. Dumnealui are un stil de abordare așa, mai altfel. Cu ceilalți consilieri locali am discutat în mare. Dacă unii nu vor, asta este altceva. Noi ne consultăm cu toată lumea! Sunt afirmațiile dumnealui… Această prezentare este altceva față de ce avem noi acum” a declarat Dumitru Laiu, primarul comunei ieșene Ceplenița.
Firmă aleasă pe recomandări
Șeful comunei ieșene Ceplenița a transmis faptul că societatea proaspăt înființată s-a prezentat cu un portofoliu de proiecte la primărie. Astfel a și ajuns Consulting Best Concept Expert S.R.L să încheie contractul de promovare, în valoare de peste 55.000 de lei, cu Primăria Ceplenița. Mai exact, primarul comunei susține faptul că a ajuns să colaboreze cu firma printr-o recomandare, aceasta fiind singura societate de la care a primit oferta de promovare.
„Printr-o recomandare, am mai văzut un material realizat de ei. Mi-a plăcut. Au venit cu laptopul și mi-au arătat ce prezentări au mai făcut. Ne-am gândit și noi să facem ceva mai bun. Ne-am gândit de mai demult la această variantă de promovare. Este o lucrare care se desfășoară într-un an de zile. Nu am mai văzut alte oferte. Trebuie să fie și cineva apropiat ca să facă filmul acesta”, a Dumitru Laiu, primarul comunei ieșene.
Interesant este faptul că societatea, fiind înființată anul trecut, potrivit SEAP, nu deține alte contracte de promovare și realizare a serviciilor foto-video. Astfel, un portofoliu cu alte lucrări de acest gen este puțin probabil să existe. Singurele contracte, potrivit catalogului electronic de pe SEAP, ale firmei Consulting Best Concept Expert S.R.L sunt cel încheiat cu Primăria comunei Ceplenița și cel ce are ca obiect elaborarea unui plan de integritate pentru anul 2021-2025, cu comuna ieșeană Țibana. Astfel, potrivit SEAP, firma deține doar 2 contracte, ce însumează 60.000 de lei, fără TVA.
Interesant este faptul că atât la Ceplenița, cât și în comuna Țibana, ofertele au fost acceptate fără suflare. Acest lucru ne oferă posibilitatea să presupunem că au fost negocieri și discuții în ceea ce privește oferta financiară, înainte de a fi depusă pe platforma de achiziții publice.
Primăria comunei Ceplenița plătește zeci de mii de lei în conturile unei firme obscure, proaspăt înființate și cu alt obiect de activitate față de le înregistrat în registrul comerțului. Reporterii BZI au încercat să ia si un punct de vedere din partea administratorului societății Consulting Best Concept Expert S.R.L., însă acesta a fost de negăsit.
sute de firme de consultanta si management in Iasi
Ce purceluș bine furajat
La orice fel de contract de achiziție publică încheiat, primarul primește OBLIGATORIU, un parandărăt, adică 10% din valoarea totală a contractului.
Aceasta este REGULĂ în administrația publică din România.
DNA știe asta, dar nu poate acoperi tot teritoriul național, deoarece nu au suficienți lucrători.
Orice contract de achiziție publică cu atribuire directă, are la bază o discuție în prealabil între beneficiar, recte primar ca beneficiar și prestatorul serviciilor.
Atunci se stabilește valoarea contractului de achiziție publică, valoare care este umflată artificial și conține și parandărătul care merge în buzunarul primarului.
Dacă studiezi cu atenție SICAP-ul (platforma electronică de achiziții publice-pentru necunoscători🙂) vei vedea contracte de achiziție publică adjudecate și la 1 minut de la publicarea în platforma de achiziții publice sau la ore care exced timpului normal de lucru la o primărie (adică 07.30-16.00 să spunem), contracte publicate la 6 dimineața sau la 19 seara și „luate” imediat de către „cel care trebuie” 🤣.
Sunt foarte ușor de „agățat” și de băgat la „beci” primarii (cei care primesc parandărătul) și prestatorii (cei care dau), numai timp și disponibilitate să fie din partea organelor de anchetă, că tehnică este Slavă Domnului.😄
Dacă-ți place matematica, acces la contractele publice de la Ceplenița ai, doar ești consilier local (dacă nu, poți solicita o informare la prima ședință a consiliului local), adună valoarea contractelor, fă totalul ori 10% și împarte la 100.
Așa afli cam cât poți să bagi în buzunar suplimentar, deci în afara salariului, ca primar la Ceplenița.
Vei afla așadar dacă-i bine, sau nu, ca să fii primar la Ceplenița.
Până atunci, bagă-i o cafea lui Mitică (cel fost șef🤣) din partea mea.😂😂😂
Hai sănătate!!!
Față de fraudele care se comit continuu și nestânjenit la Primăria Cotnari, la Ceplenița e un mizilic.
Fraudele adevărate făcute continuuuu se fac la cele 2 magazine Trialtern SRL HARLAU pe care le deține Dnl.Bejenariu.Marfa vândută la negru pe sub mana fără bon fiscal.
Vasile nu mai bea alcool.Bautura îți deteriorează creierul.Manaci mult 💩