Prima pagină » Razboi în Ucraina » Primarul din Borodyanka, revoltat de faptele ruşilor: „Cine era prins că iese din casă era torturat, i se puneau saci din plastic pe cap”

Primarul din Borodyanka, revoltat de faptele ruşilor: „Cine era prins că iese din casă era torturat, i se puneau saci din plastic pe cap”

11 apr. 2022, 14:28,
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

Primarul din Borodyanka, revoltat de acţiunile ruşilor. Gheorghi Ierko şi-a manifestat indignarea faţă de cinismul manifestat de militarii ruşi după declanşarea războiului, pe data de 24 februarie. Acesta a declarat că oraşul pe care îl administrează, aflat la nord-vest de Kiev, a fost atacat cu brutalitate de armata rusă, în ciuda faptului că pe teritoriul său nu se aflau obiective militare.

„Ce obiective militare pot să existe într-un bloc cu zece etaje în care locuiesc copii mici? Noi suntem un oraş mic, nu avem obiective militare. Noi suntem oameni paşnici, dar au venit şi ne-au pedepsit pentru ce nu am făcut”, a afirmat primarul din Borodyanka.

primarul din Borodyanka revoltat, imaginea orasului Borodyanka dupa invazia armatei ruse

Oraşul Borodyanka, aflat la aproximativ 40 de kilometri nord-vest de Kiev, este lipsit de orice utilitate publică, precum energia electrică, gazul sau apă

Primarul din Borodyanka, revoltat după plecarea armatei ruse

Primarul din Borodyanka, revoltat după ce oraşul său s-a aflat sub ocupaţia armatei ruse o lună, timp în care civilii au fost atacaţi atât pe cale terestră, cât şi aeriană. Acesta a precizat că pierderile umane şi materiale din această perioadă au fost uriaşe.

Gheorghi Ierko a povestit că atunci când trecea coloana militarilor ruşi prin oraş, au tras în clădirile civililor, în casele oamenilor nevinovaţi. Dar în special, au tras cu înverşunare asupra blocurilor. Efectiv, oamenii nu aveau unde să fugă, aflându-se în bătaia focului

„Când trecea coloana, îndreptau ţeava de la tancuri ba în stânga, ba în dreapta şi trăgeau la întâmplare. Cu cinci kilometri de a ajunge în Borodianka, coloana trecea printr-un alt sat, iar o învăţătoare care a ieşit să vadă ce se întâmplă a fost împuşcată pe loc. Tot aşa, un tânăr de 17 ani a ieşit în stradă să vadă de unde vin zgomotele şi a fost împuşcat. Acesta a fost un mesaj foarte dur transmis populaţiei noastre”, a mărturisit primarul ucrainean.

Pe timpul ocupaţiei ruse, populaţiei nu i s-a permis să-și părăsească locuinţele, a fost torturată sau a fost ucisă. Autorităţile estimează că atacul armatei ruse s-ar fi soldat cu moartea a zeci sau chiar sute de persoane, însă numărul exact va fi stabilit ulterior. Totodată, zeci de blocuri şi sute de case din oraş au fost distruse total sau parţial.

primarul din Borodyanka revoltat, bloc de apartamente distrus de armata rusa

Gheorghi Ierko a povestit că atunci când trecea coloana militarilor ruşi prin oraş, au tras în clădirile civililor, în casele oamenilor nevinovaţi

Gheorghi Ierko: „Avem informaţii că au fost şi violuri, dar nu putem spune cu certitudine”

Primarul din Borodyanka a mai relatat atrocitățile la care au fost supuși locuitorii orașului pe care îl administrează, de către soldații ruși.

„Ruşii au pus peste tot anunţuri că circulaţia este interzisă. A fost oprită orice mişcare. Cine era prins că iese din casă era torturat, i se puneau saci din plastic pe cap. Unora li se dădea drumul peste câteva ore sau peste câteva zile, iar pe alţii îi luau şi îi duceau nu ştiu unde, că nu au mai venit nici până azi. (…) Ce e cel mai trist este că am fost prima localitate bombardată de aviaţia rusă. Au aruncat o mulţime de bombe peste blocuri, peste locuinţe civile. Cinci avioane au ajuns aici şi au aruncat toată încărcătura lor peste casele oamenilor nevinovaţi”, a mai precizat Gheorghi Ierko.

Primarul din Borodyanka a povestit că au fost nevoiţi să lase morţii pe stradă timp de peste o lună, pentru că, având în vedere prezenţa ruşilor în zonă, nu exista nici o posibilitate a autorităţilor de a-i ridica.

„Am găsit în beci trupul carbonizat al unui copil, al unei femei şi al unui bărbat şi vom încerca să aflăm ce s-a întâmplat cu ei. Au fost ucişi şi după aceea le-au dat foc. (…) Avem informaţii că au fost şi violuri, dar nu putem spune cu certitudine. Vă spun că două femei au ieşit din casă într-o seară şi au fost găsite ucise într-un sat alăturat”, a mai spus primarul din Borodyanka.

Primarul din Borodyanka, revoltat după ce forţele armatei ruse s-au retras din nord-vestul Kievului săptămâna trecută, după ce intraseră în oraş pe 25 februarie. Oraşul Borodyanka, aflat la aproximativ 40 de kilometri nord-vest de Kiev, este lipsit de orice utilitate publică, precum energia electrică, gazul sau apă.

primarul din Borodyanka revoltat, pompieri ce intervin sa stinga incendiul provocat in urma bombardarii unui bloc de aparatamente

Pe timpul ocupaţiei ruse, populaţiei nu i s-a permis să-și părăsească locuinţele, a fost torturată sau a fost ucisă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *